Vizes zabkása aszalt áfonyával hány g szénhidrátot tartalmaz és hány kcal?
Hozzávalók:
75g zabpehely
1/4 l víz
25 g kalifa aszalt vörös áfonya
5-10 percig van főzve a zabpehely a vízben,utólag van hozzárakva az áfonya
Hogyne, a hosszú láncú szénhidrogének a víz forráspontján párolognak, sőt szublimálni is képesek... hagyjuk már :D
Gondolom valami szakmailag releváns lapban olvashattad, mint a kisegyed meg a joy. Csakis illékony vegyületeket lehet kifőzni ételekből, mint a borból az alkohol.
A kérdésre a válasz hogy mindig a nyers, feldolgozatlan ételt mérjük le és vesszük alapul kalória és makrók számolásánál.
Ez tényleg botorság, hogy vízben főzve bármi is veszít az energiaértékéből.Kb olyan felfogás, hogy a pirított kenyér "fogyókúrásabb ",mint a friss, puhakenyér.
Rengeteg tápanyagtáblázat van a neten, mindent ki lehet számolni, ha pontosan leméred az összetevőket.
Szerintem az a zavar oka, hogy 100 gr zabpehely kalóriatartalma x kcal, viszont 100 gr zabpehely 200 ml vízben megfőzve már 300 gr főtt zabpehely lesz, aminek a kalóriahatalma x/3 kcal, mivel a hozzáadott vízé 0.
A főtt ételeket mindig úgy számoljuk, hogy összeadjuk az összes hozzávalók kalóriaértékét, majd az elkészült ételt lemérjük, és kiszámoljuk 100 grammra.
A fenti példa szerint:
75 gr zabpehely: 290 kcal
25 gr aszalt áfonya: 90 kcal
250 ml víz: 0 kcal
-----------------------------------
Összesen: 350 gr zabkása, 380 kcal
100 gr zabkása tartalmaz 108 kcal-t.
Mérve pontosabb az eredmény, mert a víz a főzés közben valamennyit veszít a súlyából, lehet az 320, vagy akár 300 gr is. De ha mindet megetted, akkor a mérésnek, számolgatásnak nincs is semmi értelme. Cakk-pakk 380 kcal-t fogyasztottál.
Azt hiszem tényleg félreolvastam valamit,rosszul emlékszem.
Az utolsó mindenesetre sokat segített(;
De még nem ettem meg. Arra gondoltam,holnap azt reggelizek. Megéri,vagy keressek valami mást?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!