Hogy használjam a tartósítószert?
Lilahagymalekvàrt és ajvàrt szeretnék csinálni, de nem csak egy adagot mit egyből megteszünk. Még nem tettem el soha semmit, ezekhez használhatók nátrium benzoàtot tartósìtàshoz? Ha igen,hogyan adjam hozzá?
Köszönöm a válaszokat!
Teljesen fölölseges mérgeket tenni az ételbe. Ha rendsen, tisztán dolgozol és nem a "még éppen enm romlott meg"-alapanyagoakt veszed hozzá, akkor mindenféle tartósítószer nélkül is eláll.
Csavaros tetejü üvegeket használj (aminek rendesen zár a teteje, nincs elhúzódva, alaposan most ki használat elött, NE törölgesd el, forrón töltsd bele, amit akarsz és azonnal zárd le a tetövel (semmiféle fóliát vagy hasonlót ne tegyél alá) és több réteg szalvétával/újságpapírral letakarva hütsd ki az üvegeket.
Hüvös helyen így akár évekig is eláll.
(saját tapasztalat több évtizeden keresztül)
Ha újra forralod akkor ismételten alkalmas tartósítási módszer a száraz dunsztolás.
De választhatod a nedves dunsztot is.
Nátrium benzoát a természetben is előforduló (főleg bogyós) gyümölcsökben anyag. Csak savas közegben használható. C vitamin jelenlétében rákkeltő vegyületek keletkezhetnek. Ezért csak alacsony C vitamin tartalmú élelmiszer tartósítására alkalmas, és csak hőkezeléssel eggyütt.
Jobb ha kerülöd a házi alkalmazását.
Én kuktában rakom el a dolgokat, legyen az gyümölcs vagy sült gomba... Semmit nem teszek hozzá (a befőttek sokkal jobbak víz nélkül :D kivéve, ha nagyon száraz dologról van szó, bár van egy gévagombabefőttem, ami száraz, még nem teszteltem le, de jónak tűnik). Csavaros üvegek, felforr, negyedórát elvan, a kuktában hűl ki.
Nem romlik meg. Nemrég fogytak el az utolsó 2015-ös körték, egyiknek sem volt semmi baja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!