Honnan tudhatom, hogy ami van jénai tálunk hóálló?
Pár éve kapta anyukám szülinapjára, de úgy emlékszem hőálló, de nem vagyok 100%-ban biztos, az alján nincs jelzés. Eléggé vastag, nehéz, fedeles.
Ha berakom a sütőbe az mennyire járna nagy bajjal? :)
:)
Próba szerencse, csak egy picit tartok tőle.
Persze, hogy hőálló.
Csak ne hűtsd gyorsan.
Ha kiveszed a sütőből, száraz (és vastag) konyharuhával vedd ki, és magától hűljön ki szépen lassan.
Nehogy (hideg)víz érje, vagy bármilyen hirtelen extra hideg.
1. vagyok
Én bekockáztattam, beraktam a 220 fokos sütőbe. Semmi baja nem lett.
Hogy Jénából való -e az nem valószínű. De az elnevezés maradt jénai, a (régen kissé sárgás színű )hőálló edények, tálak, sütőtálak (többnyire fedéllel együtt ) neve. Már í francia pyrex tálak is nagyon régiek, és víztiszta színűek. Ezek már könnyebbek voltak a "jénainál "
Szerintem nyugodtan lehet a régieket is használni, olyant ma sem gyártanak, ami sütőbe való, de nem hőálló.
Kiválóan lehet bennük édeset-sósat , szóval bármit sütni, de tényleg vigyázni kell, hogy hidegre ne tegyük. kivéve a sütőből egy kettéhajtott konyharuhára téve nem történhet "ősrobbanás "
Egy kis történet, anno 50 éve, amikor ment az angyal kalandjai.Anyósom feltette a pörköltet egy ilyen sárga jénaiba, majd leült angyalt nézni.
mentünk haza és éktelen bűz a lépcsőházban...
Szegénykém megfeledkezett a pörköltről a filmnézés közben, és amikor észrevette, hogy szénné égett, gyorsan beletette a fürdőkádba...:/
na akkor (is ) történt az ősrobbanás, a jénai edény 100 fele repült, szerencsére apró darabokban.
Hát ez csak egy emlék, de sosem felejtem el.
Anno jénai tálként lett véve.
Reméljük a mákos guba a tálban marad és nem a sütőben. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!