Milyen finom süteményeket tudtok ajánlani, amelyekbe nincs sok (! ) cukor (vagy liszt)? És viszonylag olcsó és egyszerű elkészíteni?
az van amit megsütsz magadnak, leginkább.
egy csomó féle maglisztet lehet már kapni, a lenmaglisztet tudom ajánlani. Állagra nagyon hasonlóan viselkedik
gyilkos kis testvéréhez, a búzaliszthez.
lágy tésztához utifű maghéjjal keverd,
Kemény tésztához kifőzni pedig egynegyyed arányban keményítővel (tápióka vagy burgonyakeményítő) hasznád
Olyan remek kis tésztát főztem belőle hogy kiváló volt.
Piskóta. De mit értesz cukor vagy liszt alatt? Mert hagyományos értelemben egyik sem feltétlenül kell bele. De a hagyományos piskótába is kevés kell, tojásonként 1-1,5 dkg. Olcsó és szerintem pofonegyszerű, nekem mindig sikerül, pedig állítólag vannak buktatói.
Persze sok jó kevert süti van. Az előbb pl. mákos sütit ettem. Abban a mák a liszt és nagyon kevés édesítő is elég nekem (ami "szerencsésebbeknek" kiváltható mazsolával, az én étrendembe nehezen fér). 1 tojássárgája, 1 dkg darált mák, sütőpor vagy egyéb efféle, kis édesítés. Vagy 1 tojás, 3 dkg mák, 1 dkg zab (opcionális és lehet sokkal több is), némi mazsola s édesítés, sütőpor...etc. Diósan is lehet őket.
Piskótát is lehet szénhidrátszegényen, de nem lesz olyan jó, én zablisztet és barnarizslisztet is teszek bele a kókuszliszt mellé (jó, a kókuszliszt is szénhidrátos, de mégse annyira, mint a gabonák). Az enyém elég optimalizált, 6 normál tojás, 15-15g liszt és kókuszliszt, 1-2 dkg xilit. Heti többször csinálom.
De a banánkenyerek is vonzóak, azokba sosem teszek plusz édesítést, a mazsolát leszámítva, ami nálunk a legtöbb sütiben van...
Volt egy barátnőm, aki a saját maga megnyugtatására mindig répatortát csinált, hogy abban alig van liszt és cukor, és amúgy is a répa milyen egészséges. Én teszem hozzá, hogy ráadásul nagyon jó íze van, és még a gyerekek is imádták - mondjuk előre sosem mondtuk, hogy répából van :-)
[Csak zárójelben jegyzem meg, hogy magának a répának is van természetesen kalória tartalma, és a répás süti nem éppen fogyókúrás étel.]
Amúgy a répa meglepően olcsó, mindig csodálkozom, hogy miért kerül fele annyiba mint a krumpli, holott szerintem több vele a macera.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!