Hogyan kell kelt tésztát csinálni?
Fél kiló liszthez kell egy csomag száraz élesztő, vagy fél csomag friss, egy kevés só, egy evőkanál cukor, kb. 2 deci tej, 1-2 tojás, 10 dkg olvasztott vaj vagy 4-5 evőkanál étolaj.
A lisztet átszitálod, hozzáadod a sót, a tojást. A tejet jó kézmelegre kell melegíteni, a száraz élesztőt egyenesen a liszthez keverheted, a frisset egy bögrében a cukorral, egy deci tejjel, elmorzsolva fel kell futtatni, majd hozzáönteni a liszthez. Összekevered, annyi langyos tejet adsz még hozzá, hogy könnyen dagasztható legyen, de ne folyós. Kézzel vagy robotgéppel simára, hólyagosra dagasztod, és a végén beledagasztod a vajat vagy olajat. Lisztezett tálban, tetejét is lelisztezve meleg helyen kell keleszteni (én konyharuhával letakarva félreteszem valahová a konyhában, ahol nincs huzat.) Kb. kétszeresére kell nőnie a tésztának, ez olyan 40-60 perc, attól függ, milyen a hőmérséklet, mennyire maradt langyos a tészta.
Utána felhasználástól függően nyújtod, szaggatod, töltöd, formázod, majd még egyszer kell pihentetni kb. félórát, ezalatt is nő. Előmelegített sütőben (vagy zsiradékban, pl. a fánkot) sütöd. Ha formában vagy tepsiben sütsz, pl. kalácsot, buktát, akkor abban kell pihentetni sütés előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!