Szoktatok csinálni csak pörköltszaftot husi vagy bérmi egyéb nélkül?
Nagyon szeretem a pörköltszaftos nokedlit, tésztát, rakok rá még egy kis plusz tejfölt, vagy már alapból belekeverem a szaftba és összeforralom... ez furcsa dolog? Talán olyat hallottam, hogy kisbabának adták így, nem tudom, egy felnőttnek rendben van-e ilyet enni :)
Párom mindig közli, ha ilyet eszek, hogy hát ez elég "szegényes" :D
Igen, ez ilyen hús nélküli verzió, tényleg picit lecsó-szerű :) Nyilván nincs olyan íze növényi zsírral, akár olaj, akár kókuszzsír, mintha teszem azt disznózsírral, vagy a hús levével csinálnám, dehát ízlések és pofonok, nekem bejön.
Én sem szeretem a húst, de nem hívnám magam vegetáriánusnak, mert halat és tengeri herkentyűket néha eszem. Tudom, hogy van, aki erre már azt mondja, hogy vega, de a hal is élőlény azért :)
Gyerekkoromban nálunk elég népszerű kaja volt a zöldborsópörkölt ,mondjuk magamon kívül egy emberrel sem találkoztam még,aki ismerné :D
Nagyon finom,én sem mindig kívánok húst,akkor ilyet csinálok. A lényege,hogy ugyanúgy "pörköltszaft" ,zsenge zöldborsóval hús helyett :P Szerintem tetszene neked :)
A "pörköltalap " általános kifejezése a zsiradékon dinsztelt hagymás, pirospaprikás alapnak.
Szaft akkor lesz belőle, ha jól csináljuk, vagyis nem egy olajban úszó ,körömnyi hagymás paprikás lé, hanem , ha a hagymát kellően megdinszteljük, majd kis sóval, kis vízzel fedő alatt pépessé/krémessé főzzük,majd pirospaprikával fűszerezzük. (hús esetében előbb a hús, majd utána a fűszerek )
Tehát jó pörköltalapot nemcsak a húshoz készíthetünk, hanem bármilyen zöldségféle, vagy tészta, rizs mellé is, ha nem akarunk húst belefőzni.Természetesen hússal, a lassú főzés folyamán teljesen más íze lesz.
De a legegyszerűbb paprikáskrumpli is "pörköltszafton" finom, nem beszélve a sok-sok zöldségféléről, amit pörköltnek nevezünk. Lásd, gomba, karfiol, borsó, cukkini, zöldbab... és sorolhatnám még.
Summa summárom, semmi baj nincs egy jó pörköltszaft elkészítésével és akármivel is el lehet elfogyasztani. Még puha kenyérrel tunkolva is finom lehet, ha valaki éppen megkívánja.
Köszi a válaszokat :) Igen, a borsópörkölt tényleg finom, és felénk sem ismerik annyira, nem is értem...
No mindegy, lényegében azért megnyugodtam, hogy nem vagyok annyira földönkívüli :)
Eszembe jutott egy alap étel, amiben a szaft ugyanolyan, mint a pörkölt szaft. Ez a gomba pörkölt.
Nálunk teljesen ugyanolyan a szaftja.
Ezt már írtam én is:) egy jó pörköltszaft szinte mindennel fogyasztható, legyen az hús, -zöldség, vagy tésztaféle.
Semmi köze a "szegényességhez" inkább ízlés kérdése, amin viszont felesleges vitatkozni.
Én sem szeretem a húst, de a pörköltszaftban benne van a hús íze is. Szóval simán megeszem tarhonyával, bármivel, hús nélkül.
Amit te akarsz, kérdező, az mezei hagymás, pirospaprikás valami, ez nem szaft...
A neve pörkölt alap. Én szeretem tésztával összekeverni.
Ha ugye burgonyát főzök bele akkor paprikás krumpli, ha azt eszem tésztával, az már krumplis tészta. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!