Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Csülkös bablevest csinálok...

Csülkös bablevest csinálok ma. Hogy jobb? Ha dinsztelt hagymára teszem a pirospaprikát, vagy a végén berántom? (rántással hadilábon állok a mai napig, hideg vízzel felengedni, vagy a levessel csomómentesre kavarni? )

Figyelt kérdés
2016. nov. 5. 07:46
 1/10 anonim ***** válasza:
52%

A végén berántod: a lisztet (leveshez) szép zsemle-morzsa színűre pirítod, én ezek után félrehúzom a kislábast, ráteszem a törtpaprikát, gyorsan összekeverem, és hideg vízzel símára keverem. Először csak kevés vizet, majd mielőtt még teljesen összeállna a rántás, gyorsan még egy kicsit, azzal is elkeverni, és már mehet is bele a levesbe, ha összeforrt, kész.


Főzelékhez, mártáshoz annyi a különbség, hogy nem kell megvárni, míg a rántás zsömleszínű lesz, amikor éppen elkezd színesedni, nem kell tovább pirítani. Az esetben nem sütöd ki belőle azt a sikért, ami gyakorlatilag a keményítő, sűrűsítő hatást elérni.


Gondolj a kétszer sültre: ami jobban (2x) van megsütve, az kevésbé dagad meg a gyomrodban, mint a friss, fehér, puha kenyér! :)))

2016. nov. 5. 07:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Remélem nem szúrom el, főzök jó pár éve, de a rántás és habarás mindig megijeszt.

2016. nov. 5. 08:01
 3/10 A kérdező kommentje:
Főzzem addig a csülköt míg le nem válik a csontról?1,5 kilós füstölt csülök van, lényegében kb. ekkorát javasol a nosalty is, úgyhogy én felteszem egészben főni.
2016. nov. 5. 08:09
 4/10 anonim ***** válasza:
44%

Nagyi arany tanácsa a rántáshoz :)

Meleg rántás hideg vízzel, hideg rántás meleg vízzel.

Ezért én mindig előre elkészítem a rántást, sokáig eláll egy kis csavaros üvegben, a hűtőben. Amikor szükség van rá kiveszek egy fakanálnyit,és már mehet is a forró levesbe,addig keverem míg szétolvad , sosem csomós.

2016. nov. 5. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
69%

Én a csülköt először átkaparnám meleg vízben és utána:

- ha más terved nincs, akkor már nyersen felkockázhatod a csülköt, és úgy teszed fel főni, persze a csontot is bele. Ekkor valamivel gyorsabban megfő.

- ha úgy gondolod, hogy az egyben megfőzött csülköt kiemeled, törtpaprikával, zúzott fokhagymával külön kajaként, hideg vacsoraként tálalva = ez is nagyon finom. Ez esetben a levesben csak az íze marad, csülök nem!


Mindkét változat nagyon finom! :))

2016. nov. 5. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 ede1219 ***** válasza:
41%
Pirospaprikát -főleg kezdők- soha nem rakunk a forró rántásba, mert megéghet, a színét bőven kioldja a levesben lévő zsiradék. Mielőtt berántod mehet bele a paprika, dinsztelt hagyma nem kell a bablevesbe.
2016. nov. 5. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 ede1219 ***** válasza:
64%

Most olvasom, hogy évek óta főzöl, bocs a kezdőért.


Nem tudom milyen recepted van, gondolom már fő, de itt az enyém, legközelebb esetleg jól jöhet:


1 fst. csülök;

75 dkg. szárazbab;

5-6 db. sárgarépa /lehet több is, csak vigyázni kell vele, mert édes lesz a leves/;

2 db. fehérrépa

zeller;

petrezselyem;

só; bors, pirospaprika; babérlevél, vöröshagyma, fokhagyma;


A csülköt borssal, nagyobb darabokra vágott hagymával, fokhagymával, babérlevéllel -szükség szerint sóval-megabálom;

Amikor könnyen -egy-két csavarással- kijön a csontja, akkor jó;

A babot felteszem a leszűrt csülöklében főni, ha túl sós a lé, akkor felesben hígitva vízzel;

Amikor megfőtt a bab, mehet bele a zöldség, ha az is puha, akkor lehet berántani;


Csipetkével, tejföllel, fehérkenyérrel verhetetlen.


Aki szereti, tehet bele erőspaprikát is, nálunk a gyerekek miatt "tiltott".

2016. nov. 5. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
78%

A csülkös bablevesbe abszolút nem kell dinsztelt hagyma (nem pörköltet csinálsz).

Rántani szokás.

2016. nov. 5. 10:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
48%
Azért szoktam lehúzni a lángról a rántást, mielőtt belekavarom a paprikát, hogy ne égjen meg, különben valóban keserű lesz, és a kaja színe sem piros, hanem inkább olyan feketés árnyalatú akármi lesz. Előtte már legyen kézügyben a hidegvíz is, amivel abban a percben fel is öntöd... ha így teszel, jó lesz az! Jó étvágyat, jó ötletet adtál, még az ünnepek előtt én is besorolom. :))
2016. nov. 5. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenki válaszát! :)

Igen, már fő.

Jó étvágyat nektek is az ebédhez.

2016. nov. 5. 11:06

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!