Pörköltet szeretnék készíteni. Egy kiló hagyma dinszteléséhez hány kanál/dkg zsírt adjak? Esetleg, ha füstölt szalonnán tennék alá, az hány dkg legyen?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
És egy kiló hagymára menyi húst fogsz tenni?
Hogy hány deka azt nem tudom de annyi kell hogy szépen aláfolyjon és ne csak a lábos alján magában égjen a hagyma.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
És nagyon nem mindegy, hogy milyen húsból készíted azt a pörköltet.
És ahogy már írták is, az sem mindegy, hogy a hús mennyi? Fél kg, 5 kg????
- Sertés-csülök-pörkölt alá szinte elég csak annyi, ami a hagyma alá kell
- Sovány comb, vagy lapocka húsból készített alá már egy kicsit több is mehet, mint amennyi kizárólag csak a hagymához kell
- Ismét más, ha baromfihús...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Most látom, közben írtad, hogy 3 kg húshoz 1 kg hagymát akarsz.
Én a 3 kg húshoz 3 db. öklömnyi hagymát, vagy kb. ennek megfelelő mennyiségű apróbb hagymát, és 2-3 db. zöldpaprikát (=fehér paprikát) párolnék össze a hagymával együtt: egy közepes méretű, púpozott fakanál zsíron.
De: ha a bográcsos módszerrel teszed fel a teflon-lábasban, akkor:
- a lábas alját + oldalát kikened zsírral
- abba rakod a hús egyik felét, de elsősorban a csontos húsokat, sózod + köménymag + szemes bors
- majd a felszelt hagymát + zöldpaprikát rárakni
- a legtetejére a hús másik felét, szintén só-bors-köménymag
Az egészet először kb. 1,0 - 1,5 deci vízzel felönteni, és megvárni míg felforr.
Amikor már forr, és a hús is kiadta a benne levő vizet, akkor még annyit önteni rá, hogy éppen ellepje. Amikor már azzal együtt ismét felforrt, vissza lehet venni takaréklángra, megkavarni nem kell, csak a lábast forgatni, mint a bográcsot szoktuk.
A törtpaprikát a készre-főzés előtt kb. 20-30 perccel szoktuk rátenni, annyi kell/elég neki, hogy beleforrjon a kajába.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ha akarsz, rakhatsz, én (mi itt) nem szoktunk.
Másoktól is hallottam-olvastam már, hogy raknak bele, 1-2 szem biztosan nem rontja el.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Lehet, hogy már késő, de egy kiló hagyma alá kb 20 deka zsír elmegy, hogy szépen szalmasárga legyen benne. Ez elég a 3 kilónyi marhahús alá. Én a marhapörkölt alá nem tennék füstölt szalonnát, a marhának egyedi, jellegzetes finom íze van.
Felénk tesznek bele paprikát és hámozott paradicsomot is,kiló húsra számítva 1-1 szemet, nehogy a lecsó felé menjen el a pörkölt íze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!