Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készül a lengyel pyzy?

Hogyan készül a lengyel pyzy?

Figyelt kérdés
Minden hétvégén más és más nemzet egy-egy fogását szeretném elkészíteni. Képek alapján a pyzy mellett döntöttem,de nem találok hozzá receptet. A Google Fordító pedig nem jó barátom. Köszönöm előre is.
2018. máj. 30. 11:28
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Pyzy ( kb. 5 adaghoz)


Hozzávalók: 500 gr. liszt, 10 gr. cukor, 300 ml. tej, 2 db. tojás, 25 gr. élesztő, 50 gr. vaj, só.


Elkészítés: Az elmorzsolt élesztőt cukorral és egy csipet sóval kézmeleg tejben felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a tojásokat és beledolgozzuk a lisztet, majd beletesszük a megolvasztott vajat is és jól összedolgozzuk az egészet; meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztából gombócokat formálunk. Széles, lapos edénybe 1/3-ig vizet töltünk, laza szövésű gézt kötünk a „szájára” és olyan tállal fedjük be, hogy a keletkező pára ne tudjon megszökni. A megkelt gombócokat a gézre helyezzük, lefedjük és kb. 15 perc alatt készre pároljuk őket.


[link]

2018. máj. 30. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Ezt megtaláltam én is, de amelyiket fordítóztam(kettőt is), ott burgonyát ír és valami tölteléket.

Ezek szerint van többféle is?

2018. máj. 30. 13:16
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Az első válaszolót nyilván a jó szándék vezérelte... De ami abban a receptben van, annak köze nincs a pyzy-hez. Ott konkrétan a "kluski na parze" receptje fedezhető fel (ez magyarul kb gőzgombócot jelent)


Az pyzyben nincs (búza)liszt, és párolni sem kell...

Ezt onnan tudom, hogy ismerem a lengyel konyhát családi okokból.


Most lefordítok neked egy receptet, némi magyarázattal.


Krumpliból készül.

Ez a recept 1 kg krumplira szól.

A krumpli felét megfőzöd puhára, a másik felét nyersen lereszeled. (kis lyukú reszelőn)

A reszelt krumplinak kinyomkodod a levét, majd hozzáadod a a szétpasszírozott főtt krumplihoz.

Hozzáadsz 3-4 evőkanál étkezési keményítőt (lehetőleg burgonya, és nem kukorica alapút) A lengyelek ezt krumplilisztnek nevezik, és gyakrabban használják, mint a magyarok, tehát ott minden boltban van ilyen, míg Magyarországon nem feltétlenül.

Ha megvan a krumplikeverék és a keményítő, akkor hozzáadsz 1 tojást és enyhén, vagy ízlés szerint megsózod a "tésztát"

Az így elkészült masszából kézzel golyókat formálsz. Ha ragad, akkor felületileg további keményítőt lehet bevonni a folyamatba, hogy a kéztől elváljon az anyag.

Megfelelő méretű fazékban sós vizet forralsz, a lobogó vízbe óvatosan behelyezed a golyókat, majd mikor újra forrásba jön a víz, akkor lejjebb veszed a lángot, és további 10 percig főzöd, miközben gyakran mozgatod őket a vízben, hogy ne tapadjanak le. Célszerű, hogy a víz ne zubogjon, csak kicsit. Erre utalt a korábbi tanács, hogy alacsonyabb lángra kell tenni az újbóli felforrás után.

A 10 perc elteltével szűrőkanállal kiveszed a tányérra és ezzel kész. A tálalás a következő fázis...

Zsíron üvegesre pirítod a felkockázott hagymát, és apróra (kockára) vágott bacont teszel hozzá, majd zsírjára sütöd.

Az elkészült hagymás-baconos cuccot a gombócot tetejére öntöd, és kész is van.


Nyilván lehet rá mást is tenni ízlés szerint. De ez a hagymás-szalonnás feltét nem csupán ennél az ételnél népszerű, hanem például a sós-túrós pierogi esetében is (barátfüleszerűség). Ott annyi a csavar, hogy a pirított szalonnát a túrós töltelékhez is hozzáadják.

2018. máj. 30. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat!

A gőzgombócszerű recept sem rossz, legközelebb azt is ki fogom próbálni.

Még egyszer köszönöm, szép napot nektek!

2018. máj. 30. 15:31

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!