Ez a kenyérrecept így működhet? (Zabpehely)
Van egy ilyen receptem:
• 25 deka zabpehelyliszt
• 2 tojás
• só
• víz
Összekeverjük simán kanállal, a nokedlinél valamivel sűrűbb állagú tésztát kell kapnunk! Ne legyen folyós, mert akkor szétesik a kész kenyér! A tészta nagyon ragad, fölösleges kézzel formázgatni szerintem! Mikróban is süthetjük, de én sütőben szoktam, közepes lángon kb 25-30 perc alatt elkészül! Érdekes, hogy nem igazán lehet odaégetni: egyszer elfeledkeztünk róla és másfél óra után vettük ki, de semmi baja sem lett! Kicsit szárazabb lett a külseje, de ennyi!
Nem a megszokott kenyér, az biztos! Tömör a belseje, egyáltalán nem foszlós, a héja nem ropogós... De mi szeretjük!
Ugyanebből a tésztából sütöm a pizzát is, nagyon finom az is!
Megj.: Ha szeretnéd, hogy rugalmasabb legyen a kenyér, próbálj meg hozzáadni utifűmaghéjat, 1-2 evőkanállal kezdetben, aztán majd meglátod. Az utifűmaghéj sok vizet szív fel, állni kell hagyni az összekeverés után és még formázható is lesz tőle a tészta. Akkor aztán tunkolhattok! Ekkor valószínűleg tojás sem kell...csak szódabikarbóna, meg egy kis citromlé/ecet.
-----------------
Akkor elvileg csinálhatom így? :
- 250 g zabpehelyliszt
- só
- víz
- 2 evőkanál utifűmaghér
- valamennyi almaecet (mennyi??)
- szódabikarbóna
Nekem egész pontosan így néz ki:
4 evokanal lenmagliszt
4 evokanal utifumaghej
2 tojas
2 tojasfeherje
10 evokanal viz
Kb 3 csipet so
1 csipet eritrit
4 kaveskanal sutopor.
Ebből 4 db zsemle lesz. Zablisztel még nem próbáltam.
Viszont kenyeret már sütöttem zablisztel,de abba pl nem kell utifűmaghéj. Ennek a receptje:
30 dkg zabliszt
10 dkg búzasikér
5 dkg aprószemű zabpehely
2 tk só
7 g istant élesztő
1 evőkanál olvasztott kókuszzsír
4 dl langyos víz.
Ez is egy ragacsos tészta lesz,egy órát kell keleszteni majd 160 fokon 45 perc :)
A saját kérdésedre megadod a saját válaszodat is.
Elvileg úgy is csinálhatod, ahogy írtad.
Normál sajtosrúdba 1 evőkanál 10 %-os ecetet szoktam tenni, ettől szépen megemelkedik. Az almaecet tudomásom szerint 5 %-os, de elég fura íze van szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!