Bevált Babgulyás recepteketet írnátok?
Ballagási ebédre Babgulyást szeretnék csinálni bográcsban,és olyan recepteket várok, amik már kipróbáltak.
Azt sem tudom hogyan kell készíteni, még sosem csináltam, de nagyon szeretem.
köszi, 28/N
Egy 16 literes bográcshoz, 12-14 jóbarátnak:
2 láda sör :-)
2,5 kg hús, amiben legyen csontos, füstölt sertés és marha (felkockazva)
1 kg vegyes zöldség
1-2 paradicsom
1-2 paprika
5-6 közepes hagyma
pár gerezd fokhagyma
1 liter szárazbab
só
bors
pirospaprika
kakukkfű
Erős Pista
szalonna
A tüzet begyújtjuk, egy házi szilvát legurítunk, sört bontunk, és indulhat a főzes...
A szalonnát zsírjára pirítom, az apróra vágott hagymát beleteszem, kevergetem. A felaprózott húsokat és a csontos részeket utána küldöm, aztán már mehet is a só, a bors, a pirospaprika. Kb. 10 perc múlva hozzáadom a felaprított zöldségeket is, újabb 10 perc után 2 liter vízzel felöntöm. Persze a tűzről sem feledkezem meg. Most már főhet egymagában is, időnként azért megrázogatom a bográcsot. A szárazbabot külön edényben felteszem főni, sózom, és 1 babérlevelet is hozzáadok. Amikor már a hús és a zöldségek is puhára főttek, a felkockázott paprikát és paradicsomot is hozzáadom, a megfőtt babot szintén. A bab levéből annyit teszek a bográcsba, hogy a hozzávalókat jó bővel ellepje. Kakukkfüvet és Erős Pistát is teszek bele, még főzöm 10 percig, amíg az ízek jól összebarátkoznak. Aki szereti, csipetkét is főzhet bele, ami 2 tojással és 15 dkg liszttel készül. Jó étvágyat!
hát, ha nem akarsz órákig főzőcskézni, akkor a konzerv babot ajánlom
csinálsz a húsból egy pörköltalapot - sok hagymát kis szalonnából olvasztott zsíron jól megpirítasz, rádobod a kockára vágott húst, sózod - marha és sertés mehet vegyesen is, csak arra vigyázz, hogy a sertéshúskockák kissé nagyobbak legyenek, mert az hamarabb fő. Ha a hús minden oldala szürkére pirult, pirospaprika rá és annyi víz, hogy ellepje a húst, + néhány gerezd fokhagyma, kis gulyáskrém is mehet - 1 órán át főzöd, többször le fog párolódni róla a víz, de majd pótlod....
1 óra után, ha a hús puha rádobod a zöldséget és felengeded vízzel - zöldséget úgy szoktam vágni, hogy a könnyebben megfövők nagyobb darabban vannak, mint nehezebben fővők....ha a zöldség már majdnem puha, akkor konzervbab mehet bele, a levével együtt, összeforralod és utánaízesíted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!