Szabad tűzön készült ételek finomabbak?
Az, hogy mi a finom/finomabb, egyéni megitélés kérdése.
A füst és az ételbe (elkerülhetetlenül) belehulló pernye más ízt eredményez.
A szabad tüzön fővés tudatilag is más ízt határoz meg, sőt, más ízűnek érzed, ha úgy tudod, hogy szabad tűzi, de mégsem az.
Az energiatartalmat a főzési alapanyagok mibenléte, nem pedig a főzési technológia határozza meg.
Van egy öntöttvas kerti grillsütőnk, és egy lemez. Az öntöttvason készült húsnak egész más íze van, sokkal karakteresebb, mint a lemezen készültnek. Nem hinném el, hogy így van, ha nem magam tapasztaltam volna. Azóta a lemez sütőt csak krumpli sütésére (parázsban), illetve melegen tartásra használom.
Szóval függ az íz a technológiától is.
Vitathatatlan, hogy más ízek jönnek ki- a már említett okok miatt -, de, hogy kinek mi a finomabb az valóban nagyon szubjektív megítélés kérdése.Én szeretem a grillpartykon készített ételeket, a bográcsozást is (szoktunk is kertben sütni-főzni ), de nem állíthatom magamról, hogy ezek jobban ízlenének a konyhában főzött dolgoknál.
Nálam inkább hangulati tényező, ami viszont az adott helyen és időben kétségkívül valami pluszt is ad.
Ezért is gondolom, hogy ez igencsak szubjektív érzés.
Nos, én mindig finomabbnak érzem őket, s ez nem a hangulat miatt van, mert 2 nap múlva az asztalnál éve is érezhetően füstösebb az étel, de egészen jó értelemben. Már amelyik, mert van, amin kevésbé érzem. A káposztaleves sokkal jobb bográcsban készítve, ha egy mód van rá, ott készítjük. A curryn annyira nem tűnik fel, gondolom, a sok fűszer elnyomja.
Az energiatartalma az ugyanúgy benne marad, mint minden más elkészítési módszer esetén... Csak akkor csökken, ha elégeted...
"Az energiatartalmat a főzési alapanyagok mibenléte, nem pedig a főzési technológia határozza meg."
Hát ez így nem igaz.
Ha ugyanabból a 100g kukoricából lisztet készítesz, és lasagne tésztának használod, akkor sokkalta több alapanyag hasznosul a szervezetedben, mintha a kukorica szemeket kevés olajon megkapatva, párolva köretnek eszed ( és az egész kukoricaszemek ott virítanak emésztetlenül a székletedben).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!