Tarhonyás hús készítéseben segitenetek?
Annyi lenne a kérdésem, h megcsinálom a pörköltet es abba tennem bele az előre lepiritott tarhonyát. Ugye a porkoltnek alapból van szaftja, nem akarom tulvizezni, hogy ragadjon a vegen a kaja.. Szóval lepiritsam zsirjara a hust, utána bele a lepiritott tarhonyát es a kello vizet. Vagy tegyek kevesebb vizet? Vagy nem számít? Ha siman főzöm ezt a fajta házi tarhonyát mindig finom lesz, nem ragad össze. Pont 2*annyi viz kell hozza.
Ti hogy szoktatok? Koszi
Én inkább hosszú lére hagyom a pörit, hogy azt a szaftos lét szívja be, ne a vizet.
De ahány ház, annyi szokás. :)
A tarhonya kb.20 perc alatt fő meg. Ha a húst készre főzöd, teljesen szétesik mire a tarhonya megpuhul.
Én a tarhonyát külön szoktam készíteni.
Kevés zsíradékon megpirítom, és kétszeres mennyiségű vizet öntök rá. Tehát 1 csésze tarhonya, 2 csésze víz.
Sózom és miután felforr takarékon kb 20 percig párolom.
Amikor készen van, összekeverem a rövid szafttal készített pörkölttel, lefedem, és hagyom negyed órát állni.
Szaftos rizses hús vagy tarhonyás
Az első és talán legfontosabb, hogy csak olyan húst használjunk hozzá, ami szaftos pl.: csirkecomb, tarja, marhanyak pulykanyak. Nagyon jó pörköltalapot kell készítenünk, ami majd sokat segít abban, hogy a rizses vagy tarhonyás húsunk szaftos legyen. A jó pörkölt alap mindig zsírral készül és jó sok apróra vágott hagymával. Ha szezonja van, akkor friss paradicsomot, paprikát is tehetünk a pörköltbe, vagy ha nincs friss paradicsom és paprika, akkor lecsóval is pótolhatjuk (a pörkölt szaftosságát segíti elő és talán még jobb is). Nem kell sok belőle, 2-3 evőkanál is elég, mert csak a sűrítésre kell. A hagymát a zsiradékon jól lesütjük, majd hozzátesszük a fűszerpaprikát. A húst jól átforgatjuk rajta, addig, amíg a saját levét nem engedi ki és nem kap egy kis kérget. Ettől lesz pörkölt a pörkölt. Ha a húsunk szépen megpörkölődött és egy kis kérget kapott minden oldalról, akkor hozzáadjuk a lecsót. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, de számoljunk a rizshez vagy a tarhonyához szükséges plusz folyadékmennyiséggel is! Fűszerezzük, azaz teszünk bele fokhagymát, sót, borsot, de van, aki babérlevelet vagy köménymagot is tesz a pörkölt alapba (én nem szoktam). Amikor már KB ¾a-ig megpuhult a húsunk, akkor a zsiradékon előtte átforgatott rizst vagy tarhonyát hozzárakjuk a pörköltünkhöz (a húsunk tovább fog puhulni majd a rizzsel együtt a sütőben). Nem keverjük meg az ételt, amikor belekerül a rizs vagy tarhonya, mert ragacsos (mászkos) lesz az elkészült tarhonyás vagy rizses húsunk. Előmelegítet sütőbe tesszük lefedve 170°C-ra, kb. 20-30 percre. Amikor elkészült (puha a rizs és a hús is), kivesszük a sütőből és villával kissé átforgatjuk.
Köszi szepen. Nagyon jo lett, meg magamat is megleptem.
Sok hagymával csináltam. Zsirral en nem fozok de igen.. Igaz azzal nagyon finom, az az igazi..
Tettem bele friss paradicsomot paprikát is. Ez nem volt részemről kérdés. Mindig teszek a porkoltekbe egy kanál lecsot vagy paradicsom paprikát az ize miatt.
Combból volt. En nem szeretem a zsíros hust, rutinom nincs a tarhonyás hússal mert en cukros vagyok, inkább sok zöldséges keves rizseset szoktam csinálni. (amolyan tavaszi riszeshus felet) A többi része az azt hiszem megy. ;) csak a tarhonya nekem vagy sikerül vagy nem. Na most sikerült. Kar h nem ehetek belőle csak a kostolas szintjen. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!