Karamell szósz ami folyékony is marad?
Ha keménynek találtak a nosatly-s receptúra alapján készült karamellt, akkor valamit elrontottál.
Nem kell bele több tejszín, mint amit ír. Inkább amikor visszateszed a tűzre, amikor már benne van a vaj és a tejszín, akkor ne sok időt hagyd fent, mert akkor valóban toffee keménységű lesz. Elég neki egy-másfél perc. És a tejszín ne főzőtejszín, vagy valami hulala legyen, hanem habtejszín.
A szósz a vajtól keményedik meg.
Karamellmártás
20 dkg cukor, 1 félbevágott vaniliarúd, 4,5 dl tejszín
1. A hosszában kettévágott vanília magjait kikaparjuk, majd a vaníliarúddal és a tejszínnel együtt kis lábosba tesszük. Lassan felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg a tejszín beszívja a vanília aromáját. Szitán átszűrjük, a vaníliarudat kidobjuk.
2. Egy másik edényben, közepes lángon, a cukor felét állandóan kevergetve felolvasztjuk. Hozzáadjuk a többi cukrot is, és addig hevítjük, amíg a cukor karamellizálódik, azaz folyékony és aranybarna színű lesz.
3. A lábost levesszük a tűzről, és vékony sugárban belecsurgatjuk a tejszínt. Legyünk óvatosak, nehogy a forró karamell kifröccsenjen! Amikor már az egész tejszínt beledolgoztuk, újra felforraljuk, és kevergetve beforraljuk, amíg olyan sűrű lesz, hogy nem folyik le egy kanál hátáról. Néhány cukorcsomó maradhat a tetején, ezért fémszűrőn átszűrjük. Ezt a mártást azonnal forrón, de hidegen is tálalhatjuk.
* a túl sok vajtól. (esetleg)
Én tettem bele 50 g-ot, és nem lett beton. Tehát valami csak nem jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!