Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell kelt tésztát...

Hogyan kell kelt tésztát csinálni?

Figyelt kérdés
Kérlek, minden lépését írjátok le. Hányszor, mennyi ideig kelesztjük?

2016. ápr. 2. 23:20
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Fél kiló liszthez kell egy csomag száraz élesztő, vagy fél csomag friss, egy kevés só, egy evőkanál cukor, kb. 2 deci tej, 1-2 tojás, 10 dkg olvasztott vaj vagy 4-5 evőkanál étolaj.

A lisztet átszitálod, hozzáadod a sót, a tojást. A tejet jó kézmelegre kell melegíteni, a száraz élesztőt egyenesen a liszthez keverheted, a frisset egy bögrében a cukorral, egy deci tejjel, elmorzsolva fel kell futtatni, majd hozzáönteni a liszthez. Összekevered, annyi langyos tejet adsz még hozzá, hogy könnyen dagasztható legyen, de ne folyós. Kézzel vagy robotgéppel simára, hólyagosra dagasztod, és a végén beledagasztod a vajat vagy olajat. Lisztezett tálban, tetejét is lelisztezve meleg helyen kell keleszteni (én konyharuhával letakarva félreteszem valahová a konyhában, ahol nincs huzat.) Kb. kétszeresére kell nőnie a tésztának, ez olyan 40-60 perc, attól függ, milyen a hőmérséklet, mennyire maradt langyos a tészta.


Utána felhasználástól függően nyújtod, szaggatod, töltöd, formázod, majd még egyszer kell pihentetni kb. félórát, ezalatt is nő. Előmelegített sütőben (vagy zsiradékban, pl. a fánkot) sütöd. Ha formában vagy tepsiben sütsz, pl. kalácsot, buktát, akkor abban kell pihentetni sütés előtt.

2016. ápr. 2. 23:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Hasznos volt, köszi!
2016. ápr. 2. 23:59
 3/7 anonim ***** válasza:
En is koszi :)
2016. ápr. 3. 06:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
annyi kiegészítést írnék, hogy tej helyett jo a víz is.
2016. ápr. 3. 06:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Még annyit: amikor keleszted, ne konyharuhával takard le, mert azt nagyon nehéz "megszabadítani" a rá kerülő tésztától. Vagy alufóliát, sütőpapírt tegyél rá, és akkor nincs ilyen gondod.
2016. ápr. 3. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha nagyméretű edénybe, kelesztőtálba teszed, nem kerül rá semmi a konyharuhára.:-)
2016. ápr. 3. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Dnyepropetrovszk ***** válasza:
A tökéletes eredmény eléréséhez szükség van az úgynevezett 'szellőztetésre' is, amikor nagyjából a kelesztés felénél újrakevered, dagasztod vagy gyúrod a kelt tésztádat (attól függően, hogy milyen típusú), majd tovább keleszted. Ez azért szükséges, hogy az élesztőgombák minél hatékonyabbak tudjanak lenni, de tulajdonképpen ha kihagyod ezt a lépést, ugyanúgy finom lesz a végeredmény. :)
2016. ápr. 3. 17:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!