Ti hogyan főzitek a zabkását, illetve mivel teszitek különlegessé, még ízletesebbé?
Én szinte mindennap zabkását eszek, nagyon szeretem.
Ha suliba viszem, akkor nem szoktam főzőcskézni, egyszerűen belerakom az elviteles dobozomba, öntök rá annyi vizet, hogy ellepje, és olyan másfél percre berakom a mikróba. Ízesíteni én fehérjeporral szoktam, de tudsz belerakni kakaót, fahéjat, ha édesebbre szeretnéd, akkor cukrot/édesítőt/mézt, és ezekre mehet gyümölcs, az is nagyon feldobja (Bármilyen gyümölcsöt rakhatsz rá, amilyet csak szeretnél) vagy olajos magvakat, mogyoróvajat.
A legújabb kedvencem az főzős, beleöntöm a zavot egy edénybe és szintén annyi folyadékot adok hozzá, hogy ellepje, felrakom főni, adok hozzá kakaóport meg édesítőszert, és ahogy kezd sűrűsödni, rakok bele egy tojásfehérjét (hogy meglegyen a fehérje, valamint nagyon jó "krémes" állaga lesz tőle) és amikor kész, de még meleg, teszek bele pár kocka csokit és hagyom hogy beleolvadjon. Mennyei. És ehhez is lehet még akár gyümölcsöket adni, mogyoróvajat stb.
Remélem tudtam segíteni :)
sehogy nem főzöm, pedig heti 4-5 alkalommal eszem
instantot veszek kolln ill. a müller früstückbrei intant kását
amivel eszem:
dióliszt
kókusz
agávészirup (pár csepp)
mirelit vegyes erdei gyümölcs / eper
friss gyümölcs
banán+mogyoróvaj
fahéj+alma
mogyorópehely
aszalt gyümölcs (áfonya, datolya, sárgabarack)
kollégám chia maggal eszi
Az én verzióm koleszos és csóró verzió,ennél "kedvezőbbet" nem találsz. :P
Forró(mikró) tejbe zab,majd kb. fél percig melegítem újra(mikró),amíg látom,hogy nem dagad. Utána rakok bele kókuszt,mazsolát,esetleg valami aszalt dolgot(én pl. vörös áfonya) Most,barack szezonba barack+kókusz+mazsolával eszem. :)
Esetleg csokidarabokat rakhatsz bele,és banánt.
Én eddig kétfélét készítettem: csokisat és kókuszosat. Nagyon egyszerűen, és meglepően jól sikerült!
Vízzel csinálom a diéta miatt, tejjel valószínű finomabb, de így is ízlik nekem.
1 bögre zabkását felöntök annyi vízzel, hogy ellepje. Eközben egy kis fazékba beleöntök egy bögrényi vizet (kb 2,5 dl) és hozzáadok 2-3 evőkanál cukrot vagy annak megfelelő édesítőszert, majd felforralom. Ez körülbelül 2-3 perc mivel kis mennyiség. Amikor forr a víz, kiszedem a zabkását a bögréből és kinyomom belőle a vizet, a zabkását pedig belerakom a fazékba a cukros vízbe. Én ilyenkor már le szoktam kapcsolni. Ezután rakom bele a vagy 1 evőkanál instant kakaóport vagy 2 tetszés szerinti (én kb. 2 ek.) kókuszreszeléket és összekeverem.
Az állaga viszonylag sűrű, tejberizs szerű, de ugye ezen a hozzáadott folyadék/zab mennyiségével segíteni tudunk az állagon, ki hogy szereti. Szerintem ez pont jó.
Banánnal ettem eddig csak, illetve fahéjjal megszórtam. De kezdem kicsit unni, így a következő az natúr zabkása lesz lekvárral. Ezután pedig talán az almás zabkása :)
Az egész egyébként nem tart 10 percig. Remélem tudtam segíteni :)
Nagyjából fél éve zabkását eszem a legtöbb reggelen, magam főzöm, és érdekelt, hogy mások hogyan csinálják, illetve ti hogyan csináljátok.:) Köszönöm az eddigi válaszokat!
Én úgy szoktam, hogy egy kis csészényi zabpelyhet elkeverek két kis csészényi tejben (esetenként vízben), és addig főzöm, amíg eléggé megpuhul, valamint az állaga olyan lesz, ahogyan szeretem. Néha főzök (vagy csak vágok) bele egy, vagy egy fél banánt, vagy épp szezonális gyümölcsöt, alkalomadtán elkeverek benne egy cikk fekete csokoládét, vagy van, hogy töltök még hozzá tejet, ha épp folyékonyabb állagúan fogyasztanám, és ha vízzel főzöm, akkor keverek hozzá görög joghurtot.
Szerintem hamarosan ki fogok próbálni egy-egy általatok leírt variánst.:) Még egyszer köszönöm.
Hogy hogyan főzöm a zabkását?
Sehogy!!!!!!!!!!!
Az apró szeműt veszem és csak felöntöm forró tejjel vagy vízzel és lefedem! 5-10 perc állás után fogyasztható!
A gyümölcsösök finomabbak vízzel (szerintem) és a gyümölcsöket megdinsztelve. (Mikróban pár perc.) Remek módja a kissé már barnuló, összeesett gyümölcsök felhasználásának! Kivágom a rossz részeket, darabolom és pár kanálka vízen összepárolom. Mehet bele fahéj, mazsola vagy más aszalt gyümölcs is, mert mire a zab megpuhul ezek is kész lesznek!
Nagyon laktató és finom! Édesíthető mézzel, cukorral, édesítőszerrel...
Én "szottyosan" kedvelem, így elég sok forró vizet öntök rá! Az edény nagyságától függően 2-3 ujjnyira ellepi a folyadék a pelyhet!
A tejes változatot is csak leforrázom és mehet bele csoki, kakaó, fahéj, lekvár vagy ami eszedbe jut!
Mivel álltában tovább dagad, ha előre megcsinálod, akkor annyi folyadékot tegyél rá, amennyit nagyon-nagyon soknak vélsz, különben olyan malter állagú lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!