Mit takar a "márkázott vaj" kifejezés? Miben külöbözik a többitől?
Az 57/2004. (IV. 24) FVM rendelet alapján:
"II. Márkázott vaj, teavaj, szendvicsvaj
1. A termékek meghatározása
A Márkázott vaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú, sózott vagy sózatlan vaj, amely megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.
A Teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.
A Szendvicsvaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, kis zsírtartalmú, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.
2. Felhasználható anyagok
Mindhárom típus esetén: tehéntej, tejszín, tejzsír, tejzsírfrakció, tejsavbaktérium-színtenyészetek, víz, tej eredetű tejsavkoncentrátum, étkezési só
3. Kémiai követelményei:
Márkázott vaj: zsírtartalma legalább sózott esetén 82%, sózatlan változat esetén 80%; zsírmentes szárazanyag-tartalma legfeljebb 2%; víztartalma legfeljebb 16%; sótartalma a sózatlannak nincs, a sózottnak maximum 2%. pH értéke nem meghatározott.
Teavaj esetén: zsírtartalom legalább 80%; ZSMSZAT 2%; víztartalom legfeljebb 19%; sótartalma nincs, pH értéke 5,80-7,00 közötti.
Szendvicsvaj esetén: zsírtartalom legalább 68%, de legfeljebb 72%; ZSMSZAT 2,5%; víztartalom legfeljebb 30,5%; sótartalma nincs, pH értéke 5,60-7,00 közötti.
4. Érzékszervi tapasztalás:
egyöntetű, jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű külső;
egynemű, szilárd és 20 °C-on jól kenhető állományú;
jellegzetes, kellemesen főtt, enyhén dióbélre emlékeztető, tiszta illatú és ízű;
Ezt írja elő a minisztériumi rendelet, tehát a márkázott vaj a "legjobb" vajtípus, a szendvicsvaj a dobogó "alja" :)
Teavaj
Szendvicsvaj
Zsírtartalom, legalább, % (m/m)
82
80
80,0
68 legfeljebb 72
Zsírmentes szárazanyag-tartalom, legfeljebb, % (m/m)
2
2
2,0
2,5
Víztartalom, legfeljebb, % (m/m)
16
16
19,0
30,5
pH-érték
-
-
5,8-7,0
5,6-7,0
Sótartalom, legfeljebb, % (m/m)
-
2
-
-
Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat: ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj.
A szendvicsvaj legalább 70% (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68%) zsírtartalmú. A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is megtalálható bennük.
A lényegi eltérés az, hogy pár %-al ( ált 2-3%) nagyobb zsírtartalmú, mint a sima teavaj. A történeti jelentősége pedig az alábbi:
"A márkázott vaj kifejezés eredetileg nem jelent mást, mint hogy a vajat márkajelzéssel látják el. Eredetileg ugyanis a vajat úgy árulták, hogy a termelőtől egyenesen a boltba került, és ott az eladó porciózta ki a szükséges mennyiséget. Később eljött az a korszak, amikor a vaj tejüzemben készült, és az üzem vagy a cég neve alatt került forgalomba. A márkanév egyfajta garanciát jelentett a minőségre."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!