Mit főztök ma?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Gombapörkölt lesz tarhonyával.
Sütök egy grízes-tejfölös meggyes pitét is.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Harmadik napja gyümölcslevesen élek, mert nem tudok enni, úgy fáj a bölcsességfogam - ma húzzák. :(
A párom tegnap lasagnét kapott, ma mustáros-fokhagymás sült tarját mellette sült krumplival, savanyúval.
Mázlis.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kedves levélíró, ide írom a grízes-tejfölös pite receptjét, hátha másoknak is hasznára lesz.
Bögrés süti, a bögre 2,5 dl-es.
Hozzávalók: 1 bögre búzadara, 150 gramm 20 /-os tejföl,1 bögre cukor, 1 bögre liszt fél csomag sütőporral elkeverve, 3 tojás, 15-20 deka lecsurgatott magozott meggy. (nekem fagyos van , azt engedtem ki ),de befőtt is lehet.
Keverjük össze a grízt a tejföllel, és hagyjuk állni 1 órahosszat. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk a tejfölös keverékhez. keverjük jól át, és adjuk hozzá a sütőporos lisztet. Végül tegyük bele a meggyet és
mégegyszer keverjük át.Sűrű, tejfölszerű lesz a massza.
Vajazott, lisztezett, vagy sütőpapíros, közepes tepsibe öntsük bele, és előmelegített sütőben kb 180 fokon, kb 40-50 percig süssük.
Lehet mással is ízesíteni, pl egy marék mazsolával, és egy marék durvára vágott dióval, de szerintem gyümölccsel finomabb.
Hidegen vágjuk fel, aki akarja díszítésként megszórhatja szitált porcukorral is, de anélkül is kellemesen édes.
Már nem emlékszem milyen képes magazinban leltem rá, de azóta egyik kedvencünk lett.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én ezt csináltam: krumplistészta "kolozsvári módra".
- 4-5 szem közepes krumpli
- 10 dkg Jó minőségű (nem gyorspácolt) füstölt kolozsvári
- 1 zöldpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors, őrölt kömény, pirospaprika (esetleg pirosarany, gulyás-, pörköltkrém)
- Ízlés szerint 1 paradicsom
- 250 g fodros nagykocka
A kiskockára vágott szalonnát előbb zsiradékon (én mangalica zsírt ajánlok) lepirítom, a szalonna kivétele után a hagymát üvegesre pirítom, aztán zöldpaprika, apróra vágott fokhagyma, egy kicsit összeforgatom, aztán pirospaprika, csipet só (esetleg pirosarany, gulyás-, pörköltkrém ízlés szerint de vigyázva, mert a gulyáskrém narancssárgára színezi az ételt és elviszi az élénkpiros színt) bors és kömény.
A jó pörköltalap titka, hogy a pár másodperces zsíron pirítás után egy kevés vizet hozzáadva (paradicsom esetén még kevesebb vízzel), óvatosan (nem túl nagy tűzön, mert megkeseredik) pároljuk a hozzávalókat, hogy az ízek minél jobban kioldódjanak. Minél jobb egy pörköltalap, annál jobb lesz maga az étel is.
A víz elfövése után megy bele a krumpli, amit először saját levében, majd egy kis víz hozzáadásával készre párolok.
Amikor már "szétesős állagú", hozzáadom a szalonnát, fakanállal kicsit megtöröm a krumplit (nincs botmixer vagy hasonló) akkor jó ha félig darabos, félig pépes állagú, ha kell, még adok hozzá sót vagy ételízesítőt (vigyázva, mert a jóféle szalonna alapból sós).
Attól függően hogy valaki szaftosabban vagy szárazabban szereti, hosszabb, vagy rövidebb lére hagyja, összekeveri a közben kifőtt tésztával, majd hagyja fedő alatt 10 percre (úgy kell számolni, hogy a tészta sok levet fölvesz).
Ajánlok hozzá uborkasalátát vagy kovászos uborkát.
Egyszerű, gyors, nem túl drága és kiváló étel amit bárkinek tudok ajánlani.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!