Húsdarálón készült apró sütemény - keksz receptjét ismeri valaki?
Régen a dédim készített húsdarálón átnyomott apró sütit. Arra emlékszem, hogy még valami minta készítő kis eszköz volt hozzá amit a tárcsához kellet rögzíteni.
Köszönöm .
Kidarálós keksz a neve, és tényleg a húsdarálóba kell tenni
egy lemezkét, amin többféle cakkozás is van.
Csináltunk vanílásat, kakaósat, újabban kókuszosat is.
A piaci konyhafelszerelés (vas-edény) árusoknál ma is lehet ilyen betétet kapni.
Maga a keksz nagyon finom, és sokáig eláll.
van nagyon régi receptem, ha kéred előhalászom.
Köszönöm...
Bevált receptnek örülnék.. Nem kell most rögtön ha napokban előkeresed nekem nagyon hálás lennék..
Köszönöm
Itt van két általam használt recept:
Darált keksz
750 g liszt, 250 g margarin, 250 g cukor, 2 cs. van. cukor, 4 tojás, só
A hozzávalókat összegyúrva hütöben pár órát pihen-tetjük, kekszdarálóvaladagoljuk, 200 °C-on világosra sütjük.
Géptészta
Hozzávalók: 500 g liszt, 250 g margarin, 200 g cukor, 3 tojás, 1 cs. van. cukor, 1 ek rum vagy bor, só
A fenti hozzávalókat összedolgozzuk, majd a húsda-rálónkra a megfelelö formázó alkatrészt szereljük, és ezen áthajtjuk a tésztát. Halványsárgára sütjük.
És itt van az ígért recept is, 1979-ből. Persze ez még ma is nagyon "modernek" számít, mivel kókuszos és diós változat, de nagyon finom.
Kidarálós keksz
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék, vagy ugyanennyi darált dió.
2 db egész tojás, és még egynek a sárgája, és fél csomag sütőpor.
Összegyúrjuk a hozzávalókat, és mehet a darálóba, különféle mintákkal.
Sajnos a nagyim receptje nincs meg, nem is volt, mert kicsi voltam, amikor meghalt szegény. De arra határozottan emlékszem, hogy mi unokák nagyon szerettünk neki segíteni ennél a sütinél. Összegyúrva is finom édes volt nyersen is, persze kóstolgattuk. Akkoriban nem volt kókusz, a diót meg más sütikbe használta a mama.
Kétfelé vette a tésztát, az egyik felébe reszelt egy kis citromhéjat, és tett bele vaníliás cukrot. A másikba kakaóport gyúrt, így az lett a "csokis ".
Imádtunk segédkezni, mert nem kis mennyiségben sütötte a népes családnak. Tekertük a darálót, tartottuk a kijövő tésztát, majd szabdalhattuk is. Csináltunk karikákat is belőle,összecsippentve a két végét, és még az "S" betű forma volt nagyon egyszerű, persze a sima csíkok mellett.
De azok felülete is változó volt, a kis lemezsablon jóvoltából.
Ez csak egy kis kitérő volt, de lehet, hogy mástól megkapod a receptet és te is készíthetsz hasonlókat.
Az biztos, hogy kiadós, és nagyon sokáig eláll, dobozva rakva száraz , hűvös helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!