Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Krokett buktatók?

Krokett buktatók?

Figyelt kérdés
Krokettet szeretnék csinálni. Az internet és minden egyéb (itt is találtam)tele receptekkel, nem egy bonyolult dolog és jómagam is próbálkoztam már nem egyszer. Mindig túl szöttyös, olajos, már ha nem esik atomjaira. Tudom a trükköket, meg hogy el kell kapni az olaj hőmérsékletét, hogy ne ázzon, hanem süljön, de ez a mumus, sosem jön össze. Van valaki esetleg, aki egy pontos arányokat tartalmazó recepttel és instrukciókkal mellé kisegítene? Ellepje az olaj például? Lehet ott rontottam el? Olajsütőm nincsen, így csak serpenyőben tudom sütni, eddig mindig annyi olajba tettem, hogy félig lepje el és forgattam. Továbbá a masszát elég most akkor csupán zsemlemorzsába forgatni, vagy ugyanúgy panírozni kell, mintha rántanék valamit? Mindenhol mást írnak, persze értem én, hogy ahány ház, annyi szokás, de jó lenne már, ha egyszer sikerülne végre. Már rákaptam a mirelitre teljesen, de most elszánt vagyok, hogy újra teszek egy próbát. Atombiztos receptet tud valaki, egy amúgy rutinos szakácsnak, aki krokett-analfabéta?
2018. márc. 26. 09:35
 1/6 anonim ***** válasza:
74%

Én így készítem.

Készítek egy alap burgonyapürét 50 dkg burgonyát 4 gerezd fokhagymával, sóval puhára főzöm. Amikor a burgonyánk teljesen megpuhult leszűrjük róla a főző vizet. A burgonyát és a fokhagymát burgonyatőrön áttörjük. Ízesítjük sóval, szerecsendióval. Egy edényben 1,5dl tejet fél evő kanál vajat langyosra melegítünk majd apránként adagolva a folyadékot a burgonyához keverve adjuk. Addig adagoljuk a tejes keveréket, amíg fakanállal elkeverve a burgonya nem vesz fel annyi folyadékot, hogy kicsit sűrűbb keményebb pürét kapjunk (azért kell, hogy kicsit merev legyen, hogy sütés közben ne folyón szét a püré). Hozzáadunk Ezután hozzáadunk 1 evőkanál keményítőt és 1 evőkanál lisztet + még egy tojás sárgáját is ha kihűlt(segít sütés közben egybe tartani a pürét). A burgonyapüréből a tenyerünkkel vizes kézzel kisebb kroketteket formázunk zsemlemorzsában megforgatjuk majd bő forró olajban megsütjük.

Ha nagyon finom ropogósra szeretnénk sima finom zsemlemorzsa helyett panko morzsába forgassuk.

Ha valamilyen olyan sült mellé készül amihez gyümölcsös mártást tálalok akkor abból fajta gyümölcsből amiből a mártás készül aszalt gyümölcsöt keverek az alapba. Kivétel az alma az almákat ilyenkor lereszelem és kevés cukron karamellizálom fűszerezem csipet fahéjjal . Majd kinyomkodom a levétől az almát és így keverem a burgonyához.

2018. márc. 26. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Krokett-analfabéta :) Ez aranyos volt, jót nevettem. Ne haragudj, hogy nem tudok segíteni, én meg konyha-analfabéta vagyok, de krokettel kapcsolatban mégis lenne egy fontos észrevételem: ha készítesz, sose csinálj keveset belőle. Nincs annál rosszabb, mint amikor ebédnél ki kell számolni, hogy mennyit lehet megenni belőle :)
2018. márc. 26. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm az ötleteket. A krumplit már előkészítettem, fő jelenleg. Stroganoff-ot csinálok, amihez szalvétagombócot szoktam készíteni, de most megesketett a bátyám, hogy megpróbálom a krokettet, munka után érkezik, ez az elmaradt névnapi kívánság-ebédje(estebédje), ezért is szeretnék mindenképpen házi verziót. Édesanyánk krokettjét hiányoljuk mindketten, pláne tesóm, istenit sütött, de sajnos nem jegyezte le sehova és már nincs velünk, hogy elmesélhesse. Akkor ezek szerint csak zsemlemorzsába kell forgassam, úgy kevésbé macerás...
2018. márc. 26. 12:42
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Az 1-es biztos nagyon tud főzni, de nekem az övé túl bonyolult.

A krokettnek az a "szépsége", hogy pillanatok alatt megvan, egyszerű, nagyszerű.

Én 50 éve főzök, a krokettjeimmel sincs baj, de én roppant egyszerűen csinálom:

Megpucolom a krumplit és egészben megfőzöm (nem fől ki belőle az íz), összenyomom, teszek hozzá tojássárgáját (mondjuk 1 kg. krumplihoz 3-at), sót, borsot, és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy ne essen szét és formázható tészta legyen.(általában 1 kg. krumpli 15-20 dkg liszt.)

Jól összedolgozom, 10 percet pihentetem, majd zsemlemorzsával(!) meghintett deszkán kinyújtom, darabolom, meghengergetem (formázom a zsemlemorzsás deszkán és megfelelő hőmérsékletű olajban (na ezt el kell találni) kisütöm.

Kész!

2018. márc. 26. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Ugyan úgy készítem mint a tisztelt 4. válaszadó, csak én egész tojást használok. Fehér ö. borso, szerecsendiót használok fűszerként.
2018. márc. 26. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hathatós segítséget. Végül nagyjából úgy készítettem ahogy az utolsó 2 válaszoló írta, egész tojást raktam bele és amikor törtem össze a krumplit egy jó púpos evőkanálnyi házi vajat, el nem rontotta. Sajnos alig maradt szerecsendióm, egy darab vége, próbáltam belereszelni, elhasználtam gondolom a legutóbbi pürémhez, fehér bors is került bele. Finom lett, egyben maradt, hengereket és golyókat sütöttem, ropogós, nem tucsog, istenien sikerült tényleg. Krokett analfabétából krokett-királynővé avanzsálok, amint ezt még párszor reprodukálom. A kedves második válaszolómnak is köszönöm, figyeltem erre is és jócskán sütöttem, maradt is bőven, bár frissen az igazi tutira. Az első válaszoló is jó ötleteket adott, pláne a gyümölcsökkel, majd kísérletezem, fokhagymát nem tettem bele, mert a Stroganoffhoz nem ment volna, de biztosan van számos étel, amihez passzol az is. Mindenki válasza nagyon hasznos volt, köszönöm szépen újfent, hogy szántatok rá időt!
2018. márc. 26. 16:09

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!