(Klasszikus) Brassói apró pecsenye?
Hozzávalók:
60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb,
10 dkg füstölt szalonna,
20 dkg hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál morzsolt majoránna,
80 dkg zöldborsó (40 dkg tisztított),
1 csokor petrezselyem,
1 hegyes paprika
Elkészítés:
1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
2. A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, majd meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel vagy húslevessel pótoljuk.
3. Miközben a hús puhul, kifejtjük a zöldborsót, leöblítjük, kevés sós vízzel puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait (részben) eltávolítjuk, kisebb kockákra aprózzuk.
4. A puhára párolt húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, utána sózzuk-borsozzuk, összeforrósítjuk, lazán belekeverjük a petrezselymet, végül tálra halmozzuk, és megszórjuk a paprikakockákkal. Pirított hasábburgonyával, vegyes salátával kínálhatjuk.
1 adag: 2059 kJ/493 kcal
vagy ez:
Hozzávalók:
3 szelet csont nélküli karaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg szeletelt bacon szalonna
10 dkg füstölt szalonna
2 nagyobb szem főtt krumpli
6 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
A főtt krumplikat nagyobb kockákra vágom, majd egy közepes méretű serpenyőben kevés olajon - szépen egymás mellett, hogy ne lógjanak egymásra a kockák - megpirítom.
A füstölt szalonnát gyufaszálnyi vékonyan felcsíkozom, majd egy másik nagy serpenyőbe dobva kevés olajon üvegesre pirítom ugyanennyi vékony csíkokra vágott bacon szalonnával.
Amíg a szalonna pirul, apróra vágom a hagymát, és amikor kész, a szalonna mellé dobom ezt is.
Aztán fogom a karaj szeleteket (ha kicsit vastagabbak, óvatosan vízszintesen megfelezem őket), nagyon vékonyan felcsíkozom, és már megy is a szalonnás hagymára. Kicsit sózom, aztán már nyomom is rá a fokhagymákat.
Addig kevergetem az egészet, míg meg nem puhul a hús. A végén pedig, csak ízlés szerint borsozom, és már tálalok is; a megpirult krumplikockákat összekeverem a raguval és kész.
Elkészítési idő: 45 perc
De a google a barátod... ;D
Én hagyományosan,egy 70 évvel ezelőtt kiadott szakácskönyv szerint készítem.
Lapockát,vagy combot kockára vágok. Zsírban ( nem olajban,mert jobb a szaftja így) vöröshagymát fonnyasztok. Teszek rá pirospaprikát,a húst jól árforgatom rajta. Öntök alá egy kevés vizet. Borsot,sót,kevés gyömbért teszek hozzá. Ha a hús megpuhult,zsírjára sütöm. Közben nyers krumplit kockára vágok,és olajban kisütöm. A kész hússal összekeveremés együtt pirítom néhány percig még.
Valamilyen savanyúságot adok mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!