Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Van különbség a zsemlemorzsa...

Van különbség a zsemlemorzsa és a prézli között?

Figyelt kérdés
A nagymamám akkor használja a prézli szót ha gombócot csinál és megpirítja a zsemlemorzsát
2016. okt. 5. 10:50
 1/10 anonim ***** válasza:
89%
A prézli sváb szó. Az már egyéni ízlés kérdése, hogy a feldolgozatlan zsemlemorzsára használják, vagy a pirítottra. Sőt, van egy harmadik jelentése is: a panírozás során megmaradt anyagokból összeállított aztán megsütött "fasírtot" is így nevezték nálunk sváboknál.
2016. okt. 5. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nincs a zsemlemorzsa ugyanaz, mint a prézli.
2016. okt. 5. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Mifelénk is ugyanazt jelenti mindkét szó. Amit az első írt, azt nálunk "üres"-nek hívják :D
2016. okt. 5. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
86%

Nem feltétlen ugyanaz, a zsemlemorzsa - a nevéböl is következik -, a megszárított és megdarált zsemle.


A prézli lehet más is, ugyanis a sütöiparban készítenek direkt prézlit, ami a nyers zsemletésztából készül úgy, hogy elöször egész finomszemcsékre aprítják és utána sütik - így nem kell urólag szárítan meg darálni. Viszont egész más állaga van, mint a zsemlemorzsának és sokkal keményebb marad, ha sütik.

2016. okt. 5. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Szintén sváb faluból vagyok (nem sváb): zsemlemorzsa a darált morzsa,prézli,ami pirítva van,finomra őrölve.
2016. okt. 5. 11:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

A prézli nálunk általános kifejezés a panírozó morzsára, ami lehet akár puccos császárzsemléből,vagy akár otthon összegyűjtött, megszárított és ledarált kenyér és sós péksüteményből.

Sőt nemcsak panírozunk benne, hanem pl szilvás/túró gombóc, barátfüle,.. stb alá is "prézlit" pirítunk.

De ma már a boltban vettre konkrétan rá van írva, hogy miből készült, így lehet választani.

2016. okt. 5. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Általában prézlinek nevezem, a zsemlemorzsa szót csak akkor használnám, ha a boltban kérnék prézlit (de nem kérek, mert magam darálom a megmaradt zsemléből, kifliből). Szóval az én szótáramban ugyan azt jelenti, az egyik a németből eredő köz(konyha)nyelvi megnevezése, a másik a szabatos.
2016. okt. 5. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Mifelénk ugyanarra alkalmazzák mindkét szót, a panír legutolsó fázisát tölti be.

Az első által említett keveréket nálunk gugymának hívják.

2016. okt. 5. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Azt a keveréket, amit a panírból sütnek, nálunk vakhalnak hívják, a férjem családjában meg lábatlan csirkének :)
2016. okt. 5. 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Nincs különbség.


Mi a panírozásból megmaradt alapanyagokat, ha kisütjük pampuskának hívjuk.

2016. okt. 6. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!