Valaki írna nekem igazán jó ZSERBÓ receptet gáztepsi méretű tepsire?
500 g liszt, 200 g vaj, 100 g cukor - alaposan elmorzsolva, ehhez hozzákeverni 20 g élesztöt (vagy 1 cs. szárított) fél dl tejben feloldva meg két tojás sárgáját.
Ebböl három lapot nyújtani.
250-300 g diót ledarálni, ízlés szerint megcukrozni (van, aki nem tesz cukrot hozzá de aki nagyon édesen szereti, az 150 g-ot is tehet bele). Kell még egy kis üveg (2 dl-es) baracklekvár.
A tepsibe - sütöpapírra - beleteszed az elsö lapot, megkened lekvárral, ne túl vékonyan, ezt emgszórod a diós keverék felével és símára igazítod. Erre jön a második lap, megint lekvár és a töbi dió. BEtakarokd a harmadik lappal, kicsit összenyomkodod és villával megszurkálod a tetejét, hogy ne púposodjon föl.
160-180 fokos sütöben sütöd, amíg szépen negpirul (Nálam 30-40 perc).
Amikor kész, kiborítod egy tálcára vagy másik tepsire. Közben, amíg sül, elkészíted a csokimázat és alangyosra hült sütire kened. Tudom, hogy azt szokták mondani, hogy teljesen ki kell hüteni, de akkor kevésbé lesz szép a máz, hacsak nem vagy nagyon gyakorlott sütös valaki. Ha a tészta még langyos - nem forró -, akkor a csoki lassabban dermed meg, és ezért szebben szétfut a felületen.
Én a mázat magam szoktam készíteni: 4 evökanál sötét kakaóport (hollandi, nem az instant), 2 ek kristálycukrot meg 2-3 ek meleg vizet összekeverek és óvatosan(göz fölött a legjobb) felmelegítem. Eleinte túl sürü, de ne önts bele több vizet, mert meg fog folyósodni. Ha szép síma, akkor félretéve kicsit kevergetem és hozzáadok 100 g vajat (nem margarint) és ezzel addig ekverem tovább, amíg szép fényes massza lesz. Ekkor teszem a sütire és egy hosszabb késsel símára igazítom.
Utána hüvös helyen - nem hütö, hanem szoba/kamra/folyosó - és megvárom, amíg teljesen kihül. Ez legalább egy éjszaka, mert belül is ki kell hülnie.
Másnap forró vízbe martott és letörölt késssel tudod darabolni.
Nagyon köszönöm! :) De még néhány kérdés:
Akkor ez egy jó nagy tepsire való adag, igaz?
Dióm van itthon 3 kiló, így abból akár többet is tehetek bele?
Muszáj kiborítani egy tálcára, nem maradhat a tepsiben, és vonhatom be csokival csak simán a tetejét?
Ez kb ekkora tepsibe való adag.
Kiborítani azért kell, mert egyrészt az alsó oldala a síma - ezért a máz szebb lesz rajta, másrészt hamarébb kihül. Amit írtam, az a máz nem túl folyós, ha egy sütöpapírra borítod, akkor nem lesz maszatos töle a környék.
De azt is lehet, hogy ha meghült valamennyire, akkor visszateszed az eredeti tepsibe és ott teszed rá a mázat. (Én azért nem szeretem, mert akkor abban kell darabolni és összekarcolódik az alja.)
Diót tehetsz bele többet, csak akkor lekvárból is bövebben tegyél, mert attól lesz a dióból krémszerü töltelék, anélkül marad porladós.
Én ebből csináltam életem elsőjét és isteni finom lett, még a sokat és évtizedek óta főző nagynéném is megdicsérte :)
Már csak egyet nem értek. Hogy van az, hogy először csak egyetlen recept érkezett, azt is jól lehúztátok? Ha szerintetek ennyire rossz az a recept, akkor hol van a tiétek? Ami szerintetek jobb?
Azzal nem segítetek, hogy idepofátlankodtok, és jól leszavazzátok az egyetlent, aki addig vette a fáradságot, és receptet írt! Nyomorultak!
Első, továbbra is köszönöm, és az utolsónak is! A többi piros kezet nyomkodó meg menjen oda, ahova gondolom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!