Ti milyen leveseket szoktatok csinalni altalaban? Mindig valtozo, vagy van par megszokott? Minden nap foztok levest is?
Van pár megszokott is, de időnként beújítok, de azt csak én eszem, a család a hagyományosat kedveli, ezeket:
babgulyás
sima gulyásleves
palócleves
köménymagleves
krumplileves
borsóleves
lebbencsleves
húsleves
májgaluskaleves
lencseleves
korhelyleves
halászlé
Nem hagyományosak, az én kedvenceim:
minestrone
különleges gyümölcslevesek
zöldborsókrémleves sonkachipssel
csicseriborsó krémleves
borscs
cukkinikrémleves
olasz paradicsomleves
tengeri halleves..
Nem főzök minden nap levest, van hogy akár 2 hétig sem, máskor akár 2x is egy héten.
- Vannak a friss zöldségek, mindig, aminek éppen szezonja van: karfiol, karalábé, zöldbab, borsó, káposzta, stb.
- rántott levesek: tojásos leves, gölödin (gombóc) leves, hasonlók
- tészta levesek, pirított tarhonya, zöldséges tészta, paradicsom leves
- és persze a húsleves, gulyás leves, száraz bableves, lencse, és társai
Vannak megszokottak (de azért az is elég változatos, nem vagyok finnyás), de szeretek kipróbálni új dolgokat, ínyencségeket.
Most gyümölcsleves volt, szeretem a krémleveseket (az összeset, mindegy, mi az alapanyag), a klasszik húslevest, paradicsomlevest, lebbencslevest, krumplilevest, nagy kedvenc a tárkonyos raguleves, stb, stb.
Egyedül talán a halászlevet nem szeretem, de az nem is annyira hétköznapi.
Nagyon sokféle zöldség levest készítek.
Mivel van egy kis konyhakertünk, tavasztól késő őszig mindig van valami,ami éppen akkor érik.
Mindenki szereti a zöldborsó levest, de az első gyenge karalábé leves is nagyon finom tavaszi ízt hoz, aztán a sóska krémleves, mángold krémleves, van amit kertész levesnek hívok, ez mindig más, mert kiszaladok a kertbe, és egy két szál zöldség, répa, karalábé, petrezselyem, zellerzöld, hagyma ,mindig akad,s ha csak megdinsztelem egy kis zsíron,sózom, borsozom, főzök bele vajgaluskát, amikor készen van megszórom finom friss petrezselyemmel, máris egy jó leves kerül az asztalra. Ha ugyanezekhez a zöldségekhez pirítok egy kis tarhonyát, vágok bele egy-két szem krumplit, kevés pirospaprikával meghintem, mindjárt más lesz.
Persze vannak klasszikus kedvencek,mint a
Tárkonyos csirke csinált
Palóc leves
Frankfurti leves
Sárgaborsó
Francia hagymaleves
Zöldbab leves, kapros túrógombóccal
Raguleves
Banános szederleves
Gulyásleves... és még sorolhatnám...
Ezeket persze recept szerint készítem.
Viszonylag ritkán főzök levest, hétköznapra macerás, hétvégén meg vagy anyukáméknál vagy anyósoméknál vagyunk.
Leggyakrabban (csirke)húslevest szoktam csinálni, az viszonylag gyorsan megvan. A zöldséges levesekkel kapcsolatban nincs sajnos konszenzus, mindenki mást szeret, így az ritkábban van. A gyümölcsleves a másik nagy kedvenc.
Nincs napiszinten leves, ha van akkor is valami tartalmas , gulyás, palóc, frankfurti, tárkonyos ragu... hasonlók.
Néha valami finom zöldségkrémleves, vagy gyümölcsleves.Ezek szezonálisak általában.A sütőtök egyik kedvenc, abból valószínűleg többször is lesz.
Sűrűn mert én imádom.
- bab, lencse
- borsó, zöldbab, hagyományos gomba
- hús, csont, hagyma
- krémlevesek (brokkoli, fokhagyma, sütőtök, gomba)
- frankfurti, ragulevesek
Nem minden nap, de előfordult már, hogy egy fazék lencsét lazán benyomtam napközben :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!