Mi a kóser ételnek a lényege?
Én is csak arra emlékszem, hogy nálunk minden kedden a vágóhídon kóser marhavágás volt.
Nem vagyok járatos a témában, csak arra következtetek, hogy a tisztasággal függ össze, mivel tudtommal azért nem fogyasztanak disznóhúst, mert az tisztátalan állat.
De, lehet, hogy nem jól értelmezem, ezért elnézést kérek az autentikus olvasóktól.
Én is tiszteletben tartom minden ember kultúráját, evési, viselkedési szokásait.
Legjobb barátnőm zsidó így miatta jártasabb vagyok a témában.
A lényege tehát célja az, hogy a kashrutnak megfelelôen készüljön el az étel.
A Tóra részletezi milyen állatok húsa fogyasztható, nagyon részletesen. Tilos többek között a disznó a teve és a ragadozó madarak húsa.
A tiltott állatok teje és tojása is tilos, csak kóser állaté fogyasztható. De pl. Fias tojást a vér miatt tilos mindegy melyik álkaté.
A sajt bonyolultabb, attól függ melyik állattól származik az oltóanyaga.
A zselatin sem kóser és a vér sem.
A tejtermékeket tilos hússal együtt főzni vagy tàrolni, és szigorúan véve halat sem szabad hússal fogyasztani.
Emelkett nem csak együtt főzni nem szabad ezeket de külön eszközökkel szabad csak elkészíteni tehát minden edényből késből stb. Kettő kell.
A legtöbb vallási előírásnak az étkezésre vonatkozólag nem csak spirituális de praktikussági és higiéniai alapja van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!