Egyszerű lepénykenyeret hogyan kell csinálni?
Indiai lepénykenyér:
2 bögre liszt
1 kk só
2 ek olauj
1 kk sütőpor
1 dl víz
Ezeket összegyúrod, 30 perc pihi, utána kis gombócokat, és forró teflonban sütöd.
Ír szódás kenyér:
40 dkg liszt
1 tk só
1 tk szódabikarbóna
1 dl joghurt
2 dl tej (vagy 1,5 dl víz)
Összegyúrva, olajozott serpenyőben, mindkét oldalát kb. 5-5 percig sütni.
Ezt még nem próbáltam, de élesztős változata is van, sütőben süthető.
Kismillió változat lepényekre, attól függ, melyik ország, melyik nép.
Keress rá a net-en.
A legegyszerűbb a bodag vagy vakaró, ezt nevezik a népmesékben hamuban sült pogácsának.
Simán lisztet vizet és egy csipet sót összegyúrsz (semmi kelesztő anyag nincs benne), tenyérnyi nagyságú, vékony lepényeket formálsz, és ahogy van, parázsba dobva kisütöd. Lehet a sporhelt platniján, a sütőben, vagy kemencében is kisütni de akár gáztűzhelyen egy öntöttvas lábos alján. (Zsírban, olajban viszont nem szokták.)
Ennek egy fokkal civilizáltabb változata, ha egy csipet szódabikarbónát gyúrsz a tésztába, ettől picit lazább lesz a tészta. És természetesen el lehet készíteni élesztős kelesztésű variációban is.
Régen ezeket elég gyakran készítették. De nem sok recept és leírás maradt fenn, mert ez sosem számított a gasztronómia csúcsának, mindig szükségmegoldás volt, ha hirtelen kellett valamit készíteni kenyér helyett. Másrészt pedig olyan egyszerű elkészíteni, hogy nem kell erről külön receptet írni. :) Három perc alatt csukott szemmel is meggyúrod, öt perc alatt kisütöd. Ha élesztővel csinálod, akkor pár percet keleszted is, de ezt nem szokták olyan sokáig keleszteni, mint a kenyeret, kalácsot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!