Hogy kell olyan sütit, piskótát sütni, amiben liszt helyett darált dió vagy mák van?
Kell vele várni kicsit mielőtt beteszem a sütőbe, hogy "megszívja" magát? Vagy egyből mehet be?
Az arány ugyanaz, mint a finomlisztnél? Pl piskótánál annyi kanálnyi, ahány tojás?
Bocsánat a sok kérdésért, csak ezen téren még nem rendelkezek tapasztalattal.
Ha csak gluténérzékeny vagy, használj gluténmentes liszteket :)
Én már szinte mindent kipróbáltam piskótába. Az olajos magvakat pont kevéssé, mivel azokból, úgy tűnik, több kell, mint lisztből, nehezítik a sütit (a mák legalábbis nekem lenyomta, persze lehet, hogy a sütés nem volt megfelelő, bár nem hiszem, a sok zsír lenyomja és kész) és nagyon kalóriadússá teszi az eredményt a szálkásításomhoz. Viszont ízre jók, úgyhogy kiegészítésnek alkalmaztam néha, de sosem kizárólagosan. Inkább gluténmentes gabonaliszt (zab, rizs), tápióka, magliszt alapokon mozgok, nagyon bevált. A piskóta elég megengedő lisztféle terén, de mint minden sütinél, úgy tapasztaltam, sokkal jobb lesz, ha van benne keményítőforrás is. Úgyhogy én a legkeményebb szénhidrátmegszorításkor is használok gabonát, úgyis minimális kell a piskótába :)
Azért most kíváncsivá tettél, szerintem kipróbálom a csak diós és csak mákos piskótát, különböző arányokkal, talán még ma. Úgyis készültem már piskótát sütni s törtünk diót is. Várni nem fogok, hogy megszívja magát, a dió és a mák szerintem nem tesz olyat, észrevettem volna már, rengeteget sütök velük mint liszttel, csak az nem piskóta.
Ha lesznek adataim, majd beszámolok.
Köszönöm szépen a válaszaitokat. Venni fogok gluténmentes lisztet is, de most mindenképpen mákkal vagy dióval szeretném.
Köszönöm a sütőporos megjegyzést is.
Nos, megsütöttem a piskótákat (többfélét). Mák nincs itthon, de emlékszem, hogy azzal laposabb lett s a jegyzeteimben egy tojásonként 4 dkg mákos piskótarecept szerepel, ami finom.
Nos, a dió meglepett. Tojásonként 1 dkg teljesen jó, csináltam 2-vel is és nem tudom őket megkülönböztetni egymástól.
A gluténmentes piskótám egy részét is diósan készítettem, de a dupla dió ellenére is kissé elnyomták a gabonák, finom, de a csak diós jobb, viszont abból hiányzik a piskótaság, amit csak a keményítődús anyagok tudnak megadni, így majd próbálkozom mondjuk tojásonként 5 gramm gluténmentes liszttel a 10 gramm dió mellé...
Mindenesetre működik dióval s persze finom és laktató. Sütőport soha nem teszek piskótába s más erősen tojásos sütibe (feltéve, hogy fehérje is van benne, a csak sárgájásakba nagyon kell. a mák és a dió kiváló tojássárgájás kevert sütibe is, egyik kedvenc alapom és puding mellé adott sütim), most se tettem. A gabonás egyébként tömörebb, de hasonlóan feljött mind.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!