Valami jó birkapörkölt receptet tudnátok ajánlani 5 kg csontos birkahúshoz?
Minden pörkölt pont ugyanúgy készül.
Pörköltalap, bele a hús, aztán főzni amíg puha nem lesz.
Nem túl nagy tudomány.
A birkát, marhát, különösen, ha 3-5 kg, úgy teszem fel főni, mint a bográcsos pörköltet, mivel 3-5 óra is kell neki, míg elkészül.
Az 1-2. pontban írottak szerint rakom össze, még akkor is, ha nem bográcsban, hanem nagy lábasban, és gázon főzöm.
Jah! És még a 3. pontban írottakat se felejtsd el a végén!
Nemcsak hagymát, de fehér paprikát és hegyes csípős paprikát is szoktam közé darabolni! Ízlés dolga!
Jó étvágyat!
Hústól függetlenül a legfontosabb a pörköltalap elkészítése. Egy kiló húsra kb 20 deka hagymával számolunk, amit finomra vágunk, majd zsíron szalmasárgára sütjük, sóval, egy kevés vízzel pépesre/krémesre főzünk. Ez biztosítja, hogy hagymadarab senki nyelvére nem akad.Ezen átforgatjuk a húst fehéredésig, majd fedő alatt hagyjuk, hogy kiadja a levét.
Birka esetében ajánlatos az alapos faggyúmentesítés, így jobb ízű lesz pörkölt és kevésbé zsíros.
Amikor a kiadott saját leve elfőtt, visszasült zsírjára, akkor teszünk rá minőségi pirospaprikát, kilóra számítva 2 csapott evőkanállal.felengedjük annyi vízzel (esetleg csont/húslével ) amennyi éppen ellepi.nem jó, ha nagyobb mennyiségű lével öntjük fel, abban csak fő, de nem ízesedik. Tehetünk bele kilónkén 1-1 szem paradicsomot-paprikát, a paradicsomot meghámozva, összedarabolva, a paprikát igen finom kockákra vágva, hogy a szaft része lehessen.
A fűszerezés ízlés dolga, só, bors, a birka kellemes a fokhagymától, és a faggyúízt is tompítja.
Mivel rövid lével érdemes főzni, kissé oda kell figyelni, hogy mindig kapjon utánpótlást, nehogy odakapjon.
ez az én pörköltfőzési szokásom, a linket direkt nem olvastam (még ) el, hogy ne befolyásoljon.
Eddig nem volt panasz a vendégeim részéről, pörkölt ügyben :) Remélem nem alakoskodtak a hosszú évek alatt:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!