Miböl készül az a szósz amit a giroszra tesznek?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Na ez az, amire nem jöttünk rá évekig:((
Annó, nyíregyházi állomás mellett ettünk tökéleteset. Később, a barátom nyitott egy gyroszost. Évekig próbálkoztunk, ezer féle szószt csinálni. Nem sikerült olyan finomat. Biztos, hogy másnak is tetszett, mert ott mindig hosszú sor kígyózott.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Amit Magyarországon árulnak, az általában nem gírosz (az új helyesírási szótár szerint így kell már fonetikusan írni), hanem valami vegyüléke az arab shawarmának, a török dönernek és a görög gírosznak. A gíroszt a saját maga meg a magyar vásárlók szája ízéhez igazítja az eladó.
Mindhárom szó egyébként a "forogni" igéből ered (a giroszkópban megtalálod a görög szó gyökét).
A gíroszt Görögországban a legtöbb helyen nem ilyen zsebes kenyérbe töltik, hanem kelt tésztából sütnek egy viszonylag lágy állagú pitát, felszúrás nélkül rápakolják a tölteléket és csak félbehajtják. Ők töltik savanyúsággal, friss zöldségekkel... és sült krumpli! meg SERTÉS- vagy csirkehús (ritkább esetben bárány) kerül bele. A görögök keresztények, tehát esznek disznót. A szósz a leggyakrabb esetben tzatziki (itt sincs általános recept, ahány ház, annyi szokás, általában zsíros görögjoghurt, reszelt uborka, olívaolaj, menta, kapor, fokhagyma, só és némi citromlé az összetevő, van, ahol a kaprot hagyják ki, van, ahol a citromlevet, van, ahol a mentát).
A görögjoghurt tradicionálisan báránytejből készül, másabb ízvilágot képvisel, mint a tehéntej.
A törökök dönere a laposkenyeres (pitás) verzió. Itt kerül bele káposztasaláta, hagyma, paradicsom, savanyított paprika (nem jut eszembe a neve). A szósz változatos lehet, általában van egy joghurtalapú és egy paprikás, amely ízében nagyon hasonlít a mi Piros Aranyunkra. Jó sós is. Leggyakrabban marhával vagy csirkével töltik. Ismerik a dürüm dönert vagy yufka dönert (szupervékony, lágy tésztába csomagolják a cuccot, nem pitába).
A shawarma meg arab országonként eltérő. Ők nem laposkenyérbe töltenek általában, hanem a yufkához vagy a dürümhöz hasonló tésztába (leginkább a búzalisztes spanyol tortillához tudnám ezt hasonlítani, valószínűleg egyezik is a kettő). Itt is a marha, csirke, bárányvonal a legjellemzőbb, de gidahússal is készülhet. A tésztát megkenhetik hummusszal vagy tahinivel. Megszórhatják aprított petrezselyemmel vagy zöld korianderrel. A joghurtszószt mentával, petrezselyemmel, fokhagymával és/vagy zöld korianderrel ízesítik.
A libanoniaknál meg főleg fokhagymaszósszal dolgoznak (de ezt a fokhagymaszószt az egész arab világ ismeri): növényi olajból, citromléből, friss fokhagymából és sóból készítenek emulziót. Hasonló, mint a majonéz, csak tojássárgája nélkül.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A görögjoghurt esetleg juhtejből készülhet, a bárány is a juhtejet még szopja, és nem adja...
Legtöbb magyar gíroszosnál fokhagymás joghurtos szószt használnak, de nem garantálnám, hogy valódi görögjoghurtot használnának.Ők is a minél olcsóbb anyagköltségre törekednek,így zömmel a magyar vödrös joghurtot használják.
A városban több gíroszos is van, és valamennyien ezt rendelik, illetve veszik a Metróban.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Èn úgy készítem,hogy a tejfölt és kefírt összekeverem,teszek bele sót,borsot,kaprot és fokhagymát :)
Hambiba szoktam ezt a szószt készíteni olyankor teszek még bele egy pici piros paprikát.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Nekem a legmeredekebb a Keletiben volt.
Disznohusbol, Piros Arannyal😂
Viszont biztos szakmai tapasztalatra hivatkozva megosztom a legfinomabb ontet osszetevoit: joghurt(ha van gorog az a legjobb) so, feherbors, fokhagyma modjaval, nemi petrezselyem es koriander.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!