Pihepuha kenyér recept?
Venni akarok egy kenyér sütő gépet.
Eddig magam gyúrtam es sütöttem azt az igazi házi parasztkenyeret jo vastag ropogós héjjal, de mostanaban nem igazán van időm rà, mindamellett a gyerekek jobban szeretik a szeletelt puha kenyereket.
Tud valaki olyan receptet aminél a kenyér puha, akár a memória habos párna? :D
Leginkább a tescoban kapható szeletelt vajas kenyeret szeretik.
Tapasztalatok?
Köszi előre is:)
Kereskedelmi forgalomban nem kapható adalékokat (többet) használnak hozzá. Pékségből tudsz szerezni.
Simán, bolti lisztből, (akármilyenből) semmilyen recepttel nem tudsz olyat csinálni.
Ne kenyérsütő gépet vegyél, hanem olyan robot gépet, amivel megtudod dagasztani a kenyeret. (Más funkciói is vannak)
Ha teszel a tésztába vajat, és az élesztő mellé egy kiskanál sütőport,vagy margarint, attól puha lesz.
3 dl víz
2 teáskanál só
2 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál olaj
20 dkg öregtészta
50 dkg BL 80 liszt
1 teáskanál cukor
1,5 dkg élesztő
Ebből az adagb lóól két zsúrkenyér jön ki.
A kenyérsütőgépet csak dagasztásra használom, kelesztésre már kelesztőtálat használok és elektromos sütőben sütöm. Ajándékba kaptam,de én is inkább olyan konyhai robotgépet ajánlok ami dagasztani is tud.
Ugyanez a véleményem, mint az előttem hozzászólóknak:
a) a kenyérsütőgépet felejtsd el, legfeljebb dagasztásra használd.
b) keleszteni sokkal jobb egy erre kitalált kelesztőtál
c) és ha van jó sütőd, abban sokkal szebben meg fog sülni a kenyered. A sütő aljára egy tepsiben vagy egy fém tálban, edényben vizet kell rakni, de nem keveset és ezzel együtt felmelegíteni a sütőt. A képződő gőztől levegősebb és puhább lesz mindenféle kelt tészta.
És néhány tanács:
1. nagyon fontos, hogy jó minőségű lisztet használj a házi kenyérhez. Ha nem tudsz jó minőségű lisztet beszerezni, akkor vásárolj búzasikért és ezzel turbózd föl a kenyértésztát.
2. ha élesztővel kelesztesz, akkor tegyél a kelt tésztába egy icipici citromsavat, ettől az élesztő jobban tud dolgozni.
3. egy kanál zsír és egy kis főtt krumpli (vagy krumplipürépor) puhává teszi a kenyeret. Amikor volt rá időm, én házi libazsírt használtam. (A régiek is tettek a kenyérbe libazsírt.)
4. Jobb ízű, szerintem tartósabb és tovább puhább marad a kenyér, ha kovásszal készül és nem élesztővel, nagyon-nagyon lassan, hidegen kelesztve.
5. Ha tehettem, mindig kevertem a kenyérlisztbe egy pici rozst is (és sokszor különböző lisztekből összeállított keveréket használtam). Tömörebb lett a kenyér, viszont ízesebb és egészségesebb.
Nagyon nehéz pihepuha kenyeret sütni..géppel meg pláne. sőt, azzal nem is lehet.
azokkal a kenyerekkel, cipókkal, bucikkal, kalácsokkal is évekig kísérleteznek, mire olyan puha lesz, mint amilyenre vágysz.
géppel ne próbálkozz.
Nekem 1x jött össze egy ilyen kenyér, amire azt mondtam ez kiköpött olyan mint a bolti lyukacsos... és nem kenyér sütésnek indult hanem croissantot akartam készíteni de nem volt időm végig vinni a folyamatott így kenyérnek kisütöttem. És ahhoz képest milyen kicsi volt az alaptészta, szép nagy kenyerem lett. Meg jó szellős, puha mint a szivacs.
Kenyérsütönk van, de én sokkal jobban szeretek a rendes sütővel dolgozni. Szebb kenyerem lesz.
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, receptet :)
Van dagasztógépem, de valahogy azzal a típussal nem vagyok megelégedve (pedig egy közös karácsonyi ajándék volt és 70e-be került, bár gondolom a sok kiegészítő miatt).
Majd mindenképp szeretnék egy normális csak dagasztásra való gépet, de már csak akkor ha külön leszünk.
Bár lehet az a baj, hogy azzal eddig a paraszt kenyeret dagasztottam csak az meg ugye jóval keményebb tészta volt.
Egy próbát megér kézzel a leírt recept, köszönöm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!