Tortát sütnék! Hogyan kell a piskótát felszeletelni?
Megvallom, elég kezdő szakács vagyok. Általában "csalok", kekszes alapú tortákat szoktam "sütni". :)
Viszont szeretném a családot meglepni egy "rendes" tortával, receptek vannak, azonban a piskóta mindenhol úgy kezdődik, hogyha kihűlt, akkor szeleteld, abból lesznek a rétegek... (Még ott is így van, ahol kész tortalappal dolgozik a recept!)
Hogy lehet szépen felszeletelni egy tortalapot? Oldalra fordítani nem lehet, mert akkor nyomódik, de amúgy is morzsálódik, törik meg minden. Valahol hallottam anno praktikát, hogy cérnaszállal, de nem tudom a gyakorlatban elképzelni. Arról nem is beszélve, hogy mitől lesz egyenes, mindenhol egyforma vastag??
Valaki konyhatündér segítsen! :)















A cérnás módszer jó, de elöször is a piskótának teljesen ki kell elötte hülnie, mert különben csak morzsálódik, másrészt meg erös, vékony cérna kell hozzá.
A piskótát egy egész lapos tányérre vagy tálcára teszed (alul ne legyen magasabb széle).
Utána nagyon éles késsel 1-2 mm mélyen körbevágod - éppen csak ne legyen ép a sült felület - az egyes szinteket, mert ezek fogják vezetni a cérnát.
Ezután fogsz egy hosszú cérnát - legalább másfélszerese legyen a torta körméretének -, ezt óvatosan a bevágásba teszed (körbevezeted a piskotán, de a vágatba illesztve), amikor körbeértél, a két végét egymáson keresztbe fekteted és lassan, óvatosan húzod össze öket. Így a cérna szép lassan elvágja a tésztát, és végül ki tudod húzni belöle.
Ezt megismétled a következö szinteknél is.
Ha mindenhol elvágtad, akkor óvatosan le lehet emelni a rétegeket, feltéve, hogy nem túl vékonyra vágtad, mert akkor könnyen széttörik.
Remélem, érthetö, amit írtam, ha nem, akkor kérdezz vissza.





Sok sikert.
Adott esetben süss két piskótát elözö nap és éjjelen át hütsd ki.
Másnap a kettöböl egész biztos össze tudsz szedni három - vagy amennyi kell - szép szeletet, a többit meg vagy hütöbe téve (müanyagba csomagolva) pár napig tudod tárolni, vagy le tudod ugyanígy fagyasztani a következö alkalomig, vagy csinálsz belöle somlószerüséget vagy más rakott piskótás édessséget.
De ha valamelyik középsö réteg netán eltörne, az nem igazán gond, mert a krém annyira összeragasztja, hogy a kész tortánál nem lehet észrevenni, az alsö-fölsö lapoknak kell csak egészben maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!