Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miböl készül az a szósz amit...

Miböl készül az a szósz amit a giroszra tesznek?

Figyelt kérdés

2017. szept. 4. 12:54
 1/10 anonim válasza:
100%
A gyrososnal fokhagymas johurt.
2017. szept. 4. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
85%
Fokhagymás joghurt nálunk is, bár van még koktélszósz, az valami borzalom :(
2017. szept. 4. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Na ez az, amire nem jöttünk rá évekig:((

Annó, nyíregyházi állomás mellett ettünk tökéleteset. Később, a barátom nyitott egy gyroszost. Évekig próbálkoztunk, ezer féle szószt csinálni. Nem sikerült olyan finomat. Biztos, hogy másnak is tetszett, mert ott mindig hosszú sor kígyózott.

2017. szept. 4. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Mindenhol más. Van ahol fokhagymás, van ahol tzatziki jellegű, de ettem már olyat, ami érezhetően citromos volt.
2017. szept. 4. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Fokhagymás tejföl vagy fokhagymás joghurt. De ahány gyroszos, annyi féle szósz.
2017. szept. 4. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
94%

Amit Magyarországon árulnak, az általában nem gírosz (az új helyesírási szótár szerint így kell már fonetikusan írni), hanem valami vegyüléke az arab shawarmának, a török dönernek és a görög gírosznak. A gíroszt a saját maga meg a magyar vásárlók szája ízéhez igazítja az eladó.


Mindhárom szó egyébként a "forogni" igéből ered (a giroszkópban megtalálod a görög szó gyökét).


A gíroszt Görögországban a legtöbb helyen nem ilyen zsebes kenyérbe töltik, hanem kelt tésztából sütnek egy viszonylag lágy állagú pitát, felszúrás nélkül rápakolják a tölteléket és csak félbehajtják. Ők töltik savanyúsággal, friss zöldségekkel... és sült krumpli! meg SERTÉS- vagy csirkehús (ritkább esetben bárány) kerül bele. A görögök keresztények, tehát esznek disznót. A szósz a leggyakrabb esetben tzatziki (itt sincs általános recept, ahány ház, annyi szokás, általában zsíros görögjoghurt, reszelt uborka, olívaolaj, menta, kapor, fokhagyma, só és némi citromlé az összetevő, van, ahol a kaprot hagyják ki, van, ahol a citromlevet, van, ahol a mentát).


A görögjoghurt tradicionálisan báránytejből készül, másabb ízvilágot képvisel, mint a tehéntej.


A törökök dönere a laposkenyeres (pitás) verzió. Itt kerül bele káposztasaláta, hagyma, paradicsom, savanyított paprika (nem jut eszembe a neve). A szósz változatos lehet, általában van egy joghurtalapú és egy paprikás, amely ízében nagyon hasonlít a mi Piros Aranyunkra. Jó sós is. Leggyakrabban marhával vagy csirkével töltik. Ismerik a dürüm dönert vagy yufka dönert (szupervékony, lágy tésztába csomagolják a cuccot, nem pitába).


A shawarma meg arab országonként eltérő. Ők nem laposkenyérbe töltenek általában, hanem a yufkához vagy a dürümhöz hasonló tésztába (leginkább a búzalisztes spanyol tortillához tudnám ezt hasonlítani, valószínűleg egyezik is a kettő). Itt is a marha, csirke, bárányvonal a legjellemzőbb, de gidahússal is készülhet. A tésztát megkenhetik hummusszal vagy tahinivel. Megszórhatják aprított petrezselyemmel vagy zöld korianderrel. A joghurtszószt mentával, petrezselyemmel, fokhagymával és/vagy zöld korianderrel ízesítik.


A libanoniaknál meg főleg fokhagymaszósszal dolgoznak (de ezt a fokhagymaszószt az egész arab világ ismeri): növényi olajból, citromléből, friss fokhagymából és sóból készítenek emulziót. Hasonló, mint a majonéz, csak tojássárgája nélkül.

2017. szept. 4. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

A görögjoghurt esetleg juhtejből készülhet, a bárány is a juhtejet még szopja, és nem adja...

Legtöbb magyar gíroszosnál fokhagymás joghurtos szószt használnak, de nem garantálnám, hogy valódi görögjoghurtot használnának.Ők is a minél olcsóbb anyagköltségre törekednek,így zömmel a magyar vödrös joghurtot használják.

A városban több gíroszos is van, és valamennyien ezt rendelik, illetve veszik a Metróban.

2017. szept. 5. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
61%

Èn úgy készítem,hogy a tejfölt és kefírt összekeverem,teszek bele sót,borsot,kaprot és fokhagymát :)

Hambiba szoktam ezt a szószt készíteni olyankor teszek még bele egy pici piros paprikát.

2017. szept. 5. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
45%
Kapros joghurt.
2017. szept. 6. 22:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a legmeredekebb a Keletiben volt.

Disznohusbol, Piros Arannyal😂

Viszont biztos szakmai tapasztalatra hivatkozva megosztom a legfinomabb ontet osszetevoit: joghurt(ha van gorog az a legjobb) so, feherbors, fokhagyma modjaval, nemi petrezselyem es koriander.

2017. szept. 8. 00:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!