Babgulyást szeretnék készíteni szabad tűzön. Mikor tegyem hozzá a húshoz a babot és a zöldségeket?
Én ezt a problémát két módon szoktam áthidalni:
Ha száraz babot használok akkor fajtánként külön-külön puhára főzöm és a végén adom a babgulyáshoz, a másik lehetőséget nemrég próbáltam ki, vettem ugyan attól a gyártótól három doboz konzervbabot az egyik nagy szemű, a másik vörös, a harmadik csilis-bab szószos volt, leöntöttem mindről a levet és a vége felé készre főztem az egészet a gulyással, a csilis babon maradt annyi szósz, hogy kellemesen csípős legyen a gulyás de a szószból is lehet még félretenni ha valaki csípősebbre szeretné.
A babot előző este be szoktam áztatni.
Amennyiben füstölt hússal készül a babgulyás, akkor a babot és húst egyszerre teszem fel főni, kb. ugyanannyi a főzési idő.
Ha nem füstölt a hús, akkor először a babot kb. félig megfőzöm, és csak akkor rakom bele a kockára vágott húst.
Amikor ezek félfövésben vannak (hús és bab!), akkor rakom bele a zöldségeket, petrezselymet. És amikor már az is félig megfőtt, akkor jöhet bele a tészta. Már aki szokott.
Szerintem nem tud szétfőni a bab olyan könnyen. Vagyis engem nem zavar, ha jól megfő, ha kemény, az inkább. A zöldség viszont szétfőhet, bár az sem biztos. Én húslevesben is simán főzöm a zöldséget 5-6 órán át, persze nem karikára vágva. Ha gondolod, nyugodtan tedd oda egyszerre az egészet, a zöldségeket meg egy órával a vége előtt.
Odaha a legtöbbször amúgy én is csalok. Füstölt-főtt tarját és konzervbabot használok, így kb. egy óra alatt van a konyhában babgulyásom.
Minden gulyásba teszünk zöldséget, a babgulyásba is. Persze meg lehet csinálni zöldség nélkül is, meg lehet füstölt hússal sima hús helyett, és opcionális a kolbász, tejföl, csipetke is.
De alapvetően a gulyába szoktak tenni zöldséget, ha babgulyás, ha másmilyen gulyás is.
Igen, szerintem is teszünk zöldséget a babgulyásba.
Persze ez is pont olyan dolog, mint bármi más: ahány ház, annyi szokás.
Ezért kellene már megtanulni, ha valaki valamit másként készít, mint a többség, attól az még nem biztos hogy rossz.
Tehát ebben a kategóriában a leminősítésnek, a leszólásnak, a lepontozásnak egyáltalán nincs helye.
Az áztatott tarkababot nyugodtan beleteheted akkor, amikor a hús már pörköltfázisban van, vagyis minden fűszerével, a pirospaprikával együtt főni kezd. ha konzervet választasz, úgy, ahogy írtad, leöblítve elég a végén is beletenni, mondjuk az utolsó felvonásban a csipetkével együtt.
A gulyás, kifejezetten az az étel, amit szakaszosan szoktunk főzni.
Aki pedig azt írta, hogy nem kell bele zöldség, annak üzenem- lehet, hogy másokat is kiakaszt- de én még pár szem krumplit is főzök a babgulyásba, mert egyszer a gyermekem kereste... és nem volt benne. Azóta mindig teszek bele, igazi magyaros, ízletes a babgulyás is vele.
Zöldségek nélkül pedig egyenesen elképzelhetetlen számunkra. Nekünk azok között is lényeges egy darab zeller, vagy legalább egy csokor zellerzöld, amit a végén kiemelek belőle.
Kedves Utolsó és Utolsó előtti hozzászóló!
Az mondjátok,hogy ha a hús elkezd forrni az apróra vágott paprikával és a paradicsommal és akkor megy hozzá a tarkabab, nagyjából egy időben főnek meg?.És ha fél fövésben van ez a két alkotó elem,akkor mehet bele,ahogy írtam a sárgarépa a fehérrépa valamint a zeller csokor ahogy a kedves utolsó hozzászóló említette.És a finisben pedig a csipetke.A tanácsaitokkal egyre közelebb állok egy jó babgulyáshoz.A hozzávalók alpreceptje az meg van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!