Csülkös bablevest csinálok ma. Hogy jobb? Ha dinsztelt hagymára teszem a pirospaprikát, vagy a végén berántom? (rántással hadilábon állok a mai napig, hideg vízzel felengedni, vagy a levessel csomómentesre kavarni? )
A végén berántod: a lisztet (leveshez) szép zsemle-morzsa színűre pirítod, én ezek után félrehúzom a kislábast, ráteszem a törtpaprikát, gyorsan összekeverem, és hideg vízzel símára keverem. Először csak kevés vizet, majd mielőtt még teljesen összeállna a rántás, gyorsan még egy kicsit, azzal is elkeverni, és már mehet is bele a levesbe, ha összeforrt, kész.
Főzelékhez, mártáshoz annyi a különbség, hogy nem kell megvárni, míg a rántás zsömleszínű lesz, amikor éppen elkezd színesedni, nem kell tovább pirítani. Az esetben nem sütöd ki belőle azt a sikért, ami gyakorlatilag a keményítő, sűrűsítő hatást elérni.
Gondolj a kétszer sültre: ami jobban (2x) van megsütve, az kevésbé dagad meg a gyomrodban, mint a friss, fehér, puha kenyér! :)))
Köszönöm a választ.
Remélem nem szúrom el, főzök jó pár éve, de a rántás és habarás mindig megijeszt.
Nagyi arany tanácsa a rántáshoz :)
Meleg rántás hideg vízzel, hideg rántás meleg vízzel.
Ezért én mindig előre elkészítem a rántást, sokáig eláll egy kis csavaros üvegben, a hűtőben. Amikor szükség van rá kiveszek egy fakanálnyit,és már mehet is a forró levesbe,addig keverem míg szétolvad , sosem csomós.
Én a csülköt először átkaparnám meleg vízben és utána:
- ha más terved nincs, akkor már nyersen felkockázhatod a csülköt, és úgy teszed fel főni, persze a csontot is bele. Ekkor valamivel gyorsabban megfő.
- ha úgy gondolod, hogy az egyben megfőzött csülköt kiemeled, törtpaprikával, zúzott fokhagymával külön kajaként, hideg vacsoraként tálalva = ez is nagyon finom. Ez esetben a levesben csak az íze marad, csülök nem!
Mindkét változat nagyon finom! :))
Most olvasom, hogy évek óta főzöl, bocs a kezdőért.
Nem tudom milyen recepted van, gondolom már fő, de itt az enyém, legközelebb esetleg jól jöhet:
1 fst. csülök;
75 dkg. szárazbab;
5-6 db. sárgarépa /lehet több is, csak vigyázni kell vele, mert édes lesz a leves/;
2 db. fehérrépa
zeller;
petrezselyem;
só; bors, pirospaprika; babérlevél, vöröshagyma, fokhagyma;
A csülköt borssal, nagyobb darabokra vágott hagymával, fokhagymával, babérlevéllel -szükség szerint sóval-megabálom;
Amikor könnyen -egy-két csavarással- kijön a csontja, akkor jó;
A babot felteszem a leszűrt csülöklében főni, ha túl sós a lé, akkor felesben hígitva vízzel;
Amikor megfőtt a bab, mehet bele a zöldség, ha az is puha, akkor lehet berántani;
Csipetkével, tejföllel, fehérkenyérrel verhetetlen.
Aki szereti, tehet bele erőspaprikát is, nálunk a gyerekek miatt "tiltott".
A csülkös bablevesbe abszolút nem kell dinsztelt hagyma (nem pörköltet csinálsz).
Rántani szokás.
Köszönöm mindenki válaszát! :)
Igen, már fő.
Jó étvágyat nektek is az ebédhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!