Stresszelek ha főznöm kell? Hogyan javítsak magamon? Miért üt át a fűszereken a hús íze?
22éves nő vagyok.
A párommal 3hete költöztünk össze, és így most totál az én főzési "tudományomra" vagyunk utalva.
Mivel Ő fizikai munkát végez kell neki a napi főtt kaja.
És nagyon sokszor érzem azt,hogy neki állok főzni kapkodok, sietek, elrontom a lépéseket és rendesen gyomoridegem van.
Ő nagyon aranyos, ha valami nem olyan mint kellene, nos akkor is dicsér stb.
De én érzem,hogy ez nem megy nekem.
Félek a főzéstől, és bár sok eceptet,tippet, és segítséget kaptam és kapok anyumtól..már ciki hogy alapvető dolgokért kérem a segítségét.
Anyum tősgyökeres szabolcsi,, tehát tud főzni, jó magyarosan, fűszeresen.
Ilyenkor annyira szégyellem,hogy nekem nem megy.
AMit ő elronthatatlannak nevez én azt is elrontom...néha nem is mondom el senkinek,. csak megy a kukába...olyan ciki.
Pl. azt vettem észre hogy a húst sokszor hiába fűszerezem egyszerűen ízetlen és töményen átérzik rajta a jellegzetes visszataszító húsíz. a fűszerből meg semmi.(PEDIG VAN BENNE SÓ,BORS,CHILI,FOKHAGYMA STB STB/
mi az oka ennek?
Összeköltözés előtt alig vártam,hogy főzhessek...bevoltam zsongva.
Ma már rettegek tőle, mert elmegy vele sok idő és sokszor nem is olyan az eredmény amilyet akarok.
És tudom rossz szokás, de nem is szívesen kóstolom a félkész kaját menet közben...megundorodtam bizonyos ételektől...és alig bírom leerőszakolni a kóstolás falatját...
mit tegyek? ki hogyan fejlődött?
Van olyan étel ami nektek a mai napig mumus? :)
pl. ha húsételt készítek vagy ragut akkor menet közben alig megy le a félkész falat husi a torkomon...
vagy pl. a párom imádja a tojásos nokedlit.
De multkor a sima levese való csurgatott tésztát is elrontottam mer túl híg lett és ragacsos izém lett belőle...szóval azóta rettegek nokedlit készíteni...
Ma ragacsos chilis BBQoldalast sütöttem, petrezselymes burgival, persze az fincsi lett...de ez túl könnyű..ehhez nem kell tudomány :D
SZóval ha ilyen egyszerű kaja sikerül, akkor főleg nem vagyok büszke magamra, mert ehhez nem kell tudás :)
de a nehezebb meg már para :(
Valószínű az a baj, hogy tökéleteset akarsz csinálni elsőre, ettől görcsölsz, szorongasz, és úgy persze, hogy nem sikerül. Vedd egy kicsit lazábbra, pláne, ha a párod megértő, és elnézi, ha valami nem úgy sikerül. Arra gondolj, hogy megengedheted magadnak, hogy elronts néha valamit, ez nem csak kezdő háziasszonyokkal fordul elő. Harminc éve főzök, de még most is sikerül néha a kukának főznöm. Persze, sajnálom a kidobott pénzt, meg munkát, de nem élem meg tragédiának.
Egyelőre csinálj nagyon könnyű, nagyon egyszerű dolgokat! Amikor az már jól megy, magabiztos vagy, megjön a kedved is, és egyre könnyebb lesz, próbálkozhatsz bonyolultabbakkal is.
Nekem például a sütés volt nagyon sokáig mumus. Mindent elrontottam, ez úgy elvette a kedvemet, hogy nem is sütöttem semmit. Mióta egyedül élek, újra elkezdtem kísérletezni, mondván, senki nem látja, ha valamit elrontok. És csodák csodája, eddig minden ehető lett, már kenyeret is sütöttem.
A másik kérdésedre nem tudok válaszolni. Nem lehet, hogy csak te érzed a húst rossz ízűnek? Párod mit mond? Szerinte sem elég fűszeres?
Hát.. legalább próbálkozol. Mondjuk se a visszataszító húsîzt nem értem, sem azt, hogy a félkész raguból minek tolod be a húst, ott bőven elég lenne a levét kóstolgatni.
Amit még csodálok, az ez: "Összeköltözés előtt alig vártam,hogy főzhessek...bevoltam zsongva.
Ma már rettegek tőle, mert elmegy vele sok idő és sokszor nem is olyan az eredmény amilyet akarok."
Hát ez olyan, hogy majd elkezdek angolul tanulni, ha már kint leszek Angliában. Mire vártál? Miért nem álltál oda a jól főző mamád mellé, csak legalább figyelni, kuktáskodni? Na mindegy.
De hogy tanácsot is adjak, egyelőre ne kapkodj sokfelé. Válassz ki 7 ételt, köztük ezt a ragacsost, meg a tojásos nokedlit és ezeket főzd pár hétig, hogy begyakorold, rutin legyen, ráérezz. Ha már ezek lazán mennek, akkor vegyél fel 1 új receptet, ha az is rutinosan megy, akkor megint 1 újat és így tovább.
Miért nem főz a férjed, ha neked ekkora gond? Együtt éltek, mindketten dolgoztok, neki is illene! Vagy legalább ketten, segítsetek egymásnak.
Ha nem szereted a húst nem muszáj azt főzni, tojásos, sajtos, tofus, tésztás ételek, gabonafélék pl. Rizs, gersli, zab stb., hüvelyesek mint a bab, lencse is nagyon laktatóak.
Plusz esetleg próbálj ki más ízvilágot is, a magyaros ételek nagyon unalmasak, egyhangúak, lehet finomabb lenne valami más ;))
Egyrészt tényleg illene felváltva vagy közösen főznötök. Miért nem segít a párod a konyhában? Vagy főz ő, ha ő jobban tud?
Másrészt ha nem szereted a húst, tényleg megpróbálkozhatsz mással is. Egy zöldséges, tésztás, nokedlis vagy rizses étel is tud nagyon laktató és finom lenni, ráadásul könnyebb elkészíteni, mint a húsosat.
Nem kell mindig a legnehezebb dolgokkal kezdeni, úgy senki nem tanult még meg főzni, hogy rögtön gourmet recepteket próbált ki :)
"töményen átérzik rajta a jellegzetes visszataszító húsíz"
Mi a szarnak főzöl, ha ennyire fogalmatlan vagy?
Egyetek almát salátával.
Tudom, mit érzel, de ne add fel. Szerintem minden tapasztalt háziasszony jár úgy, hogy néha elrontja az ételt. Mi, kezdők is néha néha, elronthatunk valamit, de ne görcsölj rá. Csak lazán. Főzz marhapörit, borral. Szerintem az nem nehéz, és közben igyál bort.:D (ha iszol alkoholt), kicsit segít lelazítani.
A fűszereknél lehet, hogy keveset raksz. rakjál bátran, ne félj tőle. csak a sóval bánj óvatosabban.:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!