Pörköltet szeretnék készíteni. Egy kiló hagyma dinszteléséhez hány kanál/dkg zsírt adjak? Esetleg, ha füstölt szalonnán tennék alá, az hány dkg legyen?
És egy kiló hagymára menyi húst fogsz tenni?
Hogy hány deka azt nem tudom de annyi kell hogy szépen aláfolyjon és ne csak a lábos alján magában égjen a hagyma.
És nagyon nem mindegy, hogy milyen húsból készíted azt a pörköltet.
És ahogy már írták is, az sem mindegy, hogy a hús mennyi? Fél kg, 5 kg????
- Sertés-csülök-pörkölt alá szinte elég csak annyi, ami a hagyma alá kell
- Sovány comb, vagy lapocka húsból készített alá már egy kicsit több is mehet, mint amennyi kizárólag csak a hagymához kell
- Ismét más, ha baromfihús...
Most látom, közben írtad, hogy 3 kg húshoz 1 kg hagymát akarsz.
Én a 3 kg húshoz 3 db. öklömnyi hagymát, vagy kb. ennek megfelelő mennyiségű apróbb hagymát, és 2-3 db. zöldpaprikát (=fehér paprikát) párolnék össze a hagymával együtt: egy közepes méretű, púpozott fakanál zsíron.
De: ha a bográcsos módszerrel teszed fel a teflon-lábasban, akkor:
- a lábas alját + oldalát kikened zsírral
- abba rakod a hús egyik felét, de elsősorban a csontos húsokat, sózod + köménymag + szemes bors
- majd a felszelt hagymát + zöldpaprikát rárakni
- a legtetejére a hús másik felét, szintén só-bors-köménymag
Az egészet először kb. 1,0 - 1,5 deci vízzel felönteni, és megvárni míg felforr.
Amikor már forr, és a hús is kiadta a benne levő vizet, akkor még annyit önteni rá, hogy éppen ellepje. Amikor már azzal együtt ismét felforrt, vissza lehet venni takaréklángra, megkavarni nem kell, csak a lábast forgatni, mint a bográcsot szoktuk.
A törtpaprikát a készre-főzés előtt kb. 20-30 perccel szoktuk rátenni, annyi kell/elég neki, hogy beleforrjon a kajába.
Ha akarsz, rakhatsz, én (mi itt) nem szoktunk.
Másoktól is hallottam-olvastam már, hogy raknak bele, 1-2 szem biztosan nem rontja el.
Lehet, hogy már késő, de egy kiló hagyma alá kb 20 deka zsír elmegy, hogy szépen szalmasárga legyen benne. Ez elég a 3 kilónyi marhahús alá. Én a marhapörkölt alá nem tennék füstölt szalonnát, a marhának egyedi, jellegzetes finom íze van.
Felénk tesznek bele paprikát és hámozott paradicsomot is,kiló húsra számítva 1-1 szemet, nehogy a lecsó felé menjen el a pörkölt íze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!