Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy használjam a tartósítószert?

Hogy használjam a tartósítószert?

Figyelt kérdés

Lilahagymalekvàrt és ajvàrt szeretnék csinálni, de nem csak egy adagot mit egyből megteszünk. Még nem tettem el soha semmit, ezekhez használhatók nátrium benzoàtot tartósìtàshoz? Ha igen,hogyan adjam hozzá?

Köszönöm a válaszokat!



2018. jan. 28. 22:59
 1/7 anonim ***** válasza:

Teljesen fölölseges mérgeket tenni az ételbe. Ha rendsen, tisztán dolgozol és nem a "még éppen enm romlott meg"-alapanyagoakt veszed hozzá, akkor mindenféle tartósítószer nélkül is eláll.

Csavaros tetejü üvegeket használj (aminek rendesen zár a teteje, nincs elhúzódva, alaposan most ki használat elött, NE törölgesd el, forrón töltsd bele, amit akarsz és azonnal zárd le a tetövel (semmiféle fóliát vagy hasonlót ne tegyél alá) és több réteg szalvétával/újságpapírral letakarva hütsd ki az üvegeket.

Hüvös helyen így akár évekig is eláll.


(saját tapasztalat több évtizeden keresztül)

2018. jan. 29. 07:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Újság papír és vastagon lepedőbe tekerve, napokig.Meleg dunszt a neve.Mama sem rakott semmi mást a lekvárba, csak gyümölcs és cukor,utána napokig dunsztolta.A 2003as lekvárjából utolsó üveggel 2014ben ettem meg, tökéletes állapotban volt.
2018. jan. 29. 08:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, viszont az egyik elkészítése röviden úgy van,hogy a megsült zöldségeket kell összerakni mikor már kihultek..ezekkel mi a a helyzet ez is eláll ?
2018. jan. 29. 09:26
 4/7 A kérdező kommentje:
Összerakni = össze daràlni, bocsi kijavít a telefon :)
2018. jan. 29. 09:27
 5/7 anonim ***** válasza:

Ha újra forralod akkor ismételten alkalmas tartósítási módszer a száraz dunsztolás.

De választhatod a nedves dunsztot is.

Nátrium benzoát a természetben is előforduló (főleg bogyós) gyümölcsökben anyag. Csak savas közegben használható. C vitamin jelenlétében rákkeltő vegyületek keletkezhetnek. Ezért csak alacsony C vitamin tartalmú élelmiszer tartósítására alkalmas, és csak hőkezeléssel eggyütt.

Jobb ha kerülöd a házi alkalmazását.

2018. jan. 29. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Én kuktában rakom el a dolgokat, legyen az gyümölcs vagy sült gomba... Semmit nem teszek hozzá (a befőttek sokkal jobbak víz nélkül :D kivéve, ha nagyon száraz dologról van szó, bár van egy gévagombabefőttem, ami száraz, még nem teszteltem le, de jónak tűnik). Csavaros üvegek, felforr, negyedórát elvan, a kuktában hűl ki.


Nem romlik meg. Nemrég fogytak el az utolsó 2015-ös körték, egyiknek sem volt semmi baja.

2018. jan. 29. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
2018. jan. 29. 20:25

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!