Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Írna valaki egy olyan kőttkalá...

Írna valaki egy olyan kőttkalács receptet, ami még mésnap is olyan jó, mint frissen? És persze finom is!

Figyelt kérdés
2010. ápr. 4. 14:01
 1/5 anonim ***** válasza:
Általában minden receptnél ugyanaz az összetétele a tésztának. Mennyiségeket most nem tudok írni. Úgy tapasztaltam, hogy ha fakanállal dolgozom össze ("verem fel") a tésztát, sokkal hamarabb kezd el hólyagosodni. Kb. negyedórán át kell kidolgozni, utána kelesztőtálban keleszteni. Utána elkészíteni a kalácsot és meleg helyen további 15-20 percig kell keleszteni, utána lehet sütni. Kb. 180 fokon. Szerintem az a lényege, hogy nem szabad "túlsütni", így másnap is puha.
2010. ápr. 4. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Az a baj,hogy bár van finom receptem,de az csak frissen jó.

A másik baj pedig az,hogy nem tudom szinte soha eltalálni azt vastagságot,amelyiknél a közepe is megsül,hiába fonom lazán,a teteje már sötét,de a közepe még majdnem nyers.

Érdekes módon,a pogácsákkal vagyok még így,ahány féle képpen sütöttem-kis lángon,közepesen... soha nem sikerül,pedig a sütőm tutira jó,mert a piskóta szépen megsül benne.

2010. ápr. 4. 15:57
 3/5 igabcsy ***** válasza:

Én írok Neked egy kalács receptet. Bár ez kissé más mint amiket az emberek megszoktak, de én a nagymamámtól tanultam. Ő pedig parasztasszony lévén, még annak idején amikor gyerek voltam a kemencében sütötte. Később nagyanyám is haladt a korral, és a kemencét megszüntette, de a gázsütőben is megtudta sütni nekünk.

Nálunk ez amolyan húsvéti étel lett (a formája miatt), és lyukas kalácsnak hívjuk.

Hozzávalók:

½ l tej

65 dkg lisz, és még 5 - 10 dkg a formázáskor

1 élesztő

1 tojás

1 teáskanál cukor

2 dl tejföl

őrölt feketebors, só, 1 evőkanács olvasztott zsír vagy vaj vagy margarin, vagy olaj (mindegy melyik)

A cukrozott langyos tejben felfuttatom az élesztőt, beleteszem a sót és az egész tojást, majd elkeverem. Hozzá teszek 65 dkg lisztet, és kidagasztom, majd letakarva megkelesztem a tésztát.

Amikor szépen feljött, lisztezett deszkára borítom, és 8 cipót formázok belőle. Az eredeti recept szerint - egyenként mindegyiket kb. 40-45 cm-és hurkává kell sodorni, és a két végén összenyomkodva karikát készíteni belőle. (így lesz belőle lyukas kalács, mert a közepe lyukas)

De épp a tegnapelőtti sütésemkor kitaláltam egy új technikát. A kis cipókat kicsit átgyúrom és hagyom még egy picit kelni, majd mindegyiknek a közepére az ujjammal egy lyukat készítek, és ezt kitágítom akkorára, hogy a egy kb. 10 cm átmérőjű lyuk legyen a közepén. A kalácsok külső átmérője pedig kb. 20 cm. Tehát kb. 5 cm vastag a nyers kalács.

A nagy gáztepsibe egyszerre 4 db kalács fér, amelyeket felvert tojással megkenek, és előmelegített kb 200 °C-os sütőben kb. 20-22 perc alatt megsütöm.

Mialatt a tészta sül, a tejfölt összekeverem olvasztott vajjal, sóval és őrölt fekete borssal. Annyit teszek bele a fűszerekből, hogy a só és a bors is jól kiérezhető legyen.

Amikor a tésztát kiveszem a sütőből, azonnal, még forrón bőven megkenem a tejfölös keverékkel. Mire a tészta kihül, a tejföl egy része beszívódik, a többi pedig rásül a tetejére. Nagyon finom és érdekes ízt adva a kalácsnak.

Húsvétkor ezt szoktuk enni a reggeli sonkához. De bármikor elkészíthető, és remek kenyérpótló sóskalács.


Az tuti biztos, hogy ez a kalács is sokkal finomabb frissen és melegen, de szerintem másnap, sőt harmadnap is fincsi.

Egy ismerősöm már újított rajta és a tejfölös kencébe tett 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Mit ne mondjak.... nem rontotta el!! :-))))

Próbáld ki, szerintem nem fogsz csalódni.

2010. ápr. 4. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Írjak még kalácsreceptet?-csokoládés belül,de lehet fahélyasan is.ZS
2010. ápr. 4. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:

NAGYON KÖSZÖNÖM!!!

Nekem csak egy sima kalácsreceptre volt szükségem. A hétvégén kipróbálom,ha sikerül ezt is elszúrnom,akkor azt megírom.

2010. ápr. 6. 15:36

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!