Miért nem tudok főzni?
A tökfőzelékbe ecetet tettem, a rántást elfelejtettem. A rakott krumpliból kifelejtettem a tojást és bezsíroztam az alját. Mire megszületik a gyermekem, szeretnék megtanulni főzni mert csak akkor eszünk finomat ha párom főz. Pedig mindig nagy gondot fordítok rá: eltervezem a heti menüt, kiírom a recepteket és nem sikerül. Ma a pöribe csirkealapport tettem sót, borsot, vegetát meg lisztet. Párom mindig mókázik rajtam de engem már nagyon zavar... nagyi is mindig elmondja hogy csináljam de sose lesz olyan mint az övé.
22l
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
keress olyan recepteket, ahol nagyon részletesen le van írva minden
ha követed lépésről lépésre, nem fog kimaradni semmi a kajából
vagy ha bizonytalan vagy valamiben, kérj segítséget és írd le magadnak, hogy legközelebb már tudd
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Szia !
Ajánlom mindenekelőtt, hogy szakirodalmat vegyél igénybe!
Senki sem születik úgy, hogy tud főzni, mindenkinek meg kell tanulnia ezt.
Egy jó szakácskönyv segíthet a problémádon.
De, ha van időd, az interneten is megkeresheted, tanulmányozhatod annak az ételnek a receptjét, amelyet el szeretnél készíteni.
Előző este ránézel a kitalált menü megfőzésének fortélyaira, a szükséges hozzávalókra, és másnap már ezek birtokában vásárolhatsz, és kezdhetsz hozzá a főzéshez.
A pörkölt leírása félelmetes egy kicsit, mert a sok összetevőtől, amit leírtál, elég sósra sikerülhetett, ami egyáltalán nem egészséges, pláne, ha babát vársz.
Tanácsolom, keresd pl. a Nők lapja neves szakácsnőjének, Lajos Marinak a receptjeit !
Nagyon érthetően, lépésről-lépésre leírja az ételek elkészítésének módját.
Különlegességeket és alap ételeket is találsz az ő szakácskönyveiben.
A főzés egy idő után persze rutinná válik, amikor már nyugodtan improvizálhatsz is, ha kedvet érzel az újításokhoz.
Csak bekukkantasz a hűtőbe, s pillanatok alatt kész a terved, a meglévő hozzávalókból mit tudsz "összedobni".
Sok sikert kívánok, kreativitást, igényességet és nem lesz gond !
Üdvözöllek szeretettel !
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
SOHA ne kezdj neki úgy a főzésnek, hogy nem tudod a lépéseket. Olvasd át a recepted előtte és közben is, többször. Minden benne van? Minden jól van benne? Figyelj oda.
Te még NAGYON nem tartasz ott, hogy fejből főzz és ezzel nincs is gond.
Semmiképp ne kapkodj és ne akarj egyszerre több dolgot csinálni. Gondolkodj közben logikusan. Kóstold az ételt. Nézz rá figyelmesen. Ilyennek kell lennie? Mi hibádzik?
Lehetőleg egyelőre ne főzz olyan dolgokat, amiket gyorsan kell csinálni, hanem inkább olyanokat, amikhez előre össze tudsz készülni és tedd is meg. MINDENT csinálj meg előre. Legyen minden kikészítve, pucolva, összevágva.
Tehát ezek a lépések.
1, kiválasztod a receptet
2, átolvasok többször, hogy tudd, mi után mi jön, stb.
3, előpakolsz mindent, eszközöket és alapanyagokat
4, pucolsz, vágsz, mérsz
5, átolvasod megint és átnézed a dolgokat
6, nekiállsz főzni
7, közben kóstolsz éz nézel, okosan, ellenőrzöd magad
Lassúbb lesz, mint a nagyid, viszont a hiba lehetőseége jelentősen csökken.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
40 éve főzök, de még most is előfordul, hogy "kottából". Egy új, vagy ritkábban főzött ételnél először elolvasom a receptet, ha nagyon bonyolult, egy papírra leírom a hozzávalókat, meg a főbb lépéseket (főzés közben sem internetet bújni nem tudok, sem szakácskönyvet lapozgatni), kifelejteni még így is szoktam dolgokat, de legalább az nem fordul elő, hogy oda nem illő dolgok kerüljenek az ételbe.
Amit nem szabad: kudarcnak megélni egy-egy sikertelen kísérletet. Ahogy Edison mondta, "minden elvétett rossz próbálkozás egy újabb lépés előre.” A magam részéről mindig többet tanultam egy hibámból, mint száz magyarázatból. Ne görcsölj rá, és ne add fel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!