Miért penészesedik a kenyér?
Sógorom néhány éve átvette elhunyt apjának pékségét, ahol ő is inaskodott. Ugyanazt a berendezést (téglázott sütőkemence, keverők stb) használja mint az öreg pékmester használt.
Az utóbbi időben azonban valami gond ütött be, nyáron 2-3 nap múltán penészedik a kenyere ! Hiába kísérletezik különböző lisztekkel, a (sárga vagy fekete) penészesedés továbbra is fennáll.
Az "öreg" annak idején sütött kenyerei gond nélkül elálltak akár egy hétig is, nem penészedtek, sőt nem is keményedtek meg, jó ízűek maradtak.
Mi lehet a gond, mitől van a penészesedés és hol lehet a hiba ?
Szerintem semmi fura nincs ebben.
Nyáron kevesebb ideig bírja.
Mondjuk ha nem is penészes, akkor sem áll el sokáig.
Régen mi is eltartottuk akár egy hétig is a kenyeret. De az egy nagyon hideg helyiségben volt, nyáron is hűvös volt. Vagy később, amikor már voltak fagyasztók, lefagyasztottuk, és mindig vettük elő, olvasztottuk fel, ami kellett.
Egyébként hol penészesedik? A vevők szóltak? Mert gondolom, a frissen sült kenyér nem áll 2-3 napig az üzletben.
Nagy nyári kánikulában, nekem még a tartós, szeletelt csomagolt kenyér is penészes lesz, még a szavatossági idő lejárta előtt. Ilyenkor be szoktam tenni a hűtőbe, akkor jól bírja. Egyébként a lakásom száraz, nem penészesedik.
Igen, azt nem írtad, hogy a pékségben van-e a penészesedés, vagy a kenyerekkel, amit hazavittek a vevők.
Itt az idén nagyon párás, nedves a levegő, nálunk is előfordult, hogy harmadnapra penészes lett a kenyér. Mindig ugyanazt a fajtát fogyasztjuk, minőségi romlást nem tapasztaltunk, csak a párás időnek tudjuk be.
Az utóbbi hetekben a sok eső miatt a páratartalom jóval magasabb, mint amilyen ebben az időszakban lenni szokott. Nagyon ritka alkalom, hogy a szabadban is 50% alá csökkenjen.
Magasabb páratartalom mellett a kenyér hamarabb penészedik.
A szomszédban lévő kávéautomatához a heti egy alkalom helyett naponta kétszer jön a kezelő, mert a kávéporok benne összeállnak ebben a párás időben, és nem ad jó italt a masina...
A család is a pékségben sütött kenyeret fogyassza.
Itthon is penészedik, valószínű a klienseknél is.
Amíg az öreg pékmester készítette a kenyereket, addig ilyen nem volt. A penészesedés a következő nyáron kezdődött, miután ő már nem dolgozott. Sajnos, ő már nem érte meg, ezért nem tudta megmondani a titok nyitját, amit most keresünk (ezt a régi pékek tudták).
Én régebben is rendes vadkovásszal sütöttem a kenyereimet, most is azzal sütöm. Két hét múlva sem penészedik meg. Pedig kísérletezek rendesen, mert a lisztek minősége és főleg az ára nagyon változó. Szóval többször is váltottam lisztet, de ez nem okozott nálam gondot.
A kisült kenyeret vízzel le kell kenni. Ez az eszköz és a víz is makulátlanul tiszta, és minden nap végén rendesen meg van tisztítva?
A víz jó minőségű, bevizsgált ivóvíz?
A vízzel lekent forró kenyér rácson van szobahőfokra hűtve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!