Írna valaki egy olyan kőttkalács receptet, ami még mésnap is olyan jó, mint frissen? És persze finom is!
Az a baj,hogy bár van finom receptem,de az csak frissen jó.
A másik baj pedig az,hogy nem tudom szinte soha eltalálni azt vastagságot,amelyiknél a közepe is megsül,hiába fonom lazán,a teteje már sötét,de a közepe még majdnem nyers.
Érdekes módon,a pogácsákkal vagyok még így,ahány féle képpen sütöttem-kis lángon,közepesen... soha nem sikerül,pedig a sütőm tutira jó,mert a piskóta szépen megsül benne.
Én írok Neked egy kalács receptet. Bár ez kissé más mint amiket az emberek megszoktak, de én a nagymamámtól tanultam. Ő pedig parasztasszony lévén, még annak idején amikor gyerek voltam a kemencében sütötte. Később nagyanyám is haladt a korral, és a kemencét megszüntette, de a gázsütőben is megtudta sütni nekünk.
Nálunk ez amolyan húsvéti étel lett (a formája miatt), és lyukas kalácsnak hívjuk.
Hozzávalók:
½ l tej
65 dkg lisz, és még 5 - 10 dkg a formázáskor
1 élesztő
1 tojás
1 teáskanál cukor
2 dl tejföl
őrölt feketebors, só, 1 evőkanács olvasztott zsír vagy vaj vagy margarin, vagy olaj (mindegy melyik)
A cukrozott langyos tejben felfuttatom az élesztőt, beleteszem a sót és az egész tojást, majd elkeverem. Hozzá teszek 65 dkg lisztet, és kidagasztom, majd letakarva megkelesztem a tésztát.
Amikor szépen feljött, lisztezett deszkára borítom, és 8 cipót formázok belőle. Az eredeti recept szerint - egyenként mindegyiket kb. 40-45 cm-és hurkává kell sodorni, és a két végén összenyomkodva karikát készíteni belőle. (így lesz belőle lyukas kalács, mert a közepe lyukas)
De épp a tegnapelőtti sütésemkor kitaláltam egy új technikát. A kis cipókat kicsit átgyúrom és hagyom még egy picit kelni, majd mindegyiknek a közepére az ujjammal egy lyukat készítek, és ezt kitágítom akkorára, hogy a egy kb. 10 cm átmérőjű lyuk legyen a közepén. A kalácsok külső átmérője pedig kb. 20 cm. Tehát kb. 5 cm vastag a nyers kalács.
A nagy gáztepsibe egyszerre 4 db kalács fér, amelyeket felvert tojással megkenek, és előmelegített kb 200 °C-os sütőben kb. 20-22 perc alatt megsütöm.
Mialatt a tészta sül, a tejfölt összekeverem olvasztott vajjal, sóval és őrölt fekete borssal. Annyit teszek bele a fűszerekből, hogy a só és a bors is jól kiérezhető legyen.
Amikor a tésztát kiveszem a sütőből, azonnal, még forrón bőven megkenem a tejfölös keverékkel. Mire a tészta kihül, a tejföl egy része beszívódik, a többi pedig rásül a tetejére. Nagyon finom és érdekes ízt adva a kalácsnak.
Húsvétkor ezt szoktuk enni a reggeli sonkához. De bármikor elkészíthető, és remek kenyérpótló sóskalács.
Az tuti biztos, hogy ez a kalács is sokkal finomabb frissen és melegen, de szerintem másnap, sőt harmadnap is fincsi.
Egy ismerősöm már újított rajta és a tejfölös kencébe tett 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Mit ne mondjak.... nem rontotta el!! :-))))
Próbáld ki, szerintem nem fogsz csalódni.
NAGYON KÖSZÖNÖM!!!
Nekem csak egy sima kalácsreceptre volt szükségem. A hétvégén kipróbálom,ha sikerül ezt is elszúrnom,akkor azt megírom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!