Krokett buktatók?
Én így készítem.
Készítek egy alap burgonyapürét 50 dkg burgonyát 4 gerezd fokhagymával, sóval puhára főzöm. Amikor a burgonyánk teljesen megpuhult leszűrjük róla a főző vizet. A burgonyát és a fokhagymát burgonyatőrön áttörjük. Ízesítjük sóval, szerecsendióval. Egy edényben 1,5dl tejet fél evő kanál vajat langyosra melegítünk majd apránként adagolva a folyadékot a burgonyához keverve adjuk. Addig adagoljuk a tejes keveréket, amíg fakanállal elkeverve a burgonya nem vesz fel annyi folyadékot, hogy kicsit sűrűbb keményebb pürét kapjunk (azért kell, hogy kicsit merev legyen, hogy sütés közben ne folyón szét a püré). Hozzáadunk Ezután hozzáadunk 1 evőkanál keményítőt és 1 evőkanál lisztet + még egy tojás sárgáját is ha kihűlt(segít sütés közben egybe tartani a pürét). A burgonyapüréből a tenyerünkkel vizes kézzel kisebb kroketteket formázunk zsemlemorzsában megforgatjuk majd bő forró olajban megsütjük.
Ha nagyon finom ropogósra szeretnénk sima finom zsemlemorzsa helyett panko morzsába forgassuk.
Ha valamilyen olyan sült mellé készül amihez gyümölcsös mártást tálalok akkor abból fajta gyümölcsből amiből a mártás készül aszalt gyümölcsöt keverek az alapba. Kivétel az alma az almákat ilyenkor lereszelem és kevés cukron karamellizálom fűszerezem csipet fahéjjal . Majd kinyomkodom a levétől az almát és így keverem a burgonyához.
Az 1-es biztos nagyon tud főzni, de nekem az övé túl bonyolult.
A krokettnek az a "szépsége", hogy pillanatok alatt megvan, egyszerű, nagyszerű.
Én 50 éve főzök, a krokettjeimmel sincs baj, de én roppant egyszerűen csinálom:
Megpucolom a krumplit és egészben megfőzöm (nem fől ki belőle az íz), összenyomom, teszek hozzá tojássárgáját (mondjuk 1 kg. krumplihoz 3-at), sót, borsot, és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy ne essen szét és formázható tészta legyen.(általában 1 kg. krumpli 15-20 dkg liszt.)
Jól összedolgozom, 10 percet pihentetem, majd zsemlemorzsával(!) meghintett deszkán kinyújtom, darabolom, meghengergetem (formázom a zsemlemorzsás deszkán és megfelelő hőmérsékletű olajban (na ezt el kell találni) kisütöm.
Kész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!