Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készitsek bejglit?

Hogyan készitsek bejglit?

Figyelt kérdés
És mi a titka hogy nem lesz kemény?
2008. okt. 13. 09:07
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Hozzávalók (2 db félkilós bejglihez)

A tésztához:

260 g liszt

78 g teavaj

52 g sertészsír

26 g porcukor

csipet só

4 g élesztő

26 g tojássárga

52 g tej


A diós töltelékhez:

272 g darált dió

136 g cukor

6 g őrölt fahéj

81 g tej

vaníliás cukor

1 db citrom reszelt héja

1 db narancs reszelt héja

ízlés szerint tehetünk hozzá apróra vágott kandírozott narancshéjat, vagy kandírozott gyömbért, mazsolát, őrölt kardamomot, vagy őrölt szerecsendiót


A kenéshez:

tojássárga

tojásfehérje


Elkészítés


1. Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.


2. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.


3. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.


4. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.

Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!


5. Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre virgoljuk őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.


6. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.


7. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.


8. Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!


9. Ezután a Töltelékeket is 250g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk.

Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.


10. A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.


11. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.


12. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg őket, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz.


13. Tegyük őket sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával őket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!


14. Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!


15. Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek.


16. Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.


17. Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, és kínálhatjuk őket.


A tészta nem lesz kemény, ha megfogadod a 4. pontban Figyelem! után írott javaslatot.


Sok sikert kívánok!

2008. okt. 13. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!