Szoktatok heti menüt készíteni? Írnátok egy két példát?
Pedig egyszerű betartani.
Kezdd azzal, hogy oszd be a hetet: legyen egy nap egytálételes, egy nap tartalmas leves könnyű másodikkal, egy nap zöldségétel/főzelék, egy nap szárnyas, egy nap vörös húsétel, egy tészta, egy hal.
Ez legyen az alap, ezek bármelyikét tudod 2 napra is készíteni, ahogy szeretitek.
Ezután szedd össze a szívesen készített ételeket, és oszd a fenti típusokba. Így azért könnyű lesz kiválogatni az adott napra az adott ételeket.
Már csak annyi a dolgotok, hogy összeírjátok a listából a következő hétre a menüt, majd bevásároljatok annak megfelelően.
Nem szoktunk.
Semmi értelme, és amúgy sem tudhatom hétfőn, hogy mit szeretnék majd szombaton enni.
Nem szoktam, én sem látom értelmét.
Viszont egyszerre nagy adag ételeket főzök, és mindenből, amiből lehet, több adagot fagyasztok. Így mindig azt veszem elő, amit megkívánok, de akkor veszem meg, amikor szép árut jó áron kapok - és még a főzési időt is megspórolom:)
Ahogy írták többen is, sokat lehet vele spórolni és mégsem kell napokig ugyanazt enni (ami szerintem elég undorító gondolat)
A legegyszerübb az, ahogy valaki írta, heti sémát keresni, ami megfelel neked (meg a családnak) és ahhoz keresni megfelelö fogásokat. Sokat könnyítenek az egymásra építhetö fogások pár napon belül (pl. pörkölt - rizseshús, rakott zöldség, vagy tésztakörítés - pirított tészta, tésztasaláta,stb)
Itt van pár séma, ezek közül tudsz választani, vagy a segítségükkel egy neked jobban passzolót összeállítani:
H: a vasárnapi maradékot variálom át kicsit.
K: vagy tésztaféle vagy krumplis étel van, hús nélkül
Sz: vagy sürü leves vagy valami egytálétel, kevés vagy semennyi hússal.
Cs: fözelékféle kevés húsfeltéttel.
P: valamilyen rakott zöldség, vagy rizses étel.
Szo: egytálétel, vagy pizza, zöldséges pite vagy hasonló, esetleg egy kevés hússal.
V: leves, utána húsétel körítéssel, zöldségekkel meg sok salátával, illetve valami édesség utána.
H: vasárnapi maradék
K: rakott valami
Sz: krémleves,
Cs: tészta
P: hal/hús körítéssel
Szo: sürü leves, tésztaféle
V: Húsleves, húsétel, körítés, saláta
H: valami húsos, esetleg vasárnapi maradékból
K: valami édes, palacsinta, császármorzsa, stb
Sz: Húsos étel kevés hússal és több zöldséggel
Cs: Húsmentes, legtöbbször rakott valami pici sajttal
P: Halas étel
Szo: Sürü leves, vagy egytál sok zöldséggel és kevés vagy semennyi hússal
V: Leves, sült vagy rántott hús vagy egyéb egész vagy szelet húsos étel
H: Tészta
K: idényzöldség
Sz: rizses vagy krumplis étel
Cs: felfújt
P: "kivánságmüsor"
Szo: gyors étel (virsli, rántotta, stb)
V: Húsétel
H: Maradékok
K: krumplis valami
Sz: egytál vagy leves
Cs: Tészta mártással
P: Halas étel
Szo: felfújt
V:sült körítéssel
Hetente
egyszer krumplis étel
egyszer rizses
egyszer tészta
egyszer felfújt
egyszer leves/egytálétel
egyszer édes valami
egyszer maradék
Sok sikert!
9-es:
Úgy van ez, hogy az ember nem kitalálja, hogy lecsót enne januárban. Hanem úgy, hogy eleve, aki tervez, annak alap, hogy idényben és szezonban vásárol. Horribile dictu akciós újságot is néz.
Felmérések szerint kb. 22-30%-ot lehet a menütervvel spórolni, mert CSAK AZT ÉS CSAK ANNYIT veszel, amit és amennyit kell, nincs resztli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!