Pörköltbe a vöröshagyma mellé teszek fokhagymát is az elrontja az ízét?
Magyar Elek szuper, én direkt a stílusa miatt olvasom a szakácskönyvét, ami megvan... Nagy ellensége volt a fokhagymának, de a vöröshagymát is minimálisan viselte el, pörköltbe még csak-csak, de a körözöttbe semennyit nem tett... Én, mint hagymaimádó, teljesen más elveket vallok.
Ha ízlik, tegyél bele, kinek így tetszik, kinek úgy. Gasztronómia terén lehet vitatkozni, hogy mit hogyan kell, az emberek teszik is, de szerintem nem érdemes. Főzz úgy, ahogy neked s családodnak, vendégeidnek ízlik...
(Nekem elég a sok vöröshagyma, de ez csak zárójeles, mivel én szinte soha nem eszem húsos pörköltet :D S ha mégis, abban sincs fokhagyma. De ehető úgy is, persze s ahogy olvasható, sokak szerint direkt kell bele.)
"s nem igazán szerette agyonfűszerezni a dolgokat"
Akkor ez a Elek srác biztos menő lett volna pl Cseh országban, de hogy Magyarországon ezzel a hozzáállással nem rúgna labdába, az tuti!
Írni, azt biztos tudott, ha ilyen jól eladta magát, de hogy az étterme becsődölne, az 100%. :D
Kell bele fokhagyma. Alap ízesítője.
És ha már szakmázunk, akkor egy ilyen Eleknél egy hangyányival nagyobb nevek mondják azt, hogy fokhagymával igazán jól akkor lehet ízesíteni, ha 2-szer rakjuk az ételbe.
Egyszer az ízéért, egyszer az illatáért.
Az ízéért az elején, lepirítva, mert úgy teljesen más lesz a karaktere, , és az ételben fövő (párolódó, pörkölődő stb) alapanyagok ezt az ízt magukba szívják.
Ha ennél intenzívebb, frissebb fokhagyma íz kell, akkor a végén teszünk még bele az illatáért, hogy az illóolajok sértetlenül párologjanak az ételből , hiszen az ember az orrával is ízlel.
Nem minden pörköltnek alapízesítője a fokhagyma nálam. Amúgy sem helytálló szerintem az a kifejezés, hogy valamibe valami KELL.Ízlésekről felesleges vitatkozni. A magam részéről pl egy marhapörköltbe soha nem teszek fokhagymát, de egy gyengébb ízvilágú húshoz, mondjuk egy sertés vagy csirke, abba teszek, de igencsak módjával, hogy egy kicsit gazdagabb legyen az íze. Én a pörköltalapba 1-1 szem (de nem több ) paprikát-paradicsomot is teszek.
A kérdésre röviden, nem fogja elrontani, ha szereti a család, nyugodtan használj bele fokhagymát.
Olvastam én itt már olyan kommenteket is, hogy engem is meglepett, de azt mondtam magamban, hogy minden ízlés szokás dolga. pl olvastam pörköltbe tett fahéjat, gyömbért, áfonyalekvárt, sőt még keserű csokoládét is.
De attól, hogy én ezeket nem ismerem, mert nem kóstoltam, lehetnek finomak is.
Vannak kísérletező kedvű emberek, és én ezt tudomásul veszem.
Bármikor el lehet térni a megszokottól, a recepteket nem kőtáblákba vésték.
"egy ilyen Eleknél egy hangyányival nagyobb nevek mondják azt,"
Azok a hangyányival nagyobb nevek akkor lesznek nagyok, ha 70 évvel a halála után is ismerik őket.
Erről ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!