Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit takar a "márkázott vaj"...

Mit takar a "márkázott vaj" kifejezés? Miben külöbözik a többitől?

Figyelt kérdés
2008. szept. 25. 12:35
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Az 57/2004. (IV. 24) FVM rendelet alapján:

"II. Márkázott vaj, teavaj, szendvicsvaj


1. A termékek meghatározása

A Márkázott vaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú, sózott vagy sózatlan vaj, amely megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.

A Teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.

A Szendvicsvaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, kis zsírtartalmú, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.


2. Felhasználható anyagok

Mindhárom típus esetén: tehéntej, tejszín, tejzsír, tejzsírfrakció, tejsavbaktérium-színtenyészetek, víz, tej eredetű tejsavkoncentrátum, étkezési só


3. Kémiai követelményei:

Márkázott vaj: zsírtartalma legalább sózott esetén 82%, sózatlan változat esetén 80%; zsírmentes szárazanyag-tartalma legfeljebb 2%; víztartalma legfeljebb 16%; sótartalma a sózatlannak nincs, a sózottnak maximum 2%. pH értéke nem meghatározott.

Teavaj esetén: zsírtartalom legalább 80%; ZSMSZAT 2%; víztartalom legfeljebb 19%; sótartalma nincs, pH értéke 5,80-7,00 közötti.

Szendvicsvaj esetén: zsírtartalom legalább 68%, de legfeljebb 72%; ZSMSZAT 2,5%; víztartalom legfeljebb 30,5%; sótartalma nincs, pH értéke 5,60-7,00 közötti.


4. Érzékszervi tapasztalás:

egyöntetű, jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű külső;

egynemű, szilárd és 20 °C-on jól kenhető állományú;

jellegzetes, kellemesen főtt, enyhén dióbélre emlékeztető, tiszta illatú és ízű;


Ezt írja elő a minisztériumi rendelet, tehát a márkázott vaj a "legjobb" vajtípus, a szendvicsvaj a dobogó "alja" :)



Teavaj


Szendvicsvaj

Zsírtartalom, legalább, % (m/m)



82



80



80,0



68 legfeljebb 72


Zsírmentes szárazanyag-tartalom, legfeljebb, % (m/m)



2



2



2,0



2,5


Víztartalom, legfeljebb, % (m/m)



16



16



19,0



30,5


pH-érték



-



-



5,8-7,0



5,6-7,0


Sótartalom, legfeljebb, % (m/m)



-



2



-



-

2008. szept. 25. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszi. A részletek kissé bonyolultak, ha lesz időm, átnézem alaposabban.
2008. szept. 25. 14:04
 3/6 anonim válasza:
77%
Ez engem is érdekel, szóval ha megkérhetnélek leegyszerűsítenéd?
2009. dec. 31. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
én nagyjából kitudtam venni,mi a szitu !
2010. aug. 8. 10:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim válasza:
100%

Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat: ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj.


A szendvicsvaj legalább 70% (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68%) zsírtartalmú. A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is megtalálható bennük.


[link]

2013. aug. 5. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim válasza:

[link]


A lényegi eltérés az, hogy pár %-al ( ált 2-3%) nagyobb zsírtartalmú, mint a sima teavaj. A történeti jelentősége pedig az alábbi:


"A márkázott vaj kifejezés eredetileg nem jelent mást, mint hogy a vajat márkajelzéssel látják el. Eredetileg ugyanis a vajat úgy árulták, hogy a termelőtől egyenesen a boltba került, és ott az eladó porciózta ki a szükséges mennyiséget. Később eljött az a korszak, amikor a vaj tejüzemben készült, és az üzem vagy a cég neve alatt került forgalomba. A márkanév egyfajta garanciát jelentett a minőségre."

2017. jan. 12. 02:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!