Mit lehet készíteni a nagy (kb.5kg-os) pontyból?
Kedves halétel kedvelők!
Számtalan halból készült ételreceptet elolvastam, amelyekből sok hasznos ötletet, tanácsot stb. kaptam. A nagyobb halakkal kapcsolatban azonban vajmi keveset találni. A minap az egyik barátom felajánlotta, hogy tud adni egy kb. 5 kg-os pontyot. Nem fogadtam el, mert nem tudom, hogy mit lehet készíteni ilyen nagy halból. Egyáltalán jó ebből halászlevet készíteni, vagy rántani? Nem tudom. Az eddig olvasott receptek szinte mindegyike 1-2,5 kg-os pontyból készült ételekről szólnak.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ez változó ..Átalában a legtöbb horgász tavon már el sem lehet hozni az 5kg halat. A húsa íze sok mindentől függ. Milyen tóban volt stb...
Régen ha apu fogott ilyen nagyobb méretű pontyot akkor ki filéztük. Daráltuk és hal fasirt ,vagy halas töltött káposzta, rakott hal készült belőle vagy tejölös pony paprikás esetleg egy kis erdei gombával meg bolondítva. Tényleg az jó halászlé amibe max 4 kg egy ponty.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Igen, felszelheted és jó halászlébe, ill. paprikás lisztbe forgatva sütni, vagy panírozva rántani.
Készíthetsz belőle tejfölös halpaprikást, a gomba-pörkölt mintájára = először az alaplét, tejföllel behabarva, majd a szeleteket bele, kb. 10-15 perc alatt megfőttek.
Sőt akár még a "rácponty" is elkészíthető:
Ízlés szerint lehet válogatni, kismillió recept a net-en.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Igen, jól értetted, mindent lehet belőle készíteni, amit kisebből. A férjem is pecás, volt szerencsénk már jó párszor ilyen méretű potykához. Ha nem akarsz tányérnyi óriás patkókat a halászlébe, vagy rántva, akkor felezd el a csont mellett.
Az viszont nagyon igaz, hogy milyen vízben élte le az életét a a halunk, mert az ízét nagyon meghatározza.
Fogtunk már rosszat is szerencsére leginkább jóízűt. A balatoni és a folyami nagyon ízletes,de némely tenyésztett zsíros és iszapízű.
Reméljük, hogy a tied finom lesz, de jusson eszedbe " ajándék lónak... stb ":D
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Füstölt halat, kb. fél óra alatt kész (előtte nap érdemes pácolni). 30e-ért már nagyon korrekt halfüstölőt lehet kapni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!