Milyen magyar süteményt tudnátok ajánlani?
Sziasztok.
Charity bake day lesz a munkahelyemen, vállaltam, hogy én is csinálok valamit.
Tudnátok valami olyan sütit ajánlani, amit darabra el tudnak majd adni (magyarul nem torta meg poharas) és a magyar ízvilágot tükrözi?
Túrósat nem szedetnék, mert attól idegenkednek az angolok.
Somlói tetszene, ha lenne vkinek nem poharas receptje. De minden ötletet szívesen látok.
Köszi.
Rigó Jancsi? Könnyű, nem túl cukros. Imádom és úgy megenném már!
Zserbó?
Kürtős kalácsot otthon nehéz kreálni a sütőben, de attól tutira bezsonganának a britek. Főleg ha vajjal és Bourbon-vaníliával készül. Úgy sokkal lágyabb íze van, mint az utcán kapható margarinos vagy olajos verziónak.
Vagy ha nem akarsz pepecselni, akkor valami mákos süti. Vagy meggyes mákos. Angliában mondjuk kemény meló beszerezni a mákot és drága is.
Vagy süssél diós begjlit.
Vagy valami gesztenyés sütit. Kíváncsi lennék az emberek arcára, amikor először kóstolnak édes-gesztenyés cuccot.
Dobostorta?
Szeletelhető somlói: sütsz három 2-2,5 cm vastag piskótalapot. Egy simát, egy diósat és egy kakaósat. Ezeket ne vágd apró darabokra. Hagyd egészben.
Főzöl háromféle öntetet. Az egyik étcsokiból, cukorból, kevés lizstből, tejből és kakaóporból készül. A másik Bourbon-vaníliából, tejből, lisztből, tojássárgájából és cukorból. A harmadik narancslikőrből, cukorból és vízből / vagy rumból, vízből és reszelt narancshéjból.
A lényeg, hogy a csokis és a vaníliás öntet olyan kemény legyen, hogy hogyha kihűl, "megálljon". Tehetsz hozzá némi zselatint is.
Ha nem akarsz annyit pepecselni, akkor sütsz három egyforma natúr lapot és a darált diót elkevered valamelyik krémmel.
Egy tálcán elkezded rétegezni a dolgokat: alulra kerül a natúr, egészben hagyott piskótalap, rumos szirup, vaníliás öntet, csokis öntet, pár szem mazsola. Rá a diós piskótalap, rumos szirup, vaníliás öntet, csokiöntet, mazsola. A tetejét befeded a kakaós lappal. A tálat/tepsit a hűtőbe helyezed legalább 3-4 óra hosszára, vagy akár 1 napra is, hogy az ízek összeérjenek, és hogy a piskóta felszívja a nedvességet a krémekből (így a sütemény összeáll). Ha lehet, valahogy fedd le a sütit, nehogy a hűtőből magába szívjon kellemetlen aromákat is.
Felvered a tejszínt habfixálóval (vagy növényi tejszínt használsz, az sokáig kemény marad, de nem autentikus). Kakaóporral díszíted a tejszín tetejét és egyforma méretű négyzetekre vágod a végeredményt.
Időigényes és sokat kell vele koszolni. :(
Duenna: krémes? :)
A krémes az egy Európa-szerte elterjedt sütemény. Csak ugye van, ahol még úgy néz ki, ahogy azt kétszáz éve kitalálták. Vajas-leveles tésztából készül, igazi Bourbon-vaníliával és nem pudingporból. Meg nem is 8 centi magas, hanem max. 3-4 centi, mert nincs benne zselatin meg semmi adalékanyag.
Krémsajtos roló: francia eredetű
tejszínhabos roló: szintén francia sütemény
krémes: valószínűleg francia a sárgakrém miatt
dobostorta: ez az egyetlen magyar, amit írtál
almáspite: xd, hát az almáspitét ne egy angolnak mutassuk már meg, amikor ők a legnagyobb nemzet
kalács: talán, de Magyarország környező országaiban is sütnek kalácsot és közeli rokona a francia briósnak, szóval sok újat nem tudna vele mutatni.
dióskifli: ez osztrák találmány
mézes: gyere el Németországba és kóstold meg az itteni mézest...
kuglóf: mint a név is mutatja, hogy ez nem magyar szó, de a sütemény sem. A németek, az osztrákok meg a franciák is a magukénak vallják az eredeti élesztős kuglófot.
Különféle omlós rácsos tészták: ne nézzél szét egy németországi cukrászdában!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!