Mit tudnék 15emberre probléma mentesen készíteni ami tápláló, egészséges és nem termel utána sok gázt?
Újévre kéne az ötlet, a száraz étel megvan oldva de kéne 2napon keresztül valami rostosabb, meleg főlt étel. Igy hát ötletekért jöttem amit nem nehéz elkészíteni és nem is drága. 1főzésre való lábas áll rendelkezésre ami 5literes amiből kijön kb 30merőkanál azaz 2x 15személyre.
De ugye ez mellett még van egy Jénaiüvegtál amiben lehet még készíteni dolgokat és igy már türhető mivel nem mindegyik embernek egyenlő a fogyasztása.
Szóval mi az amit egy nagyobb jénaitálban, kisebb jénaitálban és egy kisebb és egy nagyobb Ikeás edényben letretudok hozni?
Ha már újév, én a nagy edényben csinálnék egy nagy adag lencselevest, vagy korhelylevest.
A jénai tálakban meg valamilyen sertéssültet.
Egy darab 5 literes lábasban nem tudnék 15 embernek főzni. Adagonként 3,33 deci jön ki, ami levesből elég kevés. Pörköltből, tokányból elég lenne, ha tele lenne a lábas, de azért a kevergetés miatt nem lehet egy lábat színültig tölteni. És akkor még ott van a köret is, amihez még egy legalább ekkora lábas kéne. Esetleg pörkölt kenyérrel.
Vagy kérj kölcsön még egy lábost, vagy egy nagyobb fazekat.
-Resztelt máj rizskörettel. A máj is és a rizs is eléggé laktató, ilyen szempontból hálás kaja. Először ha gondolod megfőzöd a rizst, leszűröd akármikbe. Majd utána felrakod a reszelt májat, telefőzöd a lábast, egész biztos elegendő lesz. Savanyúságot tudsz hozzá venni.
- Spencer-féle hagymás bab. Szintén kiadós, laktató. Én az eredeti receptet átvariáltam: a nagyszemű tarka babot már előző nap nyugodtan meg lehet főzni, és leszűrve tárolni.Szálára vágott hagymát dinsztelek nagyon kevés olajon, bele a karikára szelt füstölt kolbászt, törtpaprikával megszórni, pici vízzel felengedni. Ha összeforrt utána a már megfőzött babot is bele. A fűszerezés az eredeti szerint: só-bors-bazsalikom. Majd pici cukrot rá karamellizálni és kevés citromlével ízesíteni.
Ez a bab azért nem termel gázt, mert azt a levet, amiben megfőtt, leszűröd róla, nincs rá szükség.
- De készíthetsz brassóit is, az is kiadós, és gyorsan készen van. Egy nagy lábassal jó kis kaja lehet.
Mindenképp olyan valami kaját készíts, ahol a kaja csont-nélküli, mert az nem foglalja a helyet a fazékban, tehát a szükséges mennyiség el fog benne férni.
Töltött káposzta vagy székelykáposzta a legegyszerűbb, meg lehet főzni 31-én reggel, a hidegben eláll. Gázt termelni fog, ahogy a babos ételek is.:-) Tegyél bele köményt, az elősegíti az emésztést. Újévre egyébként hagyományosan lencsefőzeléket vagy más lencsés ételt készítenek, itt egy jó recept:
Csülök helyett tehetsz bele kevésbé zsíros füstölt húst is (vagy vegyesen egy kis füstölt sonkát és sima disznócombot, marhahúst pl.), a habarást pedig elhagynám vagy joghurttal csinálnám, helyette mindenki tehet a tányérjába tejfölt, ha akar. A jénaiban pedig csinálhatsz egy ilyet: [link]
persze felszorozva a hozzávalókat (úgy, hogy valszeg nem akar mindenki ilyet enni), ebbe is keverhetsz még főtt lencsét, meg lehet turbózni főtt tojással vagy lencsefasírtot készíteni mellé.
Raguleves, ami csak befér az 5 literesbe.
Megcsinálnám a Nem lehet abbahagyni csirkét, 15 darab kifilézett csirke felsőcombból, így jó szorosan lefektethető a jénaikban. Rosejbnit kellene hozzá kisütni.
Most már csak azt kell eldönteni, hogy a sok ötlet közül melyik az, melyet "nem nehéz elkészíteni és nem is drága"
Azt a kérdező tudja, hogy őneki mi a "nem nehéz, és nem drága". A többinek kár volt az összes hozzászólást lepontozni.
Mi mindig korhely levest csinálunk. :)
Másodiknak lencsefőzelék pörivel, sóletet és babfőzeléket. Csirkét nem szabad enni, tudod :)
Desszertnek pogi: lilahagymás pogi, krumplis pogi, tepertős pogi, sajtos pogi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!