Hogy készül a jó pizzatészta?
Az én jól bevált receptem:
50dkg liszt
2dkg tejbe ásztatott élesztő (1dl langyos tej, 1 kávéskanál cukor)
1 tojássárgája
20dkg margarin
só(ízlés szerint)
Nos, ebben sincs sokkal több minden, de 180-200 fokon stve nem lenne szabad ropisnak lennie, nekem sosem az.
Szia!
Nekem ez a recept a favorit, egy kerek pizzaformára:
20-25 dkg liszt, 2 dl langyos tej + kis cukor + élesztő negyede
kis só, teavaj (nem túl sok, kb. 1/5-e a kockának) oliva olaj (sokkal finomabb lesz így mint rendes olajjal)
Összegyúrni, kb. 20 percre keleszteni. Én jobban szeretem a vékony tésztát, úgyhogy nem szoktam sokáig hagyni kelni. Rátétet ízlés szerint rátenni, és jó előmelegített sütőben kisütni:)
Szia!
Hozzávalók: fél kg liszt, 1,5dl olaj, 3 dl langyos tej + fél csomag élesztő /felfuttatni/, pici só, 2 szem főtt burgonya /jól áttörni/, 1 tojás.
1-2 órát pihenni hagyni, vajazott lisztezett tepsiben kinyújtani.
Ami nekem mindig bevált, és rengeteg dicséretet kaptam (pedig tök kezdő vagyok a sütés-főzésben).
Hozzávalók:
1,1-1,2 kg liszt
2-3 evőkanál só
1-2 evőkanál szárított oregánó
szárított élesztő (az 1 kg liszthez megfelelő mennyiség)
2 teáskanál cukor
6 dl langyos víz
6-8 evőkanál olívaolaj
Két tálra van szükségünk. Az egyikbe beleteszek 1 kg lisztet, hozzáadom a sót, az oregánót, és ízlés szerint további fűszereket (pl. őrölt csilipaprikát, frissen őrölt borsot) teszek bele. A másik, nagyméretű tálba beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot, keverés mellett hozzáöntöm a 6 dl langyos vizet, majd beleteszek 6 evőkanál olívaolajat. Ha már nagyjából csomómentes, szép lassan beleöntöm a másik tál tartalmát. 15-20 percig szoktam gyúrni, géppel állítólag 5-10 perc elég. Ha ragad, némi liszttel megszórom. Mikor már kellően levegős a massza, vékonyan kiolajzom a nagy tálat, beleforgatom a tésztát, lefedem, és beteszem a 40-50 fokos sütőbe.
1,5-2 óra után kiveszem, alaposan átgyúrom. A teteje ilyenkor repedezett, az oldala olajos, a közepe ragadós szokott lenni. Addig kell gyúrni, amíg egyforma nem lesz - szükség esetén lisztet szórok rá.
Ha kész, ecsettel beolajozom a tepsit, majd kinyújtom a tésztát, megpakolom feltéttel (sajtot sosem teszek rá), és 200-220 fokon kisütöm. Ezután már csak arra kell figyelni, hogy ne hagyd benn túl sokáig, mert megkeményedik a tészta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!