Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Méteres kalács - milyen tészta?

Méteres kalács - milyen tészta?

Figyelt kérdés

Jól bevált receptet keresek, ami lehetöleg kevert tésztából van.

Hány tojás kell egy-egy formához, és hogy lehet megoldani, hogy egyforma magas legyen a két szín?


Mindenkinek elöre köszönöm a segítséget.



2016. márc. 21. 17:45
 1/6 anonim ***** válasza:

1 őzgerincformába:

2 tojás sárgáját 70g porcukorral fehéredésig keversz, kanalanként hozzáadsz 4 kanál olajat és 5 kanál meleg vizet, 130g sutőporos lisztet. A végén belekevered a két tojás fehérjéből, csipet sóból és 60 g porcukorból vert habot.

A kakaós ugyanez, csak megy hozzá még egy kanál kakaó.

2016. márc. 21. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi!


Igy nem lesz a kakaós magasabb?

2016. márc. 21. 21:00
 3/6 anonim ***** válasza:

Mifelénk rózsaszínű tészta is van benne, amibe puncs,-vagy eperpudingot tesznek.Vagyis három színűből rakják össze szeletenként.

Biztos találsz a neten ilyen receptet is, én sajnos nem tudom, mert még nem csináltam- bár lehet, hogy a receptes dobozomban megvan. Majd kutakodok egy kicsit, ha meglelem, megírom :)

Szerintem a magasságot meg tudják oldani egy éles késsel, ha valamelyik őzgerinces süti esetleg magasabb lett a másiknál.

2016. márc. 22. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

2. vagyok. Először is elnézést kérek, a méteres kalács valóban csak barna és sárga tésztából van. A rózsaszínű a puncsos krém benne. Emlékeimben csak a három szín maradt meg és az, hogy nagyon mutatós és finom. Nekiállni soha nem mertem.

megtaláltam a receptjét,(az elsárgultak közözz kerestem ) amit kb 40 éve kaptam, ami abból is kiderül, hogy még 40 filléres sütőport ír benne :)

Én leírom úgy, ahogy van a receptet, aztán majd eldöntöd hogyan csinálod.

Méteres kalács


tészta: 26 deka cukrot 4 tojás sárgájával habosra keverünk.

Kicsinyenként hozzáadunk 1,5 dkg étolajat és 1,5 dl langyos vizet.Azután 26 deka lisztet 1 db 40 filléres sütőporral elkeverve hozzáadjuk, majd a 4 tojás keményre vert habját.

Ezt a masszát kettéosztjuk. Az egyik adagba 2-3 kanál kakaót keverünk és külön őzgerinc formába öntjük és sütjük.

ha megsült, a két süteményt a gerezdek mentén felszeleteljük, és úgy rakjuk össze, hogy egy barna, egy sárga közé jön a krém.

Krém:

16 deka porcukrot 20 deka vajjal habosra keverünk. 1/4 lt.

tejet 1 csomag puncspudingporral megfőzzük.ha kihűlt, összekeverjük a kikevert vajjal és 4 kanál rummal.

Bevonat:

20 deka porcukrot, 2-3 kanál kakaót egy pici tejjel /3-4 kanál/ sűrűre főzzük. 1 vajat teszünk bele akkor, ha a csokimassza nem hűlt ki egészen. Annyira folyós legyen, hogy szépen el lehessen dolgozni.

A kész kalácsot srégen szeleteljük.


Szóval ennyi a recept, a sütőporra nem emlékszem hány grammos lehetett, de tény, hogy akkoriban létezett dupla adagos is. Az olajat nem tudom, hogy lehet kimérni másfél dekányit.

Nekem gyüm.torta receptemhez 14 deka liszthez kell fél deci olaj és fél deci melegvíz.


Egy tény, hogy amikor anno a kolléganőm hozott be névnapokra méteres kalácsot, gyönyörű szép volt.Ő a nagymamájától örökölte ezt a receptet, de a tehetséget is, mert istenien tudott sütni.


Mégegyszer elnézést kérek, hogy az előző kommentemben rosszul emlékeztem.

Bármilyen receptet választasz, nagyon sok sikert kívánok hozzá, és egyben kellemes húsvéti ünnepeket is :)

üdv:

2016. márc. 22. 08:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Közben elolvastam jópár méteres kalács receptet a neten, mindegyik írja az olajat.

A fenti receptben valószínűleg elgépelés 1,5 dkg olaj biztos, hogy 1,5 deciről lehet szó.

Én a magam részéről kicsit sokallom, szerintem ennyi összetevőhöz 1 dl is elég.

Elég sok kevert tésztát,/muffint, olajos piskótát/gyümölcstorta, sütök, ezért gondolom így.

2016. márc. 22. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2016. márc. 22. 10:20

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!