Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A székelykáposzta főzelék?

A székelykáposzta főzelék?

Figyelt kérdés

2018. márc. 26. 16:36
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Nem az.
2018. márc. 26. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Egytálétel.
2018. márc. 26. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
14%
A főzelékben nincs hús.
2018. márc. 26. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
65%

A székelykáposztában nincs rántás, a hagyományosban habarás sem, max. a tetején tejföl, vagy aki úgy szereti, belekeveri, de már a kiszedett tányéron, tehát nem főzelék.

Egyébként van, aki úgy készíti, hogy eleve tejfölös habarással, de akkor sem főzelék. Előttem már írták, egytálétel.

2018. márc. 26. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri.

Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék SAVANYÚ KÁPOSZTA FŐZELÉKET és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

Így nyugodtan hívható főzeléknek is.

2018. márc. 26. 20:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!