Hogyan készül a lengyel pyzy?
Pyzy ( kb. 5 adaghoz)
Hozzávalók: 500 gr. liszt, 10 gr. cukor, 300 ml. tej, 2 db. tojás, 25 gr. élesztő, 50 gr. vaj, só.
Elkészítés: Az elmorzsolt élesztőt cukorral és egy csipet sóval kézmeleg tejben felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a tojásokat és beledolgozzuk a lisztet, majd beletesszük a megolvasztott vajat is és jól összedolgozzuk az egészet; meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztából gombócokat formálunk. Széles, lapos edénybe 1/3-ig vizet töltünk, laza szövésű gézt kötünk a „szájára” és olyan tállal fedjük be, hogy a keletkező pára ne tudjon megszökni. A megkelt gombócokat a gézre helyezzük, lefedjük és kb. 15 perc alatt készre pároljuk őket.
Ezt megtaláltam én is, de amelyiket fordítóztam(kettőt is), ott burgonyát ír és valami tölteléket.
Ezek szerint van többféle is?
Az első válaszolót nyilván a jó szándék vezérelte... De ami abban a receptben van, annak köze nincs a pyzy-hez. Ott konkrétan a "kluski na parze" receptje fedezhető fel (ez magyarul kb gőzgombócot jelent)
Az pyzyben nincs (búza)liszt, és párolni sem kell...
Ezt onnan tudom, hogy ismerem a lengyel konyhát családi okokból.
Most lefordítok neked egy receptet, némi magyarázattal.
Krumpliból készül.
Ez a recept 1 kg krumplira szól.
A krumpli felét megfőzöd puhára, a másik felét nyersen lereszeled. (kis lyukú reszelőn)
A reszelt krumplinak kinyomkodod a levét, majd hozzáadod a a szétpasszírozott főtt krumplihoz.
Hozzáadsz 3-4 evőkanál étkezési keményítőt (lehetőleg burgonya, és nem kukorica alapút) A lengyelek ezt krumplilisztnek nevezik, és gyakrabban használják, mint a magyarok, tehát ott minden boltban van ilyen, míg Magyarországon nem feltétlenül.
Ha megvan a krumplikeverék és a keményítő, akkor hozzáadsz 1 tojást és enyhén, vagy ízlés szerint megsózod a "tésztát"
Az így elkészült masszából kézzel golyókat formálsz. Ha ragad, akkor felületileg további keményítőt lehet bevonni a folyamatba, hogy a kéztől elváljon az anyag.
Megfelelő méretű fazékban sós vizet forralsz, a lobogó vízbe óvatosan behelyezed a golyókat, majd mikor újra forrásba jön a víz, akkor lejjebb veszed a lángot, és további 10 percig főzöd, miközben gyakran mozgatod őket a vízben, hogy ne tapadjanak le. Célszerű, hogy a víz ne zubogjon, csak kicsit. Erre utalt a korábbi tanács, hogy alacsonyabb lángra kell tenni az újbóli felforrás után.
A 10 perc elteltével szűrőkanállal kiveszed a tányérra és ezzel kész. A tálalás a következő fázis...
Zsíron üvegesre pirítod a felkockázott hagymát, és apróra (kockára) vágott bacont teszel hozzá, majd zsírjára sütöd.
Az elkészült hagymás-baconos cuccot a gombócot tetejére öntöd, és kész is van.
Nyilván lehet rá mást is tenni ízlés szerint. De ez a hagymás-szalonnás feltét nem csupán ennél az ételnél népszerű, hanem például a sós-túrós pierogi esetében is (barátfüleszerűség). Ott annyi a csavar, hogy a pirított szalonnát a túrós töltelékhez is hozzáadják.
Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat!
A gőzgombócszerű recept sem rossz, legközelebb azt is ki fogom próbálni.
Még egyszer köszönöm, szép napot nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!