Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egyszerű lepénykenyeret...

Egyszerű lepénykenyeret hogyan kell csinálni?

Figyelt kérdés
2017. jan. 9. 00:01
 1/7 anonim ***** válasza:
38%
Egyszerűen
2017. jan. 9. 00:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
vannak lepénykenyér receptek, keresgélj :) Javaslom a könyveket. Főként régebbi típusokat, azok a valódi szakácskönyvek.
2017. jan. 9. 02:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Keress rá a Töki pomposra, annak nagyon jó a tésztája.
2017. jan. 9. 06:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Indiai lepénykenyér:

2 bögre liszt

1 kk só

2 ek olauj

1 kk sütőpor

1 dl víz


Ezeket összegyúrod, 30 perc pihi, utána kis gombócokat, és forró teflonban sütöd.


Ír szódás kenyér:

40 dkg liszt

1 tk só

1 tk szódabikarbóna

1 dl joghurt

2 dl tej (vagy 1,5 dl víz)

Összegyúrva, olajozott serpenyőben, mindkét oldalát kb. 5-5 percig sütni.

Ezt még nem próbáltam, de élesztős változata is van, sütőben süthető.


Kismillió változat lepényekre, attól függ, melyik ország, melyik nép.

Keress rá a net-en.

2017. jan. 9. 08:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:
2017. jan. 9. 08:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

A legegyszerűbb a bodag vagy vakaró, ezt nevezik a népmesékben hamuban sült pogácsának.


Simán lisztet vizet és egy csipet sót összegyúrsz (semmi kelesztő anyag nincs benne), tenyérnyi nagyságú, vékony lepényeket formálsz, és ahogy van, parázsba dobva kisütöd. Lehet a sporhelt platniján, a sütőben, vagy kemencében is kisütni de akár gáztűzhelyen egy öntöttvas lábos alján. (Zsírban, olajban viszont nem szokták.)


Ennek egy fokkal civilizáltabb változata, ha egy csipet szódabikarbónát gyúrsz a tésztába, ettől picit lazább lesz a tészta. És természetesen el lehet készíteni élesztős kelesztésű variációban is.


Régen ezeket elég gyakran készítették. De nem sok recept és leírás maradt fenn, mert ez sosem számított a gasztronómia csúcsának, mindig szükségmegoldás volt, ha hirtelen kellett valamit készíteni kenyér helyett. Másrészt pedig olyan egyszerű elkészíteni, hogy nem kell erről külön receptet írni. :) Három perc alatt csukott szemmel is meggyúrod, öt perc alatt kisütöd. Ha élesztővel csinálod, akkor pár percet keleszted is, de ezt nem szokták olyan sokáig keleszteni, mint a kenyeret, kalácsot.

2017. jan. 9. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Hmm. Értem. :)
2017. jan. 9. 21:55

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!