Ételek amikbe sok tej kell?
Legutóbb nagybevásárláskor elég sok tejet vettünk ,és nem nagyon fogyott,hamarosan pedig lejárnak.Csináltam a héten madártejet,tejbegrízt. Van esetleg ötletetek mit lehetne még készíteni esetleg krémeket vagy desszerteket?Amikbe legalább 1 liter szükséges,hogy fogyjon.
Köszönöm ha valaki ír tippeket.










Hatlapos sütemény
Hozzávalók
A tésztához
8 dkg margarin (kemény)
10 dkg porcukor
2 dl tej
1 csomag szalalkáli
Krém:
1 l tej
35 dkg cukor
6 púpozott ek liszt
5 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
4 ek kakaópor (cukrozatlan)
Tetejére:
5 dkg margarin (olvasztott)
porcukor
Elkészítés: (Tepsi mérete: 30×33 cm)
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a porcukrot, és hozzáöntjük a tejben elkevert szalalkálit. Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
Hat egyenlő részre osztjuk a tésztát, és hat cipót gyúrunk.
Egyenként tepsi nagyságúra (30 x 33 cm) kinyújtjuk a cipókat és a sütőpapírral bélelt tepsi hátulján egyesével megsütjük a tésztát. (Villával sütés előtt szurkáljuk meg jól, hogy ne nagyon hólyagosodjon fel a tészta sütés közben.)
Kb. 190 fokon 7-9 perc alatt megsül. (Vigyázzunk, mert hamar megsül.)
Ha kisütöttük a tésztalapokat, akkor elkészítjük a krémet.
Krém készítése:
Egy tálba beleöntjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a kakaóport, majd a végén hozzáöntjük a 2 dl tejet. Jól összekeverjük.
A maradék tejet (8 dl) felteszünk forrni. Mikor már langyos a tej, akkor beleöntjük a kakaós masszát, és folytonos kevergetéssel sűrűre főzzük. A tűzhelyről félrehúzzuk, és még a forró krémbe belekeverjük a 5 dkg margarint.
A még meleg (de nem forró) krémmel megkenjük a lapokat. (Legfelsőt nem kell.)
Hagyjuk puhulni (nekem kb. 3-4 óra alatt megpuhult), majd a tetejét lekenjük olvasztott margarinnal, mikor a margarin már megszáradt akkor megszórjuk porcukorral.
Tálalás előtt téglalap alakúra felvágjuk. Hűtőben tároljuk.





Csak édesség recepteket keresel?
Sok tejjel készül Pl. a Spenót és a Zöldborsófőzeléket is tejjel készítem.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat ,nagyon jó ötletek. :)
Egyébként nem csak édes ételek jöhetnek.





Tejben sült tepsis burgonya
Hozzávalók:
1 kg meghámozott burgonya,
6 dl tej (edényfüggő is, annyi tej legyen, amennyi pont ellepi a burgonyát),
3 dkg vaj,
3 gerezd fokhagyma, só
A meghámozott burgonyát felkarikázom, leöblítem és a kivajazott tűzálló tálba halmozom. ( A tál legalább kétszer akkora legyen, mint amibe a krumpli belefér, mert a tej sülés közben kifuthat). Alaposan megsózom, összekeverem, hozzáadom egészben a fokhagyma gerezdeket és felöntöm a tejjel.
Letakarva hideg sütőbe teszem és 180 fokon nagyjából egy órát sütöm. De érdemes ellenőrizni, ha a burgonya puha, akkor már le lehet venni a tetőt róla és nélküle készre sütni. Akkor van kész, amikor már nincs rajta egy csepp tej sem.





Tejben sült pecsenye
Hozzávalók:
1 kg kicsontozott sertéskaraj vagy lapocka
3 dkg vaj,
só, kakukkfű,
3 gerezd fokhagyma
1 liter tej.
Elkészítés: A hús minden oldalát alaposan besózzuk, majd a vajon átsütjük, kissé megpirítjuk. Ezután leöntjük annyi tejjel, hogy éppen ellepje, apróra vágott fokhagymával és kakukkfűvel fűszerezzük, és fedő alatt lassan puhára pároljuk. Tálalás előtt levét mártás sűrűségűre forraljuk, majd felszeletelve, a mártással leöntve szervírozzuk. Krumplipürével nagyon finom.





Somlói babapiskótából:
Hozzávalók:
1 csokis és egy vaníliás pudingpor
1 liter + 2 dl tej
20 dkg babapiskóta
7-8 ek cukor
darált dió
Elkészítés:
Az 2 dl tejhez hozzáadsz 1-2 ek. cukrot, ízlés szerint, és a babapiskótákat megmártogatod egyenként benne, majd egy tepsiben leraksz belőlük egy sort. A csokis és vaníliás pudingot a cukorral és a tejjel készre főzöd, és a babapiskóta sorra először teszel egy sor csokis pudingot, megszórod darált dióval, majd még egy sor babapiskóta, ennek a tetejére jön a vínliás puding, dió, és a legtetejére megint babapiskóta, ízlés szerint dió. Tejszínhabbal is lehet enni, de a nélkül is finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!