Hogyan használjam a kókusz olajat?
1-2x használtam, de felmerült bennem egy kérdés így nagyon kezdőként. A krumplit bőséges olajban szokták sütni, hogy ellepje meg sok más "deep fried" dolgot.
Ezt a kókusz olajjal is meglehet csinálni? :S :)
Vagy ott csak egy nagyon kicsit kell használni az ilyen esetekben is?
Meg lehet csinálni, csak kúúva drága, mert a kókuszolaj többszörösébe kerül az étolajnak. Viszont legalább nincs olyan "konyhaszaga" tőle az egész lakótelepnek.
Alternatív: ha van egy jó sütőd, akkor alufóliára kiszórod a zöldségeket, befűszerezed, és közé csapsz pár deka kókuszolajat, megsül, finom.
A kókuszzsírból se kell kevesebb, legalábbis nekem nem tűnt fel s ha egy ételnek zsírosnak kell lennie, nyilván kell bele annyi, amennyi, bármilyen zsírról van szó. Amit bő zsírban kell sütni, azt abban kell, kókuszzsírnál is.
Nekem a fritőzöm is kókuszzsírral van teli (jó, most épp nem, mert kimostanm, de az macera, évi egyszer csinálom meg, többször nem), más opcióm nincs, nem eszem más olajat :) Nem szoktam szűrögetni, amíg nem vészes, de én nem vagyok szívbajos e szempontból... Azt tudom, hogy a kókuszzsír jól viselkedik, node az elszenesedett krumplidarabok kókuszzsírban úszkálva se jók...
Avagy miért használom ritkán a fritőzt, bár az igazán jó sültkrumpli abban készül...
Mindig zsírban sütök, de piciben, amit az étel felvesz. Ezért nincs nálam bő zsírban sütött étel, túl macerás és esetenként túl zsíros is (szeretem a zsírt, de van egy határ).
Szerintem ne használj kókuszolajat!
Kókuszolaj – Messziről érkező ártalom
Az egészségesnek kikiáltott kókuszzsír vagy -olaj környezeti károkozása ugyan kisebb, mint a pálmaolajé, de a kereslet miatt egyre több kárt okoz, ráadásul egyáltalán nem egészséges. A kókuszzsírban majdnem hatszor annyi telített zsírsav van, mint például az olívaolajban. A telített zsírok növelik az érelmeszesedés kockázatát, a szív és érrendszeri betegségek, a stroke kialakulását.
A növekvő világkereslet miatt egyre több ültetvényt telepítenek India, Srí Lanka, Malayzia, Tajföld, Afrika tengerpartjain, kiirtva az ősi növényzetet, a mangrove erdőket, veszélyeztetve ezzel a biológiai sokféleséget és a partok védelmét. A kókuszdióból préselt olaj finomítása ipari méretekben zajlik. A barnás színű, erős illatú olaj finomításához és szagtalanításához gyakran vegyi anyagokat használnak, mint például a kőolajból nyert hexánt, ami ártalmas az egészségre és veszélyes a környezetre.
A távolról szállított kókuszzsiradékok helyett válasszuk a telítetlen zsírsavban gazdag repce-, szőlő- vagy olívaolajat, és ne féljünk a ésszerű zsírfogyasztástól sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!