Tudtok olyan sütiket ajánlani ami lapokból áll, és amit már ti is megcsináltatok? (zserbó és Lajcsi szelet kivételével)
Francia mákos krémes
Hozzávalók:
A mézes laphoz:
30 dkg finomliszt,
10 dkg porcukor,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1 evőkanál méz,
7,5 dkg vaj,
2 tojás
Finomliszt a nyújtáshoz
A mákos piskótához:
6 tojás,
18 dkg kristálycukor,
3 evőkanál víz,
0,5 dl olaj,
12 dkg finomliszt,
1 mokkáskanál sütőpor,
10 dkg őröletlen (egész) mák
A vaníliás krémhez:
7 dl tej,
15 dkg kristálycukor,
2 csomag (2×40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor,
2 tojássárgája,
30 dkg vaj
A tetejére:
15-20dkg dióbél,
5 dkg étcsokoládé
1. A mézes laphoz a lisztet a porcukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk. Ezután a mézzel, a vajjal meg a tojásokkal könnyen kezelhető tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk, az egyiket enyhén meglisztezett gyúrólapon 30×20 centisre – pontosabban egy picit nagyobbra, mert összeugrik – kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsibe fektetjük – még jobb, ha a tepsi hátára fektetjük. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 9-10 perc alatt világosbarnára sütjük. A másik mézes lapot ugyanígy sütjük meg. Még melegen leválasztjuk a tepsiről, de vigyázzunk, mert mint a többi mézes lap, ez is könnyen törik.
2. A mákos piskótához a tojások sárgáját a cukorral, elektromos habverővel maximális fokozaton 4-5 perc alatt sűrűn folyósra felverjük, majd apránként beledolgozzuk a vizet és az olajat is. A lisztet a sütőporral és a mákkal összeforgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük. Egyharmadnyi mákos keveréket rászórunk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. Ugyanígy adjuk hozzá a többi tojáshabot és lisztes mákot is. Sütőpapírral bélelt 30×20 centis tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC)
Köszi az ötleteket!
Persze 3as érdekel a te recid is
Marlenka
Zsuzsi szelet
Mézes krémes
Fekete rózsa
Flódni
Zebraszelet
Áfonyalekváros csokis "torta"
Grízes krémes
Írom a Velence szelet receptjét.
2 evőkanál kakaóport, 2 ek. mézet, 2 egész tojást gőz fölött összemelegítünk és hozzáolvasztunk 20 deka kristálycukrot.(nem főzzük, csak melegítjük )
30 deka lisztet 1 kávéskanál szódabikarbónával összekeverünk és a masszával összegyúrjuk.
Három felé osztjuk, majd egyenként lapokat nyújtunk belőle és vajazott tepsi hátán egymás után kisütjük.
Így szól az eredeti recept, de már egy kedves GYK-s ismerősöm szerint(akinek elküldtem a receptet ) csinálom én is, hogy a lapokat sütőpapíron nyújtom ki,amit a tepsi méretére vágok, nálam kb 40x25-ös, és úgy sütöm ki a tepsibe téve, majd óvatosan kicsúsztatom belőle.
Kicsit nehéz bánni a tésztával, de megéri a "küzdelmet" :)
A lapokat teljesen kihűtjük, és az egyiket kiskörömnyi darabokra tördeljük.(én a legrosszabbul sikerültet töröm össze)
Krém: 2 vaniliás pudingot 1 van. cukorral 6 deci tejjel megfőzünk és kihűtjük.
20 deka cukrot 20 deka vajjal/rámával alaposan kikeverünk és beleforgatjuk a sütidarabokat. Hozzákeverünk egy üveg lecsurgatott magozott meggyet, vagy 30-35 deka frisset ill. kiolvasztott fagyosat.Végül a pudingot és a krémet lazán összeforgatjuk.
A tepsi alján lesz a sütőpapíros egyik lap, erre kenjük egyenletes vastagságban a krémet, majd lefedjük a maradék lappal.Finoman lenyomjuk, és másnap a tetejét bevonjuk csokimázzal.
Ezt mindenki a neki legjobban beválttal tegye.
Éles, időnként vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.
Szép és különlegesen finom sütemény.
Elnézést, hogy csak most lett időm leírni.
Üdv, és sok sikert hozzá :)
Köszi!jol hangzik! Ezt is kipróbálom.
És a többieknek is köszi-akik ötletet es receptet irtak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!