Halászlevet főztem. Mit szóltok hozzá?
Ha 10-12 éves vagy, akkor gratulálok, jó étvágyat!
Amúgy én jobb szeretem ha egész halból főzöm, belepasszírozom a hal fejét és farkát, és nyers hagyma, paprika, paradicsom megy bele.
Ez az igazi Tiszai halászlé, amikor az alapléhez is többféle apró halat főznek össze, és azokat paszírozzák át, majd abba megy bele a ponty, a harcsa, és minden egyéb nemes hal:
Ez pedig a Bajai halászlé, az elmaradhatatlan Gyufa-tésztával:
Persze, kedves kérdező, amit összehoztál, abban is van hal, meg a halászlékockának nevezett akármi.
Csak kérlek, ne nevezd halászlének!!
Ennek semmi köze a halászléhez, már bocs. Azt kérdezted, mit szólunk hozzá ? Azt, hogy ez így egy borzalom, és a valódi halászlé kikéri magának a hozzávaló összehasonlítást.
A halászlébe soha nem teszünk sem növényi olajat, sem más állat zsírját.
Tökéletesen elég bele a jóféle hal saját zsiradéka.
A hal aprólékot és vegyes halat csak sima vízben tesszük fel főni, a hagymát is a fővő vízbe tesszük, (alapkilónként kb 20 dekányit) és soha nem dinszteljük.
Szezonban 1-1 szem paprika/paradicsom is kerülhet bele, de nem több, mert elvinné az ízét.
Amikor az alaplében lévő halhús szinte leválik a csontról, akkor teszünk bele jóféle pirospaprikát, és együtt főzzük tovább. Soha nem nagylángon, csak mindig csendesen főzzük, akár a húslevest, így van idő, hogy kifőjön a csontokból is az Íz, és természetes kocsonyásító anyag.
Mindenki találkozott már a jelenséggel, hogy a jó , sűrű halászlé bekocsonyásodik.
ha már megkóstoltuk a levet, és ízletesnek találjuk, - itt válik ketté a tiszai és a dunai szokás- átpasszírozzuk/vagy nem, de a lényeg, hogy a besózott tálalni kívánt halszeleteket belefőzzük.Tényleg nem kell sok idő neki, mennyiségtől, létől függően 10-15 perc, lassan főzve.
Mindegyik főzési mód remek halászlét jelent, erről kár is lenne vitatkozni.
A bajainál természetes a hozzá télalt gyufatészta, de pl nálunk a passzírozott kedvelt- de,a gyufatésztát is kérik mellé :)
Ha megbántottalak kedves kérdező, itt és most elnézést kérek, de véleményt kértél.
Moslék ez, nem halászlé.
Ha még soha nem főztél semmit, akkor először rántottával, meg hasonlóan egyszerű dolgokkal érdemes kísérletezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!