Hogy kell tésztát gyúrni?
Alapanyag: liszt, tojás, opcionálisan víz. Ízlés dolga, ki mennyi tojást használ, én a liszt 30 dekájához egyet, max kettőt, van, aki többet, kevesebb tojás használata esetén kell valamennyi víz, hogy gyúrható legyen a tészta, egy tojás kb. 2-3 evőkanál, a tojás méretétől is függ. Kezdőként érdemes egy tálba beleszórni vagy szitálni a lisztet, közepén kis fészekbe beleütni a tojásokat, és kanállal kezdeni az összedolgozást, majd ha nem megy tovább, akkor lisztezett gyúródeszkán folytatni. Gombócot formálsz belóle, tenyér alsó harmadával vagy ököllel jól megnyomod, majd jobb kézzel összehajtod, közben fordítasz rajta egy negyedet, és ezt ismétled, amíg homogénné nem válik. Amik esetleg lepotyognak, a hajtás közepébe teszed. Lisztezéssel csínján, mert nagyon kemény lesz, ha eltúlzod, nehéz lesz nyújtani.
Ez a tészta metélthez, lebbencshez, csuszához jó. Én nem teszek bele sót, mert amúgy is sós vízben kell kifőzni.
Valamikor úgy tanultuk, hogy leves-tészta-gyúrásnál 1 kg liszthez 8 tojást kell felütni, és kevesebb víz kell hozzá, hogy gyúrható állagú tésztát kapjunk. Ezekből a szép sárga tésztából szeltük a cérna metéltet, a csiga-tésztát és hasonlókat. Egy keményebb állagú, stabilabb tésztát kaptunk.
Laska tésztához (túrós, krumplis, stb.) tészta gyúrása esetén az 1 kg liszthez számoltunk 4 db tojást, és akkor természetesen ehhez valamivel több víz kellett. Ebből a tésztából lett minden egyéb, úgymond második fogásként feltálalt tészta.
Természetesen, ha nem akarunk egy egész kiló lisztből egyszerre gyúrni, akkor arányosítani kell a liszthez a tojást is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!