Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem lehet egyetlen...

Miért nem lehet egyetlen étteremben sem Birkapörköltet kapni?!

Figyelt kérdés
A fővárosban élek, de sehol - tényleg, egyetlen étteremben sem - találtam eddig az étlapon birkapörköltet. Rendszeres étterembejáró ember vagyok, de nem tudok főzni sajnos. Nem tudtok valami tanácsot adni, hogy a fővárosban hol tudok jó birkapörköltet enni?!

2012. júl. 6. 21:55
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
80%
Hankiss Elemér lakásán, ha olyan szerencsés vagy, hogy meghív, mint ahogy egyszer engem.
2012. júl. 6. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
2012. júl. 6. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Kicsi, falusi falunapokon gyakran zoktak birkapörköltet csinalni, en egy kb 200 lakosu faluban ettem.

Kerdesedre, sztem nem er annyit, es valoszinüleg draga az alapanyag, nulla kereslet, ezert nem lehet kapni.

2012. júl. 7. 00:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
A Kakas étteremben voltál már? Ott régebben volt.
2012. júl. 7. 00:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom, mert "fujjfujj" a pöstieknek a birkapörkölt illata. Fúj, birkaszagú, fúj. Hát milyen legyen, ha nem birkaszaga, édesnaccsád?

Kedves kérdező, ne reménykedj, hogy kapsz ott birkapörköltet. Mármint igazit, aminek nem igyekeznek túlfűszerezéssel elnyomni a "birkaszagát". Vidékre kő ahhó menni. :)

2012. júl. 7. 02:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Vidéken sem egy mindennapos étel egyébként, hanem ünnepi étek. Senki nem kap be tízóraiként, vagy ebédre egy adag birkapörköltet, kivéve, ha maradt az előző napi ünnepi kajából. "Csak úgy, mert épp megkívántam" jellegű birkafőzés itt sincs, az mindig jeles alkalmakhoz párosul.
2012. júl. 7. 02:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Korábban könyveltem birka-tenyésztő őstermelővel.

Nem tudni miért van az országban az a rendszer, hogy minden megszületett bárányt el kell látni füszámmal, és egy bazi-nagy nyilvántartásba felvezetni, hogy az adott fülszámú bárányka mikor, hol, stb. született. Ha eladásra került, akkor hova, mikor, kinek.

Persze a fülszámot az állatorvos rakja bele, a bármi baleset ér egy bárányt (birkát), az állatorvosnak jelenteni kell, ő rendelkezik arról, hogy mi legyen vele.


Szóval nem megy olyan egyszerűen, hogy lekapok a 10 körméről 1-2 barikát, és levágom és eladom. A "lábát tört" bárány is csak akkor nem megy a vágóhídra, ha "véletlenül" a dr. úrnak is "ehetnéke van".

2012. júl. 7. 06:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

2 okból ami összefügg egymással.

1 A jellegzetes karakteres íze miatt olyan kicsi rá a kereslet, hogy nem éri meg felrakni az étlapra. 1-2 adagot nem lehet csinálni, 30 adag meg megromlik, mire elfogyna.


Adagonként le lehet fagyasztani, de az már nem is olyan, meg más miatt se éri meg.

A birka hús ugyanis irreálisan drága, és ez a 2. ok.

A golbalizációs irányelvek, és az olajozott európai gazdaság miatt úgy alakult, hogy kiestünk a termelő országok halmazából, ezért egy egészséges haszonnal szinte képtelenség eladni.

(pl a magyar bárányt eladják az olaszoknak, mi meg vesszük új-zélandról, mert úgy biztos sokkal olcsóbb...)


Ha ennyire szereted, ezt megtanulhatod megfőzni, egy pöri nem olyan bonyolult. Juhtúrós sztrapacska körettel próbáld ki egyszer, életre szóló élmény . :)

Amúgy inkább fesztiválokon szokott ilyen lenni, a balcsi körül a borfesztiválon pl.

2012. júl. 7. 07:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 A kérdező kommentje:

De ez olyan igazságtalan! :(


Nem tartom magam egy nagy ínyencnek, de így jártam a kedvenc sütimmel is, amit szintén sehol nem lehet kapni a fővárosban. Tényleg egyetlen étteremben vagy cukrászdában sem. Egyik nyáron legalább 70 cukrászdát hívtam fel ez ügyben. A hívottak 90%-a még csak hallani sem hallott róla! (Így, hogy lehet bárkiből is cukrász egyébként?!)


A süti nevét egyébként még én magam sem tudom. Kb, olyan 15 éve ettem utoljára életemben elsőként és azóta sem. Szerintem ez egyfajta teasütemény lehet. 2 barna színű kagyló alakú tészta között egy zöld színű krém. Talán pisztácia ízű volt, még arra is emlékszem. Azóta akárkit kérdezek erről, senki még csak beazonosítani sem tudja.


Ötlet valakinek?

2012. júl. 7. 12:56
 10/14 anonim ***** válasza:

Az a barackmag, legalább is én így ismerem :)


A birkapörkölthöz pedig nincs más választásod, mint megtanulni elkészíteni.

2012. júl. 7. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!